Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ευχές του Μητροπολίτη για την έναρξη των σχολείων

Ευχές του Μητροπολίτη για την έναρξη των σχολείων

0

Ευχές απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη

Μύνημα για την έναρξη Δημοτικών σχολείων 2010-2011

Αγαπητά μου παιδιά,

Έχετε συνηθίσει κάθε Σεπτέμβριο να περιμένετε το άνοιγμα των σχολείων, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Από σήμερα, λοιπόν, για όλους τους μαθητές στην πατρίδα μας αρχίζει ένα νέο έτος. Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς σας, θα δώσετε έναν αλλιώτικο αγώνα: να δημιουργήσετε και να «δημιουργηθείτε», να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα σας.
Ο αρχαίος παραμυθάς, ο Αίσωπος, με μια όμορφη ιστορία μας θυμίζει πόσο αξίζει να προσπαθούμε στη ζωή μας. Κάποτε, λέει, ένας γεωργός, άρρωστος βαριά, κάλεσε τους δύο γιους του -που ήταν δυνατοί και γεροδεμένοι, αλλά τεμπέληδες- και με αδύνατη φωνή τους είπε: «Παιδιά μου, εγώ φεύγω, όμως αφήνω στα χέρια σας έναν θησαυρό. Τον έχω κρύψει μέσα στο αμπέλι μας. Θα γίνει δικός σας μόνο αν τον βρείτε, χωρίς να χαλάσετε τα κλήματα του αμπελιού». Κι ένα πρωινό της άνοιξης πήραν στα χέρια τους τσαπί και κλαδευτήρι κι άρχισαν να σκάβουν βαθιά όλο το αμπέλι. Επειδή τα κλαδιά τους… εμπόδιζαν, τα κλάδευαν. Έσκαψαν και την τελευταία πιθαμή, αλλά ο θησαυρός πουθενά! Κατά το φθινόπωρο όμως, την εποχή του τρύγου, με μεγάλη έκπληξη είδαν τόσα πολλά σταφύλια, που ακουμπούσαν στη γη! Η σοδειά της χρονιάς αυτής ήταν… σωστός θησαυρός! Ο κόπος τους ανταμείφθηκε.
Στο σχολείο, αν προσπαθήσετε κι εσείς, θα μάθετε πολλά και χρήσιμα πράγματα: Οι μικρότεροι, να διαβάζετε, να γράφετε, να μετράτε και να κάνετε υπολογισμούς. Οι μεγαλύτεροι θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για την Πίστη μας, τη Γεωγραφία, την Ιστορία, τον Φυσικό μας Κόσμο. Πέρα και πάνω από τις γνώσεις όμως, το σχολείο θέλει να σας βοηθήσει να γίνετε άνθρωποι ολοκληρωμένοι και συγκροτημένοι, ώριμοι, με νου φωτισμένο, ψυχή γεμάτη αγάπη, ωφέλιμοι για την κοινωνία μας –όχι απλώς χρήσιμοι.
Τι πιο όμορφο, παιδιά μου, απ’ το να μπορεί ο άνθρωπος να ζει και να χαίρεται σε μία κοινωνία, όπου θα τους αισθάνεται όλους φίλους και αδελφούς! Πόσο ωραία νιώθει κανείς, όταν μπορεί να προσφέρει στους άλλους την αγάπη, την καλοσύνη, την συμπόνια και ό,τι θετικό μπορεί, τελοσπάντων, να δώσει! Ο Χριστός μας έδωσε πρώτος το παράδειγμα της προσφοράς με τη Θυσία Του.
Και το σχολείο σας, αγαπητά μου παιδιά, είναι μια μικρή κοινωνία χαράς, μάθησης και παιχνιδιού. Φροντίστε να χωρέσουν στον χρόνο σας και η μελέτη, τόσο απαραίτητη για να πετύχετε στη ζωή, και το παιχνίδι, τόσο αναγκαίο για να χαρείτε την παιδική σας ηλικία! Και όλα να σας κάνουν χαρούμενους, ευλογημένους, χαριτωμένους!
Καλή και ευλογημένη να είναι η νέα σας σχολική χρονιά!
Ο Θεός να σας ευλογεί πάντοτε και να σας σκεπάζει από κάθε κακό!

Λευκάδα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς


 

Μύνημα για την έναρξη Γυμνασίων Λυκείων  2010-2011

Αγαπητά μου παιδιά,

Και πάλι φέτος, το μήνα Σεπτέμβριο, είστε συνεπείς στο ραντεβού σας με το σχολείο. Με την ακολουθία του Αγιασμού ζητήσατε την ευλογία του Θεού για το ταξίδι στο πέλαγος της γνώσης, που από σήμερα και πάλι ξεκινάτε. Με την ευκαιρία αυτή, μαζί με τις ολόθερμες πατρικές ευχές μου, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας δυο σκέψεις.
Ταξίδευαν –λέει μια ιστορία- τρεις άνθρωποι, όταν είδαν ξαφνικά ένα μεγάλο λάκκο στη μέση του δρόμου. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι μέσα βρισκόταν παγιδευμένη η Ευτυχία. Ο πρώτος διαβάτης της λέει: «Ευτυχία, θέλω να με κάνεις όμορφο». Αμέσως απέκτησε καταπληκτική ομορφιά και απομακρύνθηκε χαρούμενος. Ο δεύτερος της ζήτησε να τον κάνει πλούσιο και την ίδια ώρα, εμφανίσθηκε μπροστά του ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά και διαμάντια. Το άρπαξε και έφυγε μακριά της ευχαριστημένος. Μόνο ο τρίτος άνθρωπος δεν έλεγε τίποτα. Φώναξε τότε η Ευτυχία μέσα από το λάκκο: «Πες μου κι εσύ, τι θέλεις να σου δώσω;» Έσκυψε ο άνθρωπος, άπλωσε το χέρι του και είπε: «Δώσε μου το χέρι σου!» Την έβγαλε απλώς από το λάκκο και συνέχισε το δρόμο του. Η Ευτυχία χαμογέλασε και τον ακολούθησε.

Το σύγχρονο σχολείο έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει έναν σωρό από γνώσεις, αγαπητά μου παιδιά. Οι καθηγητές σας, ευσυνείδητοι ασφαλώς και με επίγνωση της παιδαγωγικής τους αποστολής, αγωνίζονται γι’ αυτό. Η υλικοτεχνική υποδομή και ο εξοπλισμός ενός σχολείου σήμερα δεν συγκρίνονται με αυτά των δικών μας παιδικών χρόνων.
Πέρα και πάνω όμως από τις θεωρητικές γνώσεις ή τις όποιες πρακτικές δεξιότητες, το σχολείο έχει την αποστολή να σας μεταδώσει αξίες ουσιαστικές• να συμβάλει στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα σας, στην συγκρότηση της προσωπικότητάς σας.
Μη δελεάζεστε μόνο από την εξωτερική ομορφιά ή το κυνήγι του κέρδους, αδιαφορώντας για τον άλλον που δοκιμάζεται, όχι πολύ μακριά από σας. Έτσι δε συναντά κανείς την αληθινή ευτυχία!
 Μην σπαταλήσετε τα νεανικά σας χρόνια, χρόνια δημιουργίας και πνευματικής οικοδομής, αποβλέποντας μόνο στην επαγγελματική αποκατάσταση. Θεμελιώστε σε στέρεο έδαφος το οικοδόμημα της προσωπικότητάς σας, σε αρχές και αξίες, εμπνευσμένες από τον λόγο και το παράδειγμα του Χριστού! Χτίστε την ύπαρξή σας με γερά δομικά υλικά: την πίστη, την αγάπη, τον πόθο για την Αλήθεια, τον αγώνα για την τελειότητα, για την αρετή!
Φροντίστε να χωρέσουν στον χρόνο σας και η μελέτη, τόσο απαραίτητη για να υλοποιήσετε τα όνειρα και να πετύχετε τους στόχους σας, και η υγιής ψυχαγωγία, τόσο αναγκαία για να χαρείτε τη νεανική σας ηλικία! Και όλα να σας κάνουν αληθινά χαρούμενους, πλούσια ευλογημένους, χαριτωμένους από το Θεό!
Καλή και ευλογημένη να είναι η νέα σας σχολική χρονιά!
Ο Θεός να σας ευλογεί πάντοτε και να σας στηρίζει στον αγώνα σας!

Λευκάδα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτα “Ρεκατσινάτα” με τον Θανάση Κατωπόδη
Επόμενο άρθροMy Lefkada Sports – Έρχεται…