Αρχική Top Stories Μια ξεχωριστή χελιδονοφωλιά στην Νικιάνα!

Μια ξεχωριστή χελιδονοφωλιά στην Νικιάνα!

0

Ο Χρήστος Χαλικιάς έβλεπε εδώ και κάμποσο καιρό τα δυο χελιδόνια που κουβαλούσαν μικρά χόρτα, κλαδάκια και χώμα, να μπαίνουν μέσα στο ρολόι της ΔΕΗ από μια μικρή τρυπούλα και στην συνέχεια να βγαίνουν χωρίς το πολύτιμο φορτίο τους και να φεύγουν προς αναζήτηση κι άλλου … οικοδομικού υλικού!

Ο αυξημένος φόρτος εργασίας της καλοκαιρινής περιόδου όμως, δεν του άφησε το περιθώριο να ελέγξει για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει μέχρι που πριν από λίγες ημέρες άκουσε τιτιβίσματα να βγαίνουν μέσα από τον μετρητή του ρεύματος.

Η περιέργεια τον κυρίευσε έτσι άνοιξε το καπάκι και αυτό που είδε τον άφησε άφωνο.

Τα μικρά χελιδόνια είχαν χτίσει την φωλιά τους μέσα στο ρολόι, το οποίο είχαν γεμίσει μέχρι την μέση με χόρτα και λάσπη και στην μέση βρίσκονταν τώρα 4-5 μικρά χελιδονάκια τα οποία δεν είχαν ανοίξει καν τα μάτια τους!

Ο Χρήστος με προσοχή έκλεισε ξανά το καπάκι και όπως μας είπε μέχρι να χειμωνιάσει θα αφήσει τα χελιδόνια να μεγαλώσουν στην φωλιά τους τα μικρά τους, χωρίς να τα ενοχλήσει.

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθος τους είναι 12-22 cm ανάλογα το είδος στο οποίο ανήκουν καθώς και το χρώμα τους. Μεταναστεύουν κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη, στα μεσογειακά κλίματα από τον Μάρτιο προκειμένου να αναπαραχθούν και στις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής.

Τα χελιδόνια τρέφονται κυρίως με μικρά έντομα, αράχνες, νύμφες και κάμπιες. Τα έντομα και τις αράχνες τα πιάνουν συνήθως στον αέρα, πετώντας προς αυτά με το ράμφος τους ανοικτό.

Το θηλυκό χελιδόνι γεννάει 4-6 αυγά, η επώαση των αυγών διαρκεί περίπου 12 ως 20 μέρες ανάλογα το είδος και μετά την εκκόλαψη οι γονείς τις πρώτες μέρες τα ταΐζουν με μικρά έντομα ενώ αργότερα τα μαθαίνουν να πετάνε και να αναζητούν την τροφή τους.

Προηγούμενο άρθρο122 ενημερωτικές ημερίδες της Αστυνομίας σε σχολεία των Ιονίων Νησιών
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας