Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα “ΑΝΑΣΑ” για τον Αμβρακικό

“ΑΝΑΣΑ” για τον Αμβρακικό

0

http://mylefkada.fatcow.com/2010/May/ambrakikos-1.jpg

“ΑΝΑΣΑ” για τον Αμβρακικό με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό”

Στην Αιτωλ/νία ο γ.γ. της Περιφέρειας, την Δευτέρα Νομαρχιακό Συμβούλιο στην Αμφιλοχία για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Αμβρακικού, την Τετάρτη Περιφερειακό συμβούλιο στην Βόνιτσα.
“ΑΝΑΣΑ” λέγεται εν συντομία, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αειφορική Ανάπτυξη Στον Αμβρακικό» και μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν και από τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Αρναουτάκη, με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες από τους φορείς των δήμων, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, ώστε το πρόγραμμα να καταρτιστεί και να ξεκινήσει, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες δράσεις, δίνοντας πραγματικά «ανάσα» στο ευαίσθητο οικοσύστημα το Αμβρακικού, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στις περιοχές που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο.
Σηματοδοτώντας τη σοβαρότητα του προγράμματος αλλά και… την βαρύτητα που πρέπει να του δοθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλ/νίας συνεδριάζει αποκλειστικά για το θέμα αυτό την Δευτέρα, στην Αμφιλοχία.
Μερικές από τις δράσεις που προτείνονταν για το πρόγραμμα, σχετίζονταν με:
• την διατήρηση και προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής
• την βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών της περιοχής ώστε να αποτελέσουν έναν αναπτυξιακό πόρο με προοπτική και αποτελεσματικότητα.
• την διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη σήμανση , που θα σχετίζεται με τον σπάνιο υγρότοπο
• την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού στην περιοχή , στηριγμένη στην περιβαλλοντική του μοναδικότητα
• την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (αιολική , ηλιακή) και του γεωθερμικού πεδίου της πεδιάδας Άρτας.
Να θυμίσουμε ότι η ιδέα για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στον Αμβρακικό ξεκίνησε, πριν από 5 περίπου χρόνια μέσω της ΕΤΑΝΑΜ…Τότε και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις 24 φορέων της ευρύτερης περιοχής τριών Νομαρχιών, δέκα Δήμων, του Φορέα Διαχείρισης, του ΤΕΙ, Ενώσεων, Επιμελητηρίων και Συνεταιρισμών, συντάχθηκε το πρώτο Καινοτόμο Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Αμβρακικού με την ονομασία «ΑΝΑΣΑ» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120.000.000 €.
Το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας στις αρχές του 2007 χωρίς ποτέ όμως να ενεργοποιηθεί καμία δράση του, παρότι αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Το θέμα της αναγκαιότητας συνολικής παρέμβασης για τον Αμβρακικό επανήλθε στο προσκήνιο και πάλι στην 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 στις Φιλιάτες. Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταστήσει το Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού, μοντέλο Εναλλακτικής Πράσινης Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό, παρόμοιο με το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από Εθνικούς, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους. Διαχειρίζεται από Κοινή Επιτροπή των συναρμόδιων Υπουργείων, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και των ΟΤΑ Α΄ & Β΄ Βαθμού, των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας.
Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτεί μελέτες και έργα που θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις πηγές ρύπανσης του Αμβρακικού, αλλά και να προωθήσουν την Πράσινη Ανάπτυξη τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας, του Τουρισμού κ.λ.π.»
Ο Αμβρακικός μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια άλλου τύπου Ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή και όλα δείχνουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η δημόσια διαβούλευση που ξεκινά για το θέμα, μετά και η δέσμευση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Αρναουτάκη ότι τέλος Μαΐου θα εγκριθεί το πρότυπο καινοτόμο σχέδιο για τον Αμβρακικό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. κ. Τάσου Αποστολόπουλου
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα, 10-5-2010, την Αιτωλοακαρνανία όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με Δημάρχους της περιοχής και την Τρίτη με την Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Δήμητρα Μπάστα-Γεωργακοπούλου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Γενικού έχει ως εξής:
• Τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στις 12-05-2010, σχετικά και με το θέμα συζήτησης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ» (ΑΝΑΣΑ), θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δημάρχους της περιοχής, στις έδρες των Δήμων Μεδεώνος, Παλαίρου, Ανακτορίου, Αμφιλοχίας και Μενιδίου.
• Τη Τρίτη 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί, για το ίδιο θέμα, συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο και κα. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
• Τη Τετάρτη 12 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στο Δ.Δ. Βόνιτσας Δήμου Ανακτορίου, όπου θα προεδρεύει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέματα :
• 1. Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο «Αειφορική Ανάπτυξη στην Αμβρακικό (ΑΝΑΣΑ)»
• 2. Ενέργειες για την επιτάχυνση υλοποίησης ανελαστικών υποχρεώσεων των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ (Ειδική Συλλογική Απόφαση Μελετών Περιφέρειας για έργα ΠΕΠ-ΕΣΠΑ)
Πηγή: Παναιτωλική

by ξηρομεροnews – http://bonitsapress.blogspot.com
 

Προηγούμενο άρθροΚάλυψαν τις πισίνες με τεντόπανα!
Επόμενο άρθροΝέα μέδοθο για την διάγνωση του συνδρόμου της συχνουρίας