Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ακυρώθηκε η δημοπρασία για την παραλία του Καθίσματος

Ακυρώθηκε η δημοπρασία για την παραλία του Καθίσματος

2
kathisma empty

kathisma empty

Ασαφής και αόριστη η απόφαση της οικονομικής επιτροπής.

Η ιστορία σχετικά με την παραλία του Καθίσματος και την δημοπρασία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες μοιάζει πιο πολύ με ιλαροτραγωδία πλέον. Αν λάβουμε υπόψη τα όσα συμβαίνουν φέτος αλλά και όλες τις περασμένες χρονιές. Τελικά και ο νυν αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Λευτέρης Αραβανής δυσκολεύεται όπως δείχνουν τα πράγματα να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο και να τηρήσει το νόμιμο της διαδικασίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι φέτος θα μπει επιτέλους μια τάξη και ένα τέλος σε αυτή την αυθαιρεσία που συμβαίνει στη δημοφιλέστερη παραλία του νησιού και όλα θα γίνουν όπως ορίζει ο νόμος, τελικά φτάσαμε πάλι στο καλοκαίρι και η δημοφιλέστερη παραλία βρίσκεται στον αέρα. Ο αντιδήμαρχος αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Πεντεσπίτης ήταν κατηγορηματικοί σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθούσαν. Ο κος Πεντεσπίτης μάλιστα προκειμένου να πείσει πως φέτος δεν θα υπάρχει κανενός είδους ανοχή στο Κάθισμα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και θα καταγγείλει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο εάν δεν τηρηθούν οι διαδικασίες. Και τώρα; Αυτοί οι λίγοι τουρίστες που έρχονται για να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί αναγκάζονται στη συγκεκριμένη παραλία να κουβαλάνε ξαπλώστρες μόνοι τους. Αυτές είναι εικόνες που μας κάνουν αν μη τι άλλο να νιώθουμε αμηχανία όταν την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε το στίγμα ότι η Λευκάδα είναι νησί προορισμός! Δεν γίνεται από τη μια να καταναλώνουμε χρήμα και πολύτιμο χρόνο για να διαφημιστούμε έστω και μέσω εκθέσεων και από την άλλη οι τουρίστες φθάνοντας εδώ να βιώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Τι φταίει; Γιατί δεν μπορεί για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα να φταίει μόνο η οικονομική κρίση! Όπως η συνεργασία κρίνεται απαραίτητη από πολλούς σε κεντρικό επίπεδο, έτσι και σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει επιτέλους να αφήσουν πίσω όλοι τις προσωπικές κόντρες και αντιπαραθέσεις τους για να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή έτσι ώστε και να εισπράξει ο Δήμος χρήματα από την παραλία αλλά και οι επιχειρηματίες να μείνουν ευχαριστημένοι.

Ευθύνη φέρουν τελικά όλοι και όπως φαίνεται και λάθη κάνουν επίσης όλοι! Παντού και πουθενά ομπρέλες και καθίσματα. Οι Δήμοι όλης της χώρας και εμείς μαζί καταγγέλλουν επανειλημμένα και με το δίκιο τους τις περικοπές που γίνονται. Δεν επιτρέπεται όμως ένας νησί προικισμένο με απίστευτες φυσικές ομορφιές να μην μπορεί να έχει έσοδα από το αυτονόητο, τις παραλίες του! Το τελευταίο σενάριο σχετικά με αυτή την υπόθεση θέλει να δικαιώνεται μερικώς ή τουλάχιστον να αμφισβητούνται οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής σχετικά με τους όρους που καθόρισε για την δημοπρασία του Καθίσματος. Προσφυγή έκανε ο επιχειρηματίας Τριαντάφυλλος Βλάχος με την οποία ζητάει την ακύρωση της αριθ.98/10-4-2012 απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λευκάδας που αφορά την κατάρτιση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή Κάθισμα. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος την έκανε δεκτή ως προς το μέρος που αναφέρει πως η προσβαλλόμενη απόφαση είναι ασαφής και αόριστη επειδή τα τμήματα που αποφασίστηκε να δημοπρατηθούν δεν προσδιορίζονται σαφώς, ούτε γίνεται αναφορά με σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα των προς εκ μίσθωση τμημάτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για την εκμίσθωση ακινήτων πρέπει να αναφέρεται μεταξύ άλλων και το είδος, η θέση, η έκταση και η εν γένει σαφής και λεπτομερής περιγραφή του προς εκμίσθωση ακινήτου. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λευκάδας αναφέρεται μόνο ο αριθμός και η έκταση των τμημάτων αιγιαλού που θα δημοπρατηθούν, χωρίς να καθορίζονται σαφώς τα όρια και η θέση τους ούτε γίνεται σαφής και λεπτομερής περιγραφή των τμημάτων αυτών, ο πρώτος λόγος της προσφυγής πρέπει να γίνει δεκτός ως βάσιμος. Είναι γεγονός ότι για την συγκεκριμένη δημοπρασία έχει καταναλωθεί πολύς χρόνος και δουλειά από τους αρμοδίους του Δήμου έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης και με την έναρξη της σεζόν να είναι όλα έτοιμα. Όμως τελικά ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, μπορεί βέβαια να πρόκειται για άλλη μια «λεπτομέρεια» η οποία επί της ουσίας δεν είναι και τόσο σοβαρή μιας και η δημοπρασία θα επαναληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τους νέους όρους του διαγωνισμού στις 12 Ιουνίου. Αυτό που είναι σοβαρό και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσει αυτή η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη «τάξη». Το θέμα είναι υπάρχει τελικά κανείς να μπορεί να την εφαρμόσει;

Κατερίνα Μεσσήνη

 

Προηγούμενο άρθροJasmine Garden
Επόμενο άρθροΑντένσταση κατέθεσε ο Θοδωρής Σολδάτος