Αρχική Top Stories Νίκος Καββαδάς: Ζητώ οι Λευκαδίτες να με στηρίξουν επειδή πιστεύουν σε εμένα...

Νίκος Καββαδάς: Ζητώ οι Λευκαδίτες να με στηρίξουν επειδή πιστεύουν σε εμένα και όχι από υποχρέωση

0

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Χαράλαμπου Kαλού “Σύγχρονη Λευκάδα”, κ. Νίκος Καββαδάς.

Όπως ανέφερε η απόφασή του να κατέβει στα κοινά δεν ήταν βιαστική, αλλά την πήρε με πολύ μεγάλη ευθύνη και απολύτως συνειδητά.

Πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά. Το ενδιαφέρον μου για το κοινωνικό σύνολο ήταν δεδομένο από πολύ παλιά. Τα τελευταία όμως χρόνια είχα στην διαχείριση και ιδιοκτησία μου ένα από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά portal του νησιού, οπότε για εμένα ήταν ανήθικο να έχω στην ιδιοκτησία μου και sτη διαχείριση μου ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης και την ίδια στιγμή να εμπλέκομαι άμεσα με την πολιτική και αυτό γιατί θεωρώ ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να υπηρετήσεις καλά ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το όνομα του Χαράλαμπου Καλού ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμένα να είμαι υποψήφιος, καθώς ο ίδιος δεν μου ζήτησε να λάβω μέρος στο συνδυασμό του, αλλά ο ίδιος επέλεξα να πάρω αυτή την απόφαση, καθώς γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ήταν δημοτικός σύμβουλος. Είναι ένας άνθρωπος ευγενής, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας, παρακολουθούσα την πορεία του και είχαμε τις τυπικές κοινωνικές επαφές.

Πριν από περίπου πέντε μήνες, όταν βρισκόμουν στη Λευκάδα, με πλησίασε και μου ζήτησε να αναλάβω την κατασκευή της ιστοσελίδας για την δημοτική παράταξη “Σύγχρονη Λευκάδα” και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε για αυτό το project.

Λόγω της συχνής πλέον συνεργασίας μας είδα πολύ καλύτερα τι άνθρωπος είναι, καθώς πρόκειται για έναν οργανωτικό άνθρωπο, δεκτικό στις απόψεις και τις προτάσεις των άλλων και δεν σου λέει ότι γνωρίζει τα πάντα και αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο για μένα. Οπότε αυτά τα χαρακτηριστικά με έκαναν να νιώσω ότι αυτόν τον άνθρωπο πραγματικά πρέπει να τον στηρίξω και να με εκπροσωπήσει ως πολίτη στο δημοτικό συμβούλιο της Λευκάδας.

Έτσι πριν περίπου 4 εβδομάδες έλαβα την απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση των συμπολιτών μας, καθώς φυσικά και λόγω της αγάπης μου προς τον τόπο, που είναι κάτι δεδομένο.

Ο Νίκος Καββαδάς διευκρίνισε ότι στο εξωτερικό βρέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια για οικογενειακούς λόγους, γιατί η σύζυγός του είναι γιατρός και στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση εργασίας, “οπότε αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τον τόπο μας και όχι επειδή βαρεθήκαμε, αυτό σημαίνει ότι γενικότερα ο τόπος μας δεν μπορεί να κρατήσει τους νέους ανθρώπους, στο να ζήσουν, να παράξουν και να φτιάξουν τη ζωή τους.

Εγώ βέβαια δεν το είδα όλο αυτό σαν μία χαμένη ευκαιρία, γιατί ήθελα να ανοίξουν τα μάτια μου, να δω κάτι άλλο, καθώς δεν είναι το ίδιο να πηγαίνεις κάπου ως τουρίστας και να ζεις σε έναν ξένο τόπο”.

Η Δανία όπως ανέφερε ήταν μία μεγάλη εμπειρία τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί έζησε σε ένα δήμο ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Λευκάδα. Έζησε στη μύτη της Δανίας σε έναν δήμο ο οποίος έχει περίπου 35.000 πληθυσμό.

“Επειδή έμπαινα πάντα στη διαδικασία σύγκρισης με το δήμο Λευκάδας, οι διαφορές είναι τεράστιες, καθώς είχα γνώση του τι συμβαίνει στο δήμο Λευκάδας και είχα μέτρο σύγκρισης.

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μπορούν να τα καταφέρουν αυτοί και όχι εμείς. Και δεν έμπαινα στην διαδικασία σύγκρισης για πράγματα που γνωρίζω ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά για πράγματα καθημερινά”.

Μάλιστα όπως είπε αν θελήσει κάποιος να κλείσει ένα ραντεβού με το δημαρχείο στη Δανία για να βγάλει ένα χαρτί, “έμπαινε στην ιστοσελίδα του δήμου, επέλεγε διαθέσιμη ώρα για ραντεβού ανάλογα με τον δικό του χρόνο, έκλεινε το ραντεβού, ερχόταν ένα sms επιβεβαίωσης στο κινητό και πηγαίνεις  στην προκαθορισμένη ώρα που έχεις  επιλέξει.

Στην Ελλάδα πρέπει να χάσεις το μεροκάματο σου μία ολόκληρη μέρα, να παρατήσεις τη δουλειά σου και να περιμένεις όλη την ημέρα στο δημαρχείο για να πάρεις το χαρτί που χρειάζεσαι.”

Ο δήμος εκεί διαθέτει γραφείο business center και αντίστοιχο job centre για όσους ψάχνουν δουλειά και μπορούν  να δηλώσουν το βιογραφικό τους, τις ικανότητές τους και αντίστοιχα όσοι ψάχνουν για υπαλλήλους το δηλώνουν στο συγκεκριμένο γραφείο με τον Δήμο να μεσολαβεί στο να βρει κάποιος εργασία.

Στο business center ο δήμος διαθέτει οικονομοτεχνικούς συμβούλους διαθέσιμους σε όποιον θέλει να κάνει μία έναρξη εταιρείας στο δήμο, ακόμα και αν ήδη έχει εταιρεία.

“Εκεί πηγαίνεις με μία ιδέα και φεύγεις με μία δουλειά στην κυριολεξία, καθώς σου αναλαμβάνουν οικονομοτεχνική μελέτη χωρίς εσύ να πληρώσεις τίποτα”.

Αναφορικά με την ανακύκλωση όπως είπε “προέρχομαι από μία χώρα η οποία δεν έχει και την μεγαλύτερη οικολογική εκπαίδευση, καθώς όσοι είναι της γενιάς μου δεν νομίζω ότι εκπαιδευτήκαμε ποτέ για να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση.

Όταν έφτασα στη Δανία πολύ εύκολα με έκαναν να ακολουθήσω τη διαδικασία της ανακύκλωσης, γιατί στο μυαλό μου το είχα πάρα πολύ δύσκολο. Ωστόσο μπήκα στη διαδικασία πάρα πολύ εύκολα, γιατί σε κάθε σούπερ μάρκετ υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψεις τα μπουκάλια σου και να πάρεις τα χρήματα σου πίσω και να τα προσφέρεις σε μία κοινωνική δομή, οπότε εγώ δεν ξαναπέταξα ποτέ μπουκάλι, δεν πετάμε ούτε τα αποφάγια μας, καθώς ο δήμος μας δίνει ειδικές σακούλες και τα βάζουμε μέσα για να γίνουν βιοκαύσιμο.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες είχα μπει πλήρως στο νόημα της ανακύκλωσης. Αυτό το λέω γιατί δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια και στη θέληση ότι θα κάνουμε ανακύκλωση, αλλά στους πολίτες πρέπει να δώσεις και το κίνητρο να το κάνεις, όχι απλά να τους πείσεις, καθώς ο δήμος στη Δανία δεν έχει μόνο την ευθύνη για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, αλλά και εκπαίδευσής τους.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τίποτα, μας έχουν προλάβει όλοι οι άλλοι, πρέπει να πάμε να ρωτήσουμε τον τρόπο, αλλά για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αποδεχτείς, να μην εθελοτυφλείς και να λες ότι έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα να λύσουμε, το δεύτερο είναι να αποδεχτείς ότι δεν ξέρεις να το λύσεις.

Εγώ δεν θα αναφερθώ μόνο στον Χαράλαμπο Καλό ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να πάει στον Δήμο Τρικκαίων και να ρωτήσει να μάθει πως το κάνουν και στη συνέχεια που διοργάνωσε αυτές τις εξαιρετικές ημερίδες στη Λευκάδα που έβλεπες το βίντεο από τα Τρίκαλα και αναρωτιόσουν πώς μπορεί να γίνεται αυτό στην Ελλάδα.

Εγώ θα σου πω ότι από την Γερμανία επισκέπτονται τα Τρίκαλα για να μάθουν, καθώς από τη στιγμή που μία πόλη έχει λύσει το πρόβλημά της, είναι παράδειγμα για κάποιες άλλες.

Στο κάτω κάτω ας εκμεταλλευτούμε και την Ευρώπη για κάτι άλλο και όχι μόνο για να παίρνουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Προφανώς και αυτό είναι σωστό, αλλά αφού είμαστε σε αυτή την Ευρωπαϊκή οικογένεια μπορούμε να πάμε να ρωτήσουμε πώς λύσαμε αντίστοιχα προβλήματα.

Μάλιστα όταν ήμουν αντιπρόεδρος στο φιλοζωικό σωματείο Λευκάδας, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί το πρώτο δημοτικό κτηνιατρείο, το οποίο ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα.

Η εξαιρετική Αλίκη Μακρυγιώργου με τους υπόλοιπους εθελοντές του Δ.Σ. είχαμε φτιάξει έναν οδηγό βημάτων για το ότι χρειαστήκαμε για τη δημιουργία του και το κοινοποιήσαμε στην ομοσπονδία φιλοζωικών σωματείων Ελλάδας για να ακολουθήσουν τα βήματα και να κάνουν κάτι αντίστοιχο και αυτό βοήθησε πάρα πολύ.

Με αυτό θέλω να πω ότι οι γνώσεις και οι λύσεις μπορούν να μοιραστούν και δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ανακαλύψουμε, αρκεί να αποδεχτούμε το πρόβλημα και να θέλουμε να το λύσουμε.

Πολύ σημαντικό θέμα είναι και η εκπαίδευση των υπαλλήλων στο δήμο, καθώς υπάρχουν πολλοί σημαντικοί εργαζόμενοι που όταν μπαίνουν στο δημαρχείο χάνουν αυτή την ενεργητικότητά τους, λόγω των συνθηκών, καθώς το αντικείμενο που κάνουν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους ίδιους και θα μπορούσε να γίνει μία αναδιάρθρωση στο δημαρχείο, με εξαιρετικούς ανθρώπους να πάνε σε θέσεις που μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, για να μην χρειάζονται τόσοι άνθρωποι για πράγματα που μπορούν να γίνουν αυτοματοποιημένα, καθώς δεν είναι απαραίτητο να χρειάζεται στο πρωτόκολλο να υπάρχουν τόσα άτομα ενώ θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά και οι υπάλληλοι να αποδεσμευτούν σε άλλες θέσεις, καθώς η τεχνολογία σε αυτό το επίπεδο είναι σύμμαχος”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Καββαδάς υπογράμμισε ότι η ευθύνη για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο ανήκει σε αυτούς που ψηφίζουν, καθώς πρέπει να ψηφίζουν με συναίσθηση, να διακρίνουν αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει ικανότητες.

“Εγώ προσωπικά αλλά και οι συνυποψήφιοί μου στο ψηφοδέλτιο του Χαράλαμπου Καλού δεν μπήκαμε υποψήφιοι γιατί δεν είχαμε τι να κάνουμε. Και θέτουμε υποψηφιότητα για να αναλάβουμε ευθύνες. Αν το πάρεις και προσωπικά το να ασχοληθείς με τα κοινά χάνεις περισσότερο από ότι κερδίζεις, καθώς ήδη είμαστε όλοι μας πιεσμένοι από άποψη χρόνου. Θα χρειάζεται να αφιερώσεις επιπλέον χρόνο σε κάτι που θα χρειάζεται όμως να το κάνεις και καλά.

Εγώ κατεβαίνω στη μάχη πραγματικά από ενδιαφέρον και με διάθεση να προσφέρω τον εαυτό μου στη διάθεση των Λευκαδίων, γι’ αυτό και ζητάω τη στήριξη του συμπολιτών μου όχι από υποχρέωση, ή επειδή με ξέρουν, είμαστε συγγενείς, ή με γνωρίζουν από τη Φιλαρμονική. Δεν θέλω κανείς να με ψηφίσει από υποχρέωση και κανείς δεν πρέπει να ψηφίζει από υποχρέωση. Θέλω να με ψηφίσουν πραγματικά αυτοί που πιστεύουν σε εμένα και τις δυνατότητές μου, την εργατικότητα μου και κανένας δεν θέλω να με ψηφίσει από υποχρέωση.

Πολλές φορές πάμε να ψηφίσουμε στην κάλπη, γνωρίζουμε ότι αυτός που πάμε να ψηφίσουμε δεν κάνει γι’ αυτό το πράγμα και ρίχνουν την ψήφο επειδή ο άλλος είναι κουμπάρος, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ζημιά θα έχουν.

Πάρε την απόφασή σου με μεγάλη ευθύνη και συναίσθηση για το τι πας να κάνεις εκείνη τη στιγμή, γιατί μία ψήφος είναι πολύ σημαντική.”

Μάλιστα θύμισε ότι πριν μερικά χρόνια βγήκε βουλευτής ο κύριος Σολδάτος, έναντι του κυρίου Βεργίνη, από μία ψήφο και θεωρητικά αυτή άλλαξε τα δεδομένα όλων μας γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική.

Πηγή: https://www.lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια βιοτεχνίας “Μπαχαράκια’
Επόμενο άρθροΔήλωση υποψηφιότητας Ευτύχη Ζουριδάκη