Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μετάλ-Hammer στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μετάλ-Hammer στο Δημοτικό Συμβούλιο

0
mt_gallery

metalia1

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Μεσσήνη.

«Η υποκρισία έχει και τα όρια της…..»

Τι να πει και τι να γράψει κανείς για τα όσα διαδραματίζονται τελευταία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το δίκιο και το άδικο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα καζάνι που βράζει.

Πολιτική από την Αρχή. Γύρισε ο κόσμος ανάποδα

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι έχουν αρχίσει να πέφτουν οι μάσκες και  κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους, η αλήθεια είναι βέβαια ότι λόγω ενισχυμένης πλέον αντιπολίτευσης η Δημοτική Αρχή δυσκολεύεται να πείσει για την αποτελεσματικότητα των πράξεων της. Ξαφνικά εκεί που βρίσκονταν σε θέση ισχύος βρεθήκαν σε θέση άμυνας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας σίγουρα επηρεάζει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακούσαμε στη συνεδρίαση ότι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση της Δημοτικής Αρχής αυτή τη στιγμή. Βέβαια κανείς δεν είναι αναγκασμένος να παραμείνει εφόσον δεν θέλει ή δεν μπορεί πια. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Καλλικράτη κανείς δεν  περίμενε ότι μια μέρα μετά Καλλικράτη οι αιρετοί άρχοντες θα ξυπνούσαν σε μια Ελλάδα όπου τα πολιτικά πράγματα αλλάζουν καθημερινά. Όλα υπόκεινται σε ελέγχους πια και είναι πιο δύσκολο να «εξυπηρετηθούν» καταστάσεις όπως παλιά, το νέο ευαγγέλιο της πολιτικής υποτίθεται πως ονομάζεται διαύγεια και όλα αυτά που ξέρανε κάποιοι από τις «πολιτικές σχολές» των μεγάλων κομμάτων και για τα οποία ήταν περήφανοι κιόλας ξαφνικά αποτελούν αμάρτημα. Όλοι βέβαια γνώριζαν και πριν αλλά δεν μίλαγαν γιατί από την άλλη ήταν και βολικό…..

Λογικό κάποιοι να δυσκολεύονται, σε όλη την Ελλάδα καθημερινά πολιτικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και  παραιτούνται…..όπως και να το κάνουμε ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει συνήθειες.

Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ώρες με θέματα δευτερεύουσας σημασίας!

Πάμε στο Δ.Σ. και στα όσα διαδραματίστηκαν εκεί και σίγουρα δεν θα ξεχαστούν τόσο εύκολα. Και αυτό όχι επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο σημαντικό για την πορεία του τόπου, (όπως είπε και ο Δήμαρχος επανειλλημένα και σε έντονο ύφος μάλιστα, δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ώρες με θέματα δευτερεύουσας σημασίας τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει, ο Δήμος και η διοίκηση πρέπει να λειτουργήσουν…), αλλά επειδή μέσα από τον τρόπο που το διαχειρίστηκαν το ζήτημα όλοι οι εμπλεκόμενοι ο κάθε πολίτης μπορεί να βγάλει τα  δικά του συμπεράσματα για το πώς λειτουργεί η αυτοδιοίκηση. Μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για  τα πρόσωπα που επέλεξε σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Μάθαμε και κάτι άλλο, όταν η υπομονή εξαντλείται και τα λέμε έξω από τα δόντια γιατί έχουμε εκνευριστεί και νιώθουμε αδικημένοι, μαθαίνουμε και πράγματα τα οποία πιθανά να μη έβγαιναν ποτέ στη δημοσιότητα… Όπως ότι για τα Bikikinia Party στη Βασιλική θα πληρώσουμε 95.000 Ευρώ σε Whiskey και Vodka, όπως ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις του Δήμου  χωρίς να πληρώνουν, όπως ότι εδώ και χρόνια τα έργα αναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, όπως ότι κάποιοι εδώ και χρόνια καταπατούν την γη του Δήμου  και ενώ έχουν ονοματεπώνυμο κανείς δεν τους βάζει χέρι, μάθαμε και για κάτι δωμάτια στην Εξάνθεια που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, μάθαμε επίσης ότι φέτος κάτι άλλαξε στις μέχρι πρότινος καλές σχέσεις μεταξύ του συλλόγου Φιλάνδρου και της Δημοτικής Αρχής. Ενώ πέρασε το Πάσχα τα τσούγκρισαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος με το Φίλανδρο και γιατί; Για τα μετάλλια του Ημιμαραθωνίου.

«Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.»

Προ ημερησίας διάταξης ακούσαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Μαργέλη για μια εταιρεία η οποία ενώ χρωστάει στο Δήμο συνεχίζει να παίρνει με απευθείας αναθέσεις δουλειές του Δήμου. Συγκεκριμένα πήρε τα δωμάτια στον Άγιο Νικήτα με δημοπρασία παρόλο που χρωστάει από πέρσι και ανέλαβε με απευθείας ανάθεση έργα για το Πνευματικό Κέντρο. Πώς είναι δυνατόν ρωτάει ο κος Μαργέλης από τη μια να χρωστάει στο Δήμο και από την άλλη να εισπράττει από τον Δήμο και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Άγιο Νικήτα. Θεωρεί ότι καταστρατηγήθηκε  η ψήφος της οικονομικής επιτροπής και έθεσε το ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή για το αν υπάρχει διακριτή μεταχείριση ή αν πρόκειται απλώς για παράλειψη. Και πώς θα ζητήσει ο Δήμος από τους δημότες να πληρώσουν όταν ο ίδιος δεν εισπράττει αυτά που του χρωστάνε; Και ο Δήμαρχος απαντά:

Ο κος Μαργέλης έφτιαξε ένα σενάριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις!

Ο Δήμαρχος Λευκάδας θεωρεί πως κακώς ο κος Μαργέλης έθεσε αυτό το ζήτημα γιατί γνωρίζει τις διαδικασίες και πως λειτουργεί η οικονομική υπηρεσία, άρα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εντυπώσεις!! Εξηγεί λοιπόν στον κο Μαργέλη πως  άλλο η μια δουλειά και άλλο η άλλη. Ο οφειλέτης εισπράττει κανονικά για τις άλλες δουλειές που κάνει για το Πνευματικό Κέντρο αλλά αυτά τα δυο δεν συμψηφίζονται. Ο κος Μαργέλης έφτιαξε ένα σενάριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις… Άλλο το Πνευματικό κέντρο και άλλο ο Δήμος και η οικονομική επιτροπή. Αυτά δεν συμψηφίζονται. Το λογιστικό σύστημα δεν το επιτρέπει. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Αντιδήμαρχο κο Λ. Αραβανή και πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής και παρέπεμψε τον κο Μαργέλη, ο οποίος είναι επίσης μέλος της, να ασχοληθεί με τα δωμάτια της Εξάνθειας, πράγμα που θεωρεί πως θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Θεωρεί λοιπόν ο Δήμαρχος την ερώτηση του κου Μαργέλη εκ του πονηρού μιας και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες.

Ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή μόνο γραπτώς!

Και αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους, οι οποίες συνήθως δεν περιορίζονται μόνο στο κείμενο της ερώτησης αλλά συνοδεύονται και από γενικού τύπου τοποθετήσεις και σχόλια, οδηγηθήκαμε σε ένα πρώτο χάος εντυπώσεων… Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μακρυγιώργου η οποία πλέον έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της. Τηρεί απολύτως τις διαδικασίες και τον κανονισμό, είναι αυστηρή και αυτό πάλι δεν αρέσει.  Έτσι η μια κουβέντα έφερε την άλλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης νιώθουν ότι δεν μπορούν ούτε να μιλάνε και καταλήγουν στην απόφαση οι ερωτήσεις να είναι  μόνο γραπτές για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις….

Οι δυο πλευρές του Μεταλλίου!

Και εκεί που ήδη υπάρχει μια τεταμένη ατμόσφαιρα ( έπαιζε και η Εθνική Ελλάδας και θέλαμε να τελειώνουμε) πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Φιλάνδρου κος Μαραγκός,  ο οποίος βρισκόταν στο Δ.Σ. με άλλους εκπροσώπους του συλλόγου που διοργανώνουν μαζί τον Ημιμαραθώνιο. Ενώ  λοιπόν επίσημα είχε έρθει για να ευχαριστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη στον Ημιμαραθώνιο θεώρησε σωστό να θέσει και το ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή σχετικά με το πότε σκοπεύει  να πληρώσει τα μετάλλια τα οποία διανεμήθηκαν στον 2ο Ημιμαραθώνιο. Και το ματς ξεκίνησε…..

Ο Δήμος δεν πληρώνει για κάτι στο οποίο δεν συμμετέχει…..

Η ιστορία σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Ζωή Σκιαδά-Πετούση, η οποία δεν ξέρει αν το όλο θέμα είναι της παρούσης, έχει ως εξής:

Δεν τηρήθηκε η συμφωνία από πλευράς Φίλανδρου, δηλαδή ότι τα μετάλλια θα φέρουν στη μια πλευρά το σήμα του Δήμου Λευκάδας, άρα ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει μια δαπάνη για κάτι όπου δεν συμμετέχει και θα πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός πως ο Φίλανδρος πήρε οικονομική ενίσχυση την ώρα που άλλα μεγάλα και παλιά σωματεία δεν πήραν. Με άλλα λόγια η Αντιδήμαρχος έκανε σαφές ότι δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένη από τη συνεργασία της φέτος με το Φιλανδρο και αρνείται να πληρώσει το ποσό των 1600 Ευρώ για τα μετάλλια πράγμα που δήλωσε και στον κατασκευαστή με επιστολή της.

Θέλουμε απλά να τηρούνται οι δεσμεύσεις απέναντι στο λαό της Λευκάδας.»

Εκπρόσωποι του Φίλανδρου παραδέχτηκαν πως όντως δεν υπήρχε το σήμα του Δήμου στα μετάλλια αλλά τόνισαν πως αυτό συνέβη γιατί φέτος η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ πράγμα που σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να μπει σήμα άλλου φορέα στα μετάλλια. Παρόλα αυτά θεωρούν πως πρέπει η Δημοτική Αρχή να τηρήσει την αρχική συμφωνία και να πληρώσει. «Αγαπάμε όλοι τον τόπο μας, για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Δεν είμαστε εδώ ούτε για να θίξουμε ούτε για να ενημερωθεί κάποιος για να είναι έτοιμος. Θέλουμε απλά να τηρούνται οι δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στο λαό της Λευκάδας και στον κόσμο που ήρθε.»

Δεν θα πληρωθούν τα μετάλλια!

Η Αντιδήμαρχος η οποία δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα μιας και είχε την ενημέρωση πως η παρουσία του Φίλανδρου ήταν μόνο για να ευχαριστήσει, αποφάσισε ότι δεν θα πληρωθούν τα μετάλλια  και άρα έληξε το θέμα και  γιατί να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο;

Ο Δήμαρχος σε ρόλο πυροσβέστη….

Ο Δήμαρχος Λευκάδας σε ρόλο πυροσβέστη δεν έκρυψε όμως ότι ήταν φανερά ενοχλημένος από την τακτική που ακολουθήθηκε από το Φίλανδρο και από την εξέλιξη της όλης συνεργασίας. Είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει στηρίξει την προσπάθεια του συλλόγου με τον καλύτερο τρόπο ακόμα και όταν ο Φίλανδρος δεν ήταν καν σύλλογος και υπήρχαν καταγγελίες από τον ΣΕΓΑΣ ότι αυτό που θα κάνουμε δεν είναι νόμιμο. Και όμως αξιολογώντας την ουσία του θέματος στήριξαν την προσπάθεια.

Μάλιστα δεν δίστασε να αφήσει αιχμές λέγοντας ότι κάποιοι πιέζουν την οικονομική επιτροπή ενώ έγινε λάθος και ενώ δεν είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στο Δήμο. Τελικά μετά από μία ώρα ακούστηκε και η αντιπολίτευση που ήταν σαφώς ενήμερη για το γεγονός ότι θα τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε αντίθεση με την Αντιδήμαρχο που δεν ήταν.

Η αντιπολίτευση: Οι «εύκολοι» του Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας για να προλάβει χειρότερες εκρήξεις και σε μια προσπάθεια να  στηρίξει την Αντιδήμαρχο είπε ότι λυπάται που κάποιοι ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στο Δήμο έρχονται εδώ και βρίσκουν ορισμένους «εύκολους» σε όποια καταγγελία κατά του  Δήμου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο κος Δρακονταειδής είπε πως είναι μεν «εξαιρετικά ήρεμος αλλά μην με βγάζετε από τα ρούχα μου!» Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Γ. Αραβανής αρνήθηκε να δεχτεί τον χαρακτηρισμό του «εύκολου» σε καταγγελίες κατά της Δημοτικής Αρχής!

Ο κος Μελάς είπε στους εκπροσώπους του Φιλάνδρου ότι δεν χρειάζεται να ασχολούνται και να προβληματίζονται για  τα 1.500 Ευρώ του Δήμου αφού υπάρχουν χορηγοί, όπως υπήρξε και ο ίδιος, οι οποίοι θα στηρίξουν και του χρόνου με ακόμα μεγαλύτερο ποσό τον Ημιμαραθώνιο μιας και ο Δήμος  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Θα το λύσουμε το θέμα!

Ο Δήμαρχος τελικά δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα ενώ,  όπως αποκάλυψε ο ίδιος, σε άλλη κουβέντα που είχε κάνει με τον κο Μαραγκό για αυτό το θέμα την ημέρα του Ημιμαραθώνιου του είχε ζητήσει να αφήσει την ιστορία να εκτονωθεί και θα λυθεί το θέμα αργότερα. Τελικά οι γέφυρες που πήγε να κτίσει μεταξύ Φιλάνδρου και Αντιδημάρχου δεν στήθηκαν. Η Αντιδήμαρχος ενοχλημένη από τα όσα ειπώθηκαν από  την πλευρά της αντιπολίτευσης και επειδή, όπως είπε, η υποκρισία έχει και τα όρια της, γιατί πρώτη από όλους έχει επιβραβεύσει η ίδια τον Φίλανδρο… θα μπορούσε να είχε εισηγηθεί να δοθούν στον Ημιμαραθώνιο μόνο 1000 Ευρώ και εισηγήθηκε 5000 Ευρώ! Αυτά είχε να πει και κάντε ότι θέλετε και αποχώρησε από το συμβούλιο.

«Η Δημοτική Αρχή χάνει την ψυχραιμία της και έχει τεράστια ανασφάλεια.»

Ενώ ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να πηγαίνει κόντρα στην προκειμένη περίπτωση προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Αραβανής εξεπλάγην από την αντίδραση της Αντιδημάρχου και ρώτησε τη Δημοτική Αρχή: «Τι φοβάστε, τι σας έχει πιάσει; Η Δημοτική Αρχή ολοένα και περισσότερο χάνει την ψυχραιμία της. Συνεχώς θεωρείτε ότι κάποιος σας παραγκωνίζει και έχετε μια τεράστια ανασφάλεια!» Στην συνέχεια προσπάθησε να βάλει το θέμα στις σωστές διαστάσεις του λέγοντας ότι βρίσκει την ένταση για το θέμα υπερβολική και ανεξήγητη. Θα πρέπει είπε να βοηθάμε τον αθλητισμό και εφόσον δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από πλευράς του Φίλανδρου να κλείσει το θέμα, να πληρωθούν τα μετάλλια και του χρόνου να φτιαχτούν ακόμα καλύτερα.

Ο επικεφαλής του «Όλοι για την Λευκάδα» κος  Κ. Δρακονταειδής είπε να αφήσουμε στην άκρη όλα τα υπονοούμενα και από τις δύο πλευρές γιατί  επί της ουσίας όλη η κοινωνία της Λευκάδας γνωρίζει ότι ο Δήμος συνέβαλε στην προσπάθεια με μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσμα. Να μπει μια τελεία, να  λήξει το θέμα και να καταβληθεί το ποσό για το συμφέρον όλων.

Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο τελικά πήρε θέση ξεκάθαρη και είπε πως συμφωνεί με τον κο Δρακονταειδή και το θέμα πρέπει να λήξει εδώ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Καββαδάς επικεντρώθηκε στο ότι η διαμάχη μεταξύ Φίλανδρου και Δήμου δεν έχει καμιά ουσία και τόνισε την αξία του Ημιμαραθώνιου για την Λευκάδα και την συμβολή του συλλόγου στην καθιέρωσή του. Άρα πρέπει να δοθούν τα χρήματα είπε και να μην κολλήσει το ζήτημα σε μια λάθος συνεννόηση.

Ο Δήμαρχος θα τηρήσει την δέσμευση του!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Κονιδάρης θεώρησε ότι όλα όσα έγιναν επί δύο ώρες ήταν μια παράσταση από την ώρα που ο Δήμαρχος θα τηρήσει και σέβεται την απόφαση του Δ.Σ. και τελικά τα μετάλλια θα πληρωθούν από τον Δήμο!

Πόσο άδοξα κατέληξε μια αξιόλογη προσπάθεια!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, κάτι που ξεκίνησε με τη στήριξη όλων, όπως η διοργάνωση του Ημιμαραθώνιου,  κατέληξε ένα χρόνο μετά να γίνει αντικείμενο διαμάχης. Πόσο άδοξα κατέληξε μια αξιόλογη προσπάθεια! Μπορεί τα μετάλλια τελικά να πληρωθούν όμως σίγουρα σε κάποιους δεν θα αρέσει που ο κόσμος σιγά σιγά βλέπει και καταλαβαίνει τον αγώνα να διατηρηθεί μια παλιά τάξη πραγμάτων. Πλέον πολίτες και αιρετοί θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν διαφορετικά. Θα πρέπει όλοι να μάθουμε ανάλογα με τη θέση μας να σεβόμαστε τη Δημόσια περιουσία και να συνειδητοποιήσουμε πως ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός ούτε των αιρετών αλλά ούτε και των πολιτών! Πρέπει όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες και πορεία, όσοι δεν μπορούν είναι σίγουρο ότι το σύστημα με το οποίο κάποτε μπήκαν πανηγυρικά και μέχρι πρότινος υπηρετούσαν, θα είναι και αυτό που θα τους βγάλει εκτός παιχνιδιού.

Από την άλλη ο Ημιμαραθώνιος σίγουρα είναι ένα αθλητικό γεγονός που αξίζει και πρέπει να στηριχτεί από όποια δημοτική Αρχή και μελλοντικά! Οφείλουμε όμως να πούμε ότι θα θέλαμε να είχαμε δει την ίδια αγωνία, αγανάκτηση αλλά και πάθος με το οποίο εκδηλώθηκαν όλοι για τα μετάλλια και όταν εκπρόσωποι του Νοσοκομείου ήρθαν να ζητήσουν βοήθεια και το μόνο που τους δόθηκε ήταν ηθική συμπαράσταση γιατί δεν προβλέπεται ως δαπάνη η οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου…. Αυτό δεν θα έπρεπε να προβληματίζει;

Κατερίνα Μεσσήνη


Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε μέρος της συνεδρίασης (2 ώρες) του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΟ Άη Γιάννης με τα μάτια ενός Kiter
Επόμενο άρθροΙωάννα Κόκλα – «Ὁ μῦθος, λόγος τῆς αὐγῆς»