Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μάκης Γάτος – Ο Κόκορας

Μάκης Γάτος – Ο Κόκορας

0
gatos-live

gatos-live

Ακούστε τον Κόκορα από τον Μάκη “Γάτο”.

Λίγοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν αυτόν τον άνθρωπο μιας και έχει γυρίσει όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο το νησί της Λευκάδας και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου αλλά και το εξωτερικό,
διοργανώνοντας πανηγύρια κατά κύριο λόγο, αλλά και σαν τραγουδιστής.

Ας πάρουμε απ’ την αρχή αυτήν την πορεία αυτού του Λευκαδίτη.

Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Βουρνικά της Λευκάδας. Το μοναδικό αγόρι από τα 4 παιδιά της οικογένειας. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και ασχολήθηκε με τις αγροτικές δουλείες βοηθώντας την οικογένεια του τα δύσκολα εκείνα χρόνια, τα καλοκαίρια όμως που γίνονταν τα πανηγύρια στο χωριό του και βλέποντας τους μουσικού της εποχής ένιωσε την έλξη για την μουσική και ξεκίνησε σιγά- σιγά να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μουσικής τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια. Σε ηλικία 20 χρονών παντρεύεται την κ. Ασπασία με την οποία απέκτησε 5 παιδία.

Τελειώνοντας την 36μήνη στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό επιστρέφει στην Λευκάδα, αγόρασε ένα αυτοκίνητο με το οποίο γυρνούσε στα χωριά κάνοντας εμπόριο με διαφορά προϊόντα όπως λάδι, κρασί κ.α.. Αυτό το αυτοκίνητο έμελε να του αλλάξει το όνομα και αυτό γιατί πάνω στον μουσαμά του, είχε τυπωμένο από τον προηγούμενο κάτοχο του, ένα «Μαύρο Γάτο» έτσι λοιπόν πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό και βλέποντας ο κόσμος τον γάτο πάνω στο αυτοκίνητο λέγανε «ήρθε ο Μάκης ο Γάτος».

Οι καιροί όμως τότε ήταν δύσκολοι, το εμπόριο δεν πήγε καλά και τα χρέη ανάγκασαν τον Μάκη τον Γάτο να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και την οικογένεια του αλλά και ένα τρόπο να βγάλει λεφτά για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη του, έτσι λοιπόν παίρνει την γυναίκα του και αφήνει τα 4 τότε παιδία του στους γονείς του και φεύγει μετανάστης στην Γερμανία. Εκεί πιάνει δουλεία στο εργοστάσιο της Bosch.

Παράλληλα όμως δουλεύει και σε ελληνικά μαγαζιά σαν τραγουδιστής. Τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα και μετά από μερικά χρόνια ανοίγει το δικό του μαγαζί στο οποίο διοργάνωνε εκδηλώσεις όπως γάμους συνεστιάσεις και χορούς των Ελλήνων μεταναστών, φέρνοντας από την Ελλάδα μεγάλους τραγουδιστές και μουσικούς της εποχής, κυρίως της δημοτικής μουσικής. Όταν μάζεψε αρκετά λεφτά επιστρέφει στην Λευκάδα με σκοπό να ξεχρεώσει τα χρέη που είχε, έτσι και έκανε ξεχρεώνοντας όλους όσους χρωστούσε αποκαταστήσει το «όνομά» του και την φήμη του.

Επιστέφει στην Γερμανία για μερικά χρόνια ακόμα όπου και αποκτά και το πέμπτο παιδί του, πουλάει το μαγαζί και γυρίζει στην Λευκάδα φέρνοντας μαζί του τα ηχοσυστήματα τα οποία είχε στο μαγαζί του, μηχανήματα τα οποία στην Ελλάδα δύσκολα εύρισκε κανείς, πόσο μάλλον στην Λευκάδα εκείνης της εποχής.

Με αυτά τα μηχανήματα αλλά και με την αγάπη του για την δημοτική μουσική αρχίζει να διοργανώνει πανηγύρια σε όλη την Λευκάδα και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γυρίζοντας από χωριό σε χωρίο και από μαγαζί σε μαγαζί προτρέπει τους καταστηματάρχες να βάλουν «όργανα» στο πανηγύρι του χωριού, και ξέροντας όλους τους διάσημους τραγουδιστές και μουσικούς της εποχής μιας και τους έφερνε στο μαγαζί του στην Γερμανία κανόνιζε την ορχήστρα και τον τραγουδιστή που θα έρχονταν στο πανηγύρι. Έτσι λοιπόν γρήγορα γίνεται γνωστός σαν διοργανωτής αλλά και σαν καλλιτεχνικός μάνατζερ της εποχής.

Ξυλοδαρμοί, «αιωρούμενες» καρέκλες, φασαρίες για την σειρά προτεραιότητας στον χορό αλλά και όμορφες στιγμές με τους συναδέλφους και με χιλιάδες κόσμο να χορεύει και να διασκεδάσει είναι μερικά από τις πολλές στιγμές που έχει ζήσει ο Μάκης ο Γάτος όλα αυτά τα χρόνια στα αμέτρητα πανηγύρια που έχει διοργανώσει και έχει τραγουδήσει, ακόμα και η πάντα προσεγμένη εμφάνιση του με το πάντα μαύρο μαλλί και το περιποιημένο μουστάκι κάνει τον καθένα να το παρατηρήσει και να τον προσέξει όταν τον συναντήσει.

Μια προσωπικότητα που σίγουρα θα απασχολήσει τον λαογράφο του μέλλοντος μιας και αν δεν υπήρχε τα περισσότερα από τα πανηγύρια των χωριών θα είχαν πάψει να γιορτάζονται με γλέντι, μουσική και χορό και ο κόσμος δεν θα είχε την ευκαιρία να βρεθεί με τους συγχωριανούς του να διασκεδάσει και να νιώσει την ξεχωριστή ομορφιά που προσφέρει μια καλοκαιρινή βραδιά στην πλατεία του χωριού με τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας και τον Μάκη τον Γάτο να βρίσκετε σε μεγάλα κέφια τραγουδώντας γερμανικά τραγούδια με την συνοδεία του κλαρίνου λέγοντας στο φινάλε του τραγουδιού το κλασικό πλέον «Όξου κι όξου» αλλά και το συνεχόμενο μέτρημα από το ένα μέχρι το τρία για να δοκιμάσει τον ήχο πριν ξεκινήσει η βραδιά, έτσι λοιπόν το καλοκαιράκι που πλέον έχει μπει για τα καλά είναι πολύ πιθανόν να τον δείτε σε κάποιο πανηγύρι να τραγουδάει και να διασκεδάζει τον κόσμο με τον μοναδικό δικό του τρόπο.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον Μάκη να τραγουδάει το σήμα κατατεθέν του , τον Κόκορα.

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια χοντρά με σκόρδο και τυρί
Επόμενο άρθροΟ Νίκος Μανωλίτσης στο ALTER