Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Με τον Καλλικράτη σύμμαχο στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με τον Καλλικράτη σύμμαχο στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

0

Κείμενο του κ. Θεόδωρου Γεωργάκη


        Σε μια σημαντική για την χώρα συγκυρία, όχι μόνο οικονομική μα κυρίως θεσμική και ηθική, οδεύουμε γοργά  προς τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση (Τοπική & Περιφερειακή).
        Από τη μια η αμφισβήτηση και η κατάρρευση του οικονομικού status quo της ελληνικής κοινωνίας από την μεταπολίτευση και εδώ, έχει οδηγήσει την Πολιτεία στο τέλος του μοντέλου των δανεικών, των ελλειμάτων, της παρασιτικής οικονομίας και όχι μόνο. Είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών  για ένα επίσης  τέλος στον λαϊκισμό, την μετριοκρατία και τον παλαιοκοματισμό ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, όπως δείχνουν οι τάσεις των τελευταίων ετών.
        Από την άλλη οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μ’ ένα νέο Νόμο τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», βασισμένο σε καινούργια δεδομένα και ριζοσπαστικές αλλαγές.
        Η κατάσταση πλέον δεν σηκώνει μικροπολιτική. Απαιτεί θυσίες και υπευθυνότητα από όλους.
        Το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλει να οδηγήσει τη χώρα σε μια άλλη κατεύθυνση. Οφείλει να βοηθήσει τους πολίτες να διαλέξουν τι είδους Ελλάδα θέλουν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας η ενεργός ανάμειξη στην Αυτοδιοίκηση ανθρώπων με μόρφωση, καλλιέργεια και εξειδίκευση στα θέματα της Αυτοδιοίκησης.
        Η επιλογή της Ελλάδας προ δεκαετιών να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σαν αποτέλεσμα η οικονομική μας ανάπτυξη να στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στις επιδοτήσεις της Ε.Ε για έργα υποδομής.
        Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης όμως καθίσταται ως αδήριτη η ανάγκη για εξεύρεση πόρων, πέραν της κρατικής ενίσχυσης και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κυρίως όμως με απόλυτη διαφάνεια (υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των Πράξεων και Αποφάσεων των Οργάνων των ΟΤΑ).
        Όσοι σκέφτονται να θέσουν την υποψηφιότητά τους για μια θέση στην πολιτική αρένα της  Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν τα «κότσια» να οικοδομήσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες κάθε Δήμου και κάθε περιφέρειας στην βάση των αρχών και αξιών του «Καλλικράτη», όπως της απόλυτης διαφάνειας,της λογοδοσίας  στον πολίτη, της αποκέντρωσης  αρμοδιοτήτων και αποτελεσματικής άσκησής τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον άνρθωπο, σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο και εκθεμελίωση του πελατειακού κράτους.
          Οι άνθρωποι της Τ.Α έχουν υποχρέωση να απομακρυνθούν από το μοντέλο του τοπικού παράγοντα και ενίοτε γραφικού άρχοντα με τις πάσης φύσεως διασυνδέσεις και επιρροές στην τοπική κοινωνία, χωρίς γνώση στα αυτοδιοικητικά θέματα και χωρίς πολλές φορές πολιτική συνείδηση.
            Παράλληλα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις, εκτός από την ικανότητα υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης και αξιοποίησης των νέων αρμοδιοτήτων, θα κριθούν και από τις απαντήσεις που δίνουν τα προγράμματά τους αναφορικά με την ανακούφιση σε τοπική κλίμακα , της ανεργίας, της φτώχειας, των κενών και  ελλείψεων στη κοινωνική πρόνοια. Όχι άλλα προγράμματα  αφηρημένα με γενικόλογες αναφορές σε σχέδια & ενέργειες. Τώρα ειδικά, που η δυνατότητα  υφαρπαγής ψήφων περιορίζεται, οι αιρετοί πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους με τις ιδέες και το έργο τους. Έχει έρθει επιτέλους η στιγμή τα λόγια να λιγοστέψουν και τα έργα να περισσέψουν! Απαιτείται σύζευξη λόγων και πράξεων.
        Συνειδητά να βγουν από το «καβούκι» τους, να ανακαλύψουν και να προτρέψουν νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες, αλλά και ανθρώπους με εμπειρία να βοηθήσουν την μεγάλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης, που πρέπει να πετύχει. Συνάμα να καταπολεμηθεί σαν εθνική ασθένεια η δολερή διχόνοια, η αλληλοκατηγορία και οι απαξιωτικές μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές πρακτικές.
         Η δυναμική της Αυτοδιοίκησης δεν έχει πλέον να κάνει μόνο με κάποιους δήθεν αγωνιστές Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Έχει να κάνει με ανθρώπους που έχουν  οράματα, που αγαπούν την πόλη τους και τους πολίτες, που ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν, ενεργούν με ορατά, άμεσα και αποτελεσματικά βήματα. Δεν έχει να κάνει με ανθρώπους που απλά θέλουν να εκλεγούν. Έχει να κάνει με αφιερωμένους ανθρώπους στα οράματα της νέας γενιάς. Έχει να κάνει με ανθρώπους που θα αγωνιστούν για την κοινωνική συνοχή.
          Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες, οι πρακτικές, οι αντιλήψεις. Όσοι σήμερα ασχολούνται  με την Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν όραμα πραγματικά για την πόλη τους, αλλά κυρίως να προχωρούν στην υλοποίησή του με τεχνογνωσία, ειλικρίνεια και διαφάνεια.
          Παρακολουθώντας τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για την χώρα μας, όλοι κατανοούμε   ότι ίσως να πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της πατρίδας μας να ξαναβρεί το δρόμο της προόδου & της ανάπτυξης.
          Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναπόσταστο κομμάτι της συνολικής προσπάθειας εξόδου της χώρας από τη κρίση και γι’ αυτό ακριβώς  ο «Καλλικράτης» πρέπει να πετύχει. Και οι επιτυχίες των θεσμών εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τους ανθρώπους που τους υπηρετούν.
          Οι άνθρωποι της Τ.Α πρέπει να αγωνιστούν σκληρά ενάντια στις αντιξοότητες της συγκυρίας, με έμφαση στα προγράμματα της Πράσινης Ανάπτυξης και χωρίς  αυτή να  μετατραπεί σε εύκολη επωδό των τοπικών πολιτευτών και σε άλλη μια αόριστη υπόσχεση δίχως σαφές περιεχόμενο και χειροπιαστό αποτέλεσμα.
          Καθήκον όλων όσων  εμπλέκονται  στα αυτοδιοικητικά είναι η προστασία του ατόμου και η παροχή ευκαιριών για την δημιουργική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
          Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση φτιάχνεται για τον άνθρωπο και  ο άνθρωπος για να ταιριάζει στα μέτρα της.

 

 

Προηγούμενο άρθροΙβάρι : Το θαυμαστό εργαστήρι της φύσης
Επόμενο άρθροΣυνένωση Τηλυκράτη και Οδυσσέα