Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Καταστροφή στις καλλιέργειες τομάτας στην Λευκάδα

Καταστροφή στις καλλιέργειες τομάτας στην Λευκάδα

0

http://mylefkada.fatcow.com/2010/June/GNORAB.jpg

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα καταστροφής στις καλλιέργειες τομάτας στην Λευκάδα.

Μετά την Κρήτη και την Πρέβεζα όπου οι ζημίες στις καλλιέργειες ήταν ανυπολόγιστες σειρά έχει τώρα και η Λευκάδα.Τι ακριβώς όμως συμβαίνει? Πρόκειται για ένα έντομο(πεταλούδα από την Βραζιλία) που ονομάζετε TUBA ABSOLUTA νυκτόβιο,το οποίο προκαλεί ολοκληρωτική καταστροφή στις τομάτες. Στην περιοχή της Απόλπαινας είχαμε το πρώτο κρούσμα και ακολούθησαν περιοχές στο Δήμο Απολλονίων.

Η Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) είναι ένα σοβαρό καταστροφικό έντομο που προσβάλλει την τομάτα. Οι προνύμφες τρέφονται από όλα τα μέρη των τοματόφυτων και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή. Οι προνύμφες δημιουργούν μεγάλες στοές στα φύλλα, ανοίγουν στοές στους βλαστούς, στα μπουμπούκια, καθώς και στους πράσινους και στους ώριμους καρπούς.

Η Tuta absoluta μπορεί να μειώσει έως 80-100% την συνολική συγκομιδή. Ο κύριος στόχος αυτού του εντόμου είναι η τομάτα, αλλά μπορεί επίσης να προσβάλλει την πατάτα, τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και άλλα σολανοειδή φυτά. Η πιθανή επίπτωση της Tuta absoluta είναι υψηλότατη τόσο σε προστατευόμενες όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας.

Η Tuta absoluta επιτίθεται, τρέφεται και αναπτύσσεται σε όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού. Στα φύλλα, οι προνύμφες τρέφονται μεταξύ των επιδερμικών στρωμάτων, προκαλώντας ακανόνιστες στοές οι οποίες μπορεί αργότερα να νεκρωθούν. Οι καρποί μπορεί να προσβληθούν κατά το σχηματισμό τους και οι στοές που δημιουργούνται εντός τους μπορεί να προσβληθούν από δευτερογενή παθογόνα που προκαλούν σάπισμα των καρπών.

Η προσβολή του εντόμου αυτού εμφανίζεται καθόλο τον κύκλο ανάπτυξης της τομάτας, που απευθύνεται στην αγορά νωπών προϊόντων και στη βιομηχανία. Η πιθανή ζημιά μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια του 100% της συγκομιδής, εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου.  

Περισσότερες λεπτομέρειες και τρόποι προφύλαξης της καλλιέργειας σας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.russellipm-agriculture.com

Κακλαμάνης Βασίλης

Προηγούμενο άρθροΠόλεμο δέχεται η Λευκάδα στο Ίντερνετ
Επόμενο άρθροΗ Σεβαστή Κωνσταντινίδη υποψήφια Δήμαρχος Λευκάδας