Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ονοματοθεσία πλατείας Απόστολου (Λάκη) Σάντα

Ονοματοθεσία πλατείας Απόστολου (Λάκη) Σάντα

0
HAL0608

 HAL0608

Φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου.

Από το απόγευμα της Τετάρτης (13/8/2014) η νεόδμητη πλατεία των οδών Στρ. Τσέγιου και Υπ. Κατωπόδη φέρει το όνομα του μεγάλου αγωνιστή και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Απόστολου (Λάκη) Σάντα.

Στην ονοματοθεσία της πλατείας παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς και οι κόρες του Λάκη Σάντα, Γεωργία και Αλεξάνδρα και τα εγγόνια του, Δημήτρης και Κορνήλιος-Απόστολος.

Ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, τέλεσε τον αγιασμό της πλατείας.

Για τον Λάκη Σάντα μίλησαν ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, οι κόρες του Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα και ο επίτιμος καλεσμένος της βραδιάς, ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης και πρ. πρόεδρος του Δ.Σ.Α., κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

Οι ομιλητές εξήραν την προσφορά, το ήθος και την αγωνιστικότητα του Λάκη Σάντα. Οι κόρες του εξέφρασαν ευχαριστίες για την ονοματοθεσία της πλατείας ενώ η Αλεξάνδρα Σάντα είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή μας που ονομάζετε αυτή την πλατεία «Απόστολου Σάντα» και τιμή δική σας που ήταν Λευκαδίτης». Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στη γενναία πράξη της υποστολής της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941, έτσι όπως αφηγήθηκε το γεγονός ο ίδιος ο Λάκης Σάντας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής αναμνηστικής πλάκας που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία.

IMG 3853

Ακολουθεί απόσπασμα του λόγου που εκφώνησε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής και φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου.

Ο λόγος του Δημάρχου, Κώστα Αραβανή:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ Πλατείας ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ
(13 Αυγούστου 2014)

Το ιστορικό μεγάλο γεγονός και για τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα θα μας αναλύσουν η Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα, κόρες του, και ο συμπατριώτης μας και φίλος Αντώνης Ρουπακιώτης π. Πρόεδρος του Δ.Σ.Α και πρ. Υπουργός.

Το καθήκον όλων μας, είναι να χαράξουμε στην συνείδηση μας και να μπορούμε να παρακολουθούμε τον βηματισμό των ηρώων, από την ανάληψη του μεγάλου εγχειρήματος, τον σχεδιασμό της εκτέλεσης με την καλύτερη μελέτη και προετοιμασία, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, και την κατάστρωση του σχεδίου διαφυγής.

Δεν είναι μικρής σημασίας ο τρόπος διαχείρισης από τους ήρωες της αμφισβήτησης, της αναγνώρισης και της δόξας του μεγάλου κατορθώματος και κυρίως από τον Λάκη Σάντα στα 70 χρόνια της μετέπειτα ζωής του.

Καθένα από τα βήματα αυτά και όλα μαζί συναποτελούν το μέγιστο μάθημα ανάληψης εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, με όλους τους δρόμους ανοιχτούς: την ευτυχία και την δόξα, την αποτυχία και τον θάνατο. Γιατί και οι ήρωες φοβούνται, γιατί και οι ήρωες θέλουν να ζήσουν, αλλά μόνο αυτοί αποδεικνύουν ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τον ιδανικό σκοπό που έταξαν, εκφράζοντας και την κοινωνία τους ακόμη και αυτούς που ήθελαν αλλά δεν τολμούσαν, δίνοντας σε όλους μια νέα αφετηρία και ένα λαμπρό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, που είχε φέρει η οδυνηρή κατάκτηση και η μαύρη κατοχή.

Ο Λάκης Σάντας έδωσε ακόμη στους συγχρόνους του, αλλά σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους και τους μελλοντικούς, το μεγάλο μάθημα πως τιμάς στην πράξη εκείνη την απόφαση που πήρες ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια, πως υπομένεις περήφανα, όταν η κοινωνία δεν σου το αναγνωρίζει, αλλά και πως φέρεσαι όταν έρθει η ώρα της αναγνώρισης και της δόξας: Πάντα σεμνός και μ’ ένα δάκρυ για πολλούς και λησμονημένους, τους λίγους και ονομαστούς, που τα έδωσαν όλα, εκείνα τα φοβερά και μεγάλα χρόνια.

Τον Λάκη Σάντα είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά το καλοκαίρι του 2000 που μας έφερε σε επαφή ο φίλος αείμνηστος Ναύαρχος Θωμάς Κατωπόδης στο ξενοδοχείο του Σπ. Σταματέλου SANTA MAURA, λέγοντάς μου με την επιβλητική και γεμάτη πάθος φωνή του: ”Κώστα έλα να σου γνωρίσω έναν πραγματικό ήρωα”.

Διατηρήσαμε επαφή και επικοινωνία και το 2008 ως Νομάρχης, επίσημα τον προσκαλέσαμε, να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αλήθεια ποια άλλη επιλογή ομιλητή θάταν καλύτερη από τον ήρωα Λάκη Σάντα που με την γενναία πράξη του τσαλάκωσε το ηθικό και προσέλαβε την τιμή του Γ’ Ράιχ;

Ο Λευκαδίτης ποιητής Σπύρος Φίλιππας Πανάγος με τίτλο: ”Το πρώτο φώς” από την συλλογή ”Ελεύθερη ψυχή”, αφιερωμένο στον Άγγελο Σικελιανό έδωσε στο μεγάλο κατόρθωμα την ποιητική ανάγνωση από το 1946

Ο κόσμος, όπως σήμερα και πάντα,
θα στέκει θαμπωμένος μπρος στη θέα
των άθλων κάποιου Γλέζου, κάποιου Σάντα.
Το φως να μην σβηστεί του Προμηθέα.

Ας έχουμε και εμείς στραμμένα τα βλέμματά μας σ’αυτόν και ας αξιωθούμε να υπηρετήσουμε τις αξίες του ήθους ,του πατριωτισμού ,της σεμνότητας και της ανιδιοτέλειας που υπηρέτησε σ’όλη του την ζωή.

Αιωνία σου η μνήμη
αγαπητέ μας Λάκη Σάντα
Η Λευκάδα, η Πατρίδα,
όλος ο κόσμος σε ευγνωμονεί.

Φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου:

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βίντεο της Δ. Κονδυλάτου στο πρ. κοινοτικό γραφείο Αλεξάνδρου
Επόμενο άρθροΗ Λευκάδα αποθέωσε τον Κωνσταντίνο Αργυρό