Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μας ήρθε πάλι το καρναβάλι το Αγιομαυρίτικο…τρομάρα που μας βρήκε !

Μας ήρθε πάλι το καρναβάλι το Αγιομαυρίτικο…τρομάρα που μας βρήκε !

4
apokries

apokries

Κείμενο αναγνώστη

 

 

Έγινε και τούτο.. Το μπαστούνι που παρέπεμπε σε γαϊτανάκι, οι ένδοξες φουστανέλες, αχταρμά με πίπιζες και γκάιντες, αρκούδες με κουδουνοφόρους, πίττες από τις φιλότιμες Καρσάνες και μερικές Σκοπιανές φορεσιές, ολίγο από Αλβανία και πολύ Γευγελίδικο ζουρνά, έδεσε το απόλυτο Βαλκανικό μας αποκριάτικο γλέντι την Τσικνοπέμπτη. Τρομάρα μας..

Και παράλληλα, «δια χειρός Γεωργάκη» το δημοσίευμα παρέπεμπε στο αποκριάτικο ξεφάντωμα της Λευκάδας, με διακοσμήσεις αιθουσών, με στιχάκια, πειράγματα και καλαμπούρια. Αυτά αντικαταστάθηκαν πλέον με τον χθεσινό φοκλοβαλκανπαραδοσιακό αχταρμά με ολίγο από καντρίλιες και καντάδες στην πλατεία.

Δεν είναι αυτό το Λευκαδίτικο καρναβάλι κύριοι του Δήμου μας, κύριε εκ Νυδριού υπεύθυνε. ΟΧΙ. Το καρναβάλι στην πόλη ήταν αστικό, μα στο χωριό σας μια τσίπα κι ένα σακάκι ανάποδα έφτανε για να γίνει η μάσκαρα.

Αυτό ΔΕΝ το θυμηθήκατε και καταλήξατε στον αχταρμά..

Ο Ορφέας κάτι προσπάθησε κι ξέφυγε απ την μετριότητα. Οι φολκλορικές ομάδες όμως, οι μουσικές και οι ταμπέλες του φεστιβάλ μας παρέπεμπαν στην παρέλαση του καλοκαιριού. Άρα έχουμε κι ένα φτωχότατο χειμερινό φεστιβάλ φαίνεται.

Εδώ που τα λέμε τίποτα δεν πρέπει πλέον να μας εντυπωσιάζει ούτε απορίες να έχουμε για το πώς π.χ. οι αγιομαυρίτες κανταδόροι ανεχόταν να ακούγονται υπό την χαμηλή υπόκρουση της γκάιντας με την παρουσία της φουστανέλας που παλιότερα οι ίδιοι απεχθανόταν.

Ημέρες και έργα ή μας προετοιμάζουν για το τέλος του αυθορμητισμού , της λαϊκής σάτιρας και της φίμωσης του χιούμορ ;

Μπορεί να οδηγούν το άρμα τους στο «ας κάνουμε κάτι να τους ξανακοροιδέψουμε» ή έχουν σχέδιο για τον ευτελισμό κάθε λαϊκής έκφρασης , ακόμα και αυτού του καλοκαιρινού φεστιβάλ, αλλά δεν μπορούν να κοροϊδεύουν έτσι την κοινωνία. Το φεστιβάλ είναι κτημα της κοινωνίας. Μεγαλώσαμε μ αυτό.

Αν έλεγαν, βγείτε έξω όπως παλιά, θα βλέπαμε, αστικές στολές και κρινολίνα που υπάρχουν στα σεντούκια, κανα Σαρλω, κουστούμια κομπανίας, αυτοσχέδιες μάσκες , μάγκες με μακρυά κομπολόγια, σακάκια ανάποδα, τσίπες στα μαλλιά και το πρόσωπο, σάτιρα στο δρόμο.

Με όλη την φαιδρότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους καθοδηγούντες σήμερα αυτό το φαιδρό αχταρμα, δεν θα πρέπει να μην στηλιτεύσουμε την έλλειψη διάθεσης, φαντασίας σχεδιασμού και τόλμης. Δεν έχω χρήματα σημαίνει ή δεν κάνω τίποτα ή καλώ την κοινωνία σε αυτενέργεια. Και ο,τι βγει. Κεφι θα βγει,σίγουρα.Δεν βάζω στη γραμμή τους συλλόγους, τους δίνω και μια ταμπέλα που έχει επιζήσει απ το φεστιβάλ.

Όπως επίσης δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι τα σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κυρίως θέλοντας να υπηρετήσουν την κοινωνία από την οποία συντηρούνται, έκαναν ότι μπορούσαν.

Ας πράξουν το ίδιο και τις υπόλοιπες μέρες με ανυπακοή κι ας σατιρίσουν αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και πολλά όπως φαίνεται, πράγματα.

Καλές απόκριες,

Μπρανέλος

 

 

Προηγούμενο άρθροΠροεκλογικών καμωμάτων συνέχεια
Επόμενο άρθροΑποκριάτικος Χορός στο Plaza