Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Στη βουλή το θέμα του πυρηνελαιουργείου

Στη βουλή το θέμα του πυρηνελαιουργείου

0

Ερώτηση του βουλευτή Σ.Μαργέλη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Έλεγχος περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου στην Βασιλική της Λευκάδας»

Με την υπ’ αριθμ. 524-1/ 13-12-2010 απόφαση του Νομάρχη Λευκάδας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνων της εταιρείας Grecolio, η οποία είναι εγκατεστημένη κοντά στη Βασιλική, μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Λευκάδας.

Από τη ξεκίνημα λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου εκδηλώθηκαν εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται τόσο για τη λειτουργία μιας οχλούσας δραστηριότητας σε μια τουριστική περιοχή όσο και για τα προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία του εργοστασίου και επιβαρύνουν την υγεία τους και το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με την εκτίμησή τους και τις απόψεις εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων, των οποίων τις υπηρεσίες ζήτησαν οι ίδιοι.

Οι παραπάνω αντιδράσεις έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταλάβουν τους δρόμους, να στήσουν αντίσκηνα και τελικώς να διακόψουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι τοπικές υπηρεσίες περιβάλλοντος με το υπ’ αριθμ. 1474/21-2-2011 έγγραφό τους έχουν ζητήσει από το Υπουργείο να στείλει επιθεωρητές για να ελέγξουν εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

  
Παρά και τις δικές μου επανειλημμένες ενέργειες για την επίσπευση του ελέγχου – που θα αποκλιμάκωνε και την ένταση στην περιοχή – δυστυχώς δεν υπήρξε, μέχρι και σήμερα, η απαιτούμενη ανταπόκριση από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, καίτοι έλαβα τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την κα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επειδή ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει τόσο την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ανεμπόδιστη άσκηση της σύννομης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επειδή οφείλουμε ως πολιτεία με την αμεσότητα των ενεργειών μας να διασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός :
1. Σύμφωνα με ποιες μελέτες και ποιους περιβαλλοντικούς όρους χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου και σύμφωνα με ποια έκθεση αυτοψίας διαπιστώθηκε πριν την χορήγηση της άδειας λειτουργίας η πληρότητα της εγκατάστασης;
2. Πότε σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου, οι όροι που έχουν επιβληθεί με την χορήγηση της άδειας λειτουργίας και οι εν γένει κείμενες διατάξεις;

Ημερομηνία
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011    Ο ερωτών βουλευτής
                                       Σπύρος Ν. Μαργέλης

Προηγούμενο άρθροΚαταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία
Επόμενο άρθροΗ μεριά της Grecolio