Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο ιδρώτας δεν έχει πληρωθεί

Ο ιδρώτας δεν έχει πληρωθεί

0
livitsanos

livitsanos

Συνέντευξη του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Παραδέχεται ότι τα περισσότερα χρόνια οι συνεταιρισμοί δούλεψαν στραβά και ότι το πληρώνουν με την απαξίωση από τους αγρότες και τον εξευτελισμό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ο λόγος, για τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λευκάδας, Γεράσιμο Λιβιτσάνο, ο οποίος μιλώντας στην Agrenda καταφέρεται εναντίον των πολιτικάντικων χειρισμών της ΠΑΣΕΓΕΣ και για τον τρόπο με τον οποίο «συναίνεσε» στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και εξηγεί το πώς μεθοδεύτηκε τα τελευταία χρόνια η διάλυση του παραγωγικού ιστού του πρωτογενούς τομέα, χωρίς να το καταλάβει κανείς. «Και μόνο με τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές στην ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνει ότι φοβόμαστε. Αν είμαστε καθαροί ότι υπηρετήσαμε τον αγρότη, δεν θα φοβόμασταν», λέει χαρακτηριστικά και αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: «Ο συνεταιρισμός υπήρξε καθοδηγούμενος από το κόμμα, με σκοπό να παρατήσουμε τα χωράφια και μας στείλανε στις υπηρεσίες»

Έχουν μερίδιο ευθύνης και οι οργανώσεις, που η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από το παραγωγικό γεωργικό μοντέλο;

Απόλυτα. Αν και κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Στη Λευκάδα συνέβαλε η τουριστική ανάπτυξη. Σε όλη τη χώρα οι τιμές στο λάδι και το κρασί είναι εξευτελιστικές, οπότε με τόσο μεγάλη αξία γης και τόσο μικρό εισόδημα από την παραγωγή, παρατήσαμε τα κτήματα. Έχουν μείνει λίγα οπωροκηπευτικά στη νότια Λευκάδα, οι φακές Εγκλουβής και τα λαθούρια Καρυάς.

Στα νησιά δεν έχουμε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι άνθρωποι συμπληρώνουν το εισόδημά τους στην οικοδομή, στον τουρισμό ή αλλού. Το 5%-10% ζει αποκλειστικά από τη γεωργία και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παρεμβατικό ρόλο δεν μπορεί να παίξει ο συνεταιρισμός;

Γίναν τεράστια λάθη από το συνεταιριστικό κίνημα. Έχουμε 40  πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στη Λευκάδα και το 1/3 είναι ενεργοί. Να παροπλιστούν οι αδρανείς και να αποφασίσουμε μεταξύ μας πώς θα φτιάξουμε υγιείς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, που να μπορούν να παρεμβαίνουν. Όπως είπα και στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, επιβάλλεται να υπάρχουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και μία ΠΑΣΕΓΕΣ που θα καθοδηγεί το κίνημα. Συνεχώς στις συνελεύσεις λέμε «ναι σε όλα». Διαβάζει την εισήγηση ο πρόεδρος και τελειώσαμε!

Αυτό έγινε και με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών;

Ούτε ο νόμος Σκανδαλίδη είναι σωστός, αλλά ούτε και η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, εγώ την καταψήφισα. Κοιτάζουμε πώς θα εκλεγόμαστε εμείς, μόνο, που είμαστε στην ιεραρχία. Γι’ αυτό και αλλάξαμε το άρθρο στο καταστατικό… Ειδικά στην ΠΑΣΕΓΕΣ ασκείται λάθος «συνδικαλισμός» και όχι «συνεταιρισμός». Το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς με απασχόλησε πολύ. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν όλες οι βαθμίδες, από τους πρωτοβάθμιους μέχρι την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Κοινοπραξίες. Και τα προνόμια των Ομάδων Παραγωγών να δοθούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, που θα ελέγχονται από το κράτος και τα μέλη τους.

Πώς θα σας εμπιστευτεί, όμως, πάλι ένας νέος αγρότης;

Παραδέχομαι ότι τα περισσότερα χρόνια δουλέψαμε στραβά και το πληρώνουμε με την απαξίωση που δεχόμαστε από τους αγρότες. Ο συνεταιρισμός υπήρξε καθοδηγούμενος από το κόμμα, με σκοπό να παρατήσουμε τα χωράφια και μας στείλανε στις υπηρεσίες. Και είδαμε σήμερα ότι μόνο με τις υπηρεσίες δεν κάνουμε τίποτα. Η Γερμανία έχει διατηρήσει τον πρωτογενή της τομέα, πιο ισχυρό εντός της Ε.Ε. και ανταγωνιστικό.

Ο σωστός συνεταιρισμός μπορεί να ωφελήσει τον αγρότη και να μην γίνει βορά στους εμπόρους. Δεν θέλουμε συνεταιρισμούς των κεφαλαίων αλλά των κεφαλών, των προσώπων και να λειτουργεί ο καθένας με καθαρές εκλογικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να είναι κάποιος μέλος συνεταιρισμού και να μην πηγαίνει τα προϊόντα στο συνεταιρισμό, να μην έχει δοσοληψίες. Ή να μην αγοράζει από τον συνεταιρισμό. «Ναι» στην υποχρεωτικότητα και «όχι» στο σκάρτο για την Ένωση.

Κι εμείς με τη σειρά μας να δίνουμε τιμή ανάλογα με την ποιότητα.

Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να πειστούν οι αγρότες, ειδικά όταν έχουν δει το ξεχαρβάλωμα των συνεταιρισμών.

Έχετε την κατάλληλη υποδομή;

Έχουμε τα αρνητικά που έχουν όλες οι Ενώσεις: Χρέη, μεγάλες περιουσίες υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα. Έκλεισε η στρόφιγγα των δανείων από πέρυσι. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε με προκαταβολές.

Δεν έχεις λεφτά; Έρχεται ο έμπορας.

Το οινοποιείο της ΕΑΣ Λευκάδας είναι σε άσχημη κατάσταση, πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε. Είχαμε και ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο και ραφιναρία. Πριν από 6 χρόνια το πήρε η τράπεζα και τώρα το έχει δώσει σε έναν ιδιώτη. Δεν μας έφταιγε κανείς, ευθυνόταν καθαρά η διοίκηση της ΕΑΣ.

Τι έγινε με το ΟΣΔΕ;

Κατά την άποψή μου, έγινε μια συμφωνία κορυφής. Πέρσι ήταν 70 ευρώ το κατώτατο ποσό για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και φέτος το πήραμε με 26 ευρώ για όλους και με τριπλό έργο (Μητρώο, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ). Γιατί; Τι δίνει το υπουργείο στην ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα από το προταθέν νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς; Το 2% των εισφορών στον ΕΛΓΑ, δηλαδή τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ. Στη ΓΕΣΑΣΕ 0,60% και στη ΣΥΔΑΣΕ 0,40%. Το τριτοβάθμιο όργανο αντί να προστατεύσει τους συνεταιρισμούς παίρνει ξαφνικά αυτή την επιχορήγηση και κρεμάει τους αγρότες. Στην Ελλάδα πληρώνεται η κομπίνα, ο ιδρώτας δεν έχει πληρωθεί.

Ποια είναι η λύση;

Εάν φτιάξουμε σωστούς συνεταιρισμούς, θα γίνεται το ΟΣΔΕ με το ελάχιστο κόστος. Ο αγρότης πρέπει να μάθει ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα. Να γίνονται ουσιαστικοί αγώνες, που να ευνοούν το συνεταιριστικό κίνημα. Όχι να διαβάζει ο υπουργός και να χτυπάμε παλαμάκια. Αυτός ο τόπος πήγε μπροστά όταν γίνονταν ζωντανές συζητήσεις.

WHO IS WHO

Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος είναι 52 χρονών και πρόεδρος της ΕΑΣ Λευκάδας από τον Νοέμβριο του 2009. Από το 1982 μέχρι το 2008 εργαζόταν ως υπάλληλος στην ΕΑΣ και παράλληλα ήταν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας για 20 χρόνια. Επίσης, διαθέτει μερικά κτήματα (περίπου 30 στρμ.) με ελιές και αμπέλια.

Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή 

Από το 293ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Πηγή : http://www.agronews.gr

Προηγούμενο άρθροΤραγικά τα πράγματα στην Βασιλική
Επόμενο άρθροΜάχη θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ