Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο στειρώσεων αδέσποτων ζώων στην Λευκάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο στειρώσεων αδέσποτων ζώων στην Λευκάδα

0

IMG_3765_resizeΠαρ’ όλες τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουνίου 2015, ολοκληρώθηκε, το καλύτερα οργανωμένο από μέρους του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας, τριήμερο στειρώσεων.

Από το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουνίου, στειρώθηκαν 27 σκυλιά και 52 γάτες. Όλα, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά και καταχωρήθηκαν στο αρχείο του Δήμου Λευκάδας. Στα σκυλιά πραγματοποιήθηκε αιμοληψία. Εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Τα σκυλιά, παρέμειναν στον χώρο αποθεραπείας, μέχρι το Σάββατο 13 Ιουνίου, οπότε και επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Είχαμε την χαρά, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που έμειναν μαζί μας, μερικά από αυτά να φανούν τυχερά και να υιοθετηθούν.

Τα σκυλιά επελέγησαν αυστηρά βάσει των κριτηρίων που ετέθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου Λευκάδας (επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Λευκάδας).

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοτικό κτηνιατρείο εξυπηρετούνται :

Α) Τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Λευκάδας. Αδέσποτο, κατά την νομοθεσία. θεωρείται το ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια κατοικίας του ιδιοκτήτη του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψή του.

Β) Τα δεσποζόμενα, των οποίων ο ιδιοκτήτης ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος, πρέπει να προμηθευτεί ειδική άδεια από τον Δήμο Λευκάδας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Γ) Τα υιοθετημένα αδέσποτα, μέχρι και την στείρωσή τους. Μετά από πρόταση του σωματείου μας, αποφασίστηκε από την πενταμελή επιτροπή να θεσπιστούν κίνητρα έτσι ώστε εύκολα κάποιος να υιοθετεί αδέσποτο, χωρίς να σκέφτεται τα υπέρογκα πρώτα έξοδα. Υποσχέθηκαν και οι ιδιώτες κτηνίατροι ότι θα βοηθήσουν και αυτοί, με την σειρά τους, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, χωρίς την διαβεβαίωση από το σωματείο μας προς τον κτηνίατρο, για την οικονομική του αποζημίωση. Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την πολύ μεγάλη δυσκολία με την οποία ανταποκρίνεται ο Δήμος Λευκάδας στις οικονομικές υποχρεώσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μας επιτρεπόταν να αφήσουμε απλήρωτους ανθρώπους που δούλεψαν ακούραστα επί δωδεκάωρο κάθε μέρα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και επιπλέον, είχαν προκαταβάλλει τα έξοδα φαρμάκων και άλλων εξόδων των χειρουργείων. Με την βοήθεια των δωρεών των πολιτών, οι οποίοι κατανόησαν απόλυτα την κατάσταση, αφού προηγήθηκε ενημέρωσή τους, καταφέραμε να καταβάλλουμε ήδη, το μισό των κτηνιατρικών εξόδων του τριημέρου.

Στην επιτυχία της προσπάθειάς μας συνέβαλλαν, οι Ανέττα και Παναγιώτης Μιγκος («Μαύρα» studios) οι οποίοι φιλοξένησαν, τους κτηνίατρους στα υπέροχα studios τους στην Λυγιά.

Μετά από 12 ώρες χειρουργείων, οι κτηνίατροι, ενθουσιάστηκαν από την φιλοξενία της Φρύνης στο “Consolatto”.

Όσο για τα ΚΤΕΛ Λευκάδας….. η ευαισθησία που επιδεικνύουν κάθε φορά που ζητάμε την συνδρομή τους στο έργο μας είναι συγκινητική.

Ευχαριστούμε τους :

Βερύκιος – Μπάλτσας για τις αλυσίδες, τα υλικά και τις παλέττες για τον χώρο αποθεραπείας

Το Clean Mart, επίσης για τα υλικά που μας παραχώρησε για τον χώρο αποθεραπείας των σκύλων.

Τους εθελοντές, που παραχώρησαν τα Ι.Χ. τους για την περισυλλογή των ζώων.

Όσους παράτησαν τα σπίτια τους για μέρες – εβδομάδες, για να προετοιμάσουν το πρόγραμμα, για να φροντίσουν τα ζώα καθημερινά πρωί και απόγευμα, να καθαρίζουν, ταίζουν, ποτίζουν, δίνουν φάρμακα, πάνε βόλτα, επί 10 μέρες τα σκυλιά, άλλους που καθάριζαν και φρόντιζαν τις γάτες που είχαν μείνει για περαιτέρω θεραπεία, στο κτηνιατρείο.

 πολίτες, οι οποίοι, κατανοώντας την κατάσταση και αναγνωρίζοντας το τεράστιο και πρωτοπόρο έργο που έχει γίνει στον Δήμο Λευκάδας, για χάρη των αδέσποτων, με την σύμπραξη σωματείου ζωόφιλων Λευκάδας και εθελοντών πολιτών, έδωσαν την οικονομική τους ενίσχυση ώστε να καλυφθούν κατά μεγάλο μέρος τα έξοδα του δημοτικού κτηνιατρείου και να έχει επιτυχία το τριήμερο.

Προηγούμενο άρθροΓιορτή της Άθλησης 2015 και 7ο Τουρνουά Τέννις
Επόμενο άρθρο2ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας