Αρχική Ειδήσεις Σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα ανεπιτήρητα προχωρά η Συντονιστική...

Σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα ανεπιτήρητα προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή

0

Η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων δεκάδων χωριών της Λευκάδας ήταν έκδηλη στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Λαζαράτα και την οποία συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή που προέκυψε από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων. Οι περίπου 60 κάτοικοι που παραβρέθηκαν ζήτησαν από την συντονιστική επιτροπή και τον δικηγόρο που αυτή έχει ορίσει και παραβρέθηκε στην συνάντηση, κ. Αλέξανδρο Σεραφείμ, την προσφυγή σε όσες νομικές κινήσεις δύναται να πραγματοποιηθούν εναντίον κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την ασυδοσία δυο κτηνοτρόφων που τα ζώα τους λυμαίνονται τις περιουσίες τους και αποτελούν διαρκή κίνδυνο για το οδικό δίκτυο περισσότερο από δυο δεκαετίες, με θεατές τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν πράττουν όσα ορίζει η νομοθεσία. Επιπλέον, λήφθηκε απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως συλλαλητήριο, παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη δημόσιων υπηρεσιών. Την περασμένη Τετάρτη ο Δήμος Λευκάδας έδειξε να θορυβείται και έδωσε στην δημοσιότητα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων.

Με αφορμή την συνάντηση των κατοίκων στην ορεινή Λευκάδα η Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και παθούσα και η ίδια, μίλησε στον Prisma 91,6 και σχολίασε την πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δήμου Λευκάδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διαβάζοντας την πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν κατάλαβε και πολλά πράγματα, καθώς δεν μπορεί να καταλάβει το γεγονός ότι ζητούν κάποιον ανάδοχο με εμπειρία στην διαχείριση των παραγωγικών ζώων, που να διαθέτει συνεργείο περισυλλογής και σταβλική εγκατάσταση, λέγοντας ότι ανατρέπονται όλα όσα γνωρίζουν και ουσιαστικά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-10-2016 όταν συζήτησε το θέμα καθώς έλαβε ομόφωνη απόφαση, έχοντας υπόψη, ότι η σταβλική εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει τα ζώα που θα περισυλλέγονται υπήρχε, καθώς είχε γίνει σύμβαση με τον κύριο Ντόβα που είχε την εγκατάσταση στην Πλαγιά και μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Δημάρχου κ. Δρακονταειδή, όσο και του αντιδημάρχου κ.Νικητάκη διαβεβαίωναν ότι θα εξακολουθούσε να ισχύει η μίσθωση που είχαν  κάνει με τον στάβλο.

Ακούστε όλη την συζήτηση για τα ανεπιτήρητα που είχε πραγματοποιηθεί [εδώ].

Έχοντας αυτό σαν δεδομένο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τότε να πάρει μεταξύ άλλων και κάποια πρακτικά μέτρα. Μάλιστα οι πληγέντες από την καταστροφική μανία των ζώων είχαμε ενθαρρύνει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου  να παρθεί αυτή η ομόφωνη απόφαση γιατί εκτιμούσαν ότι τα πρακτικά μέτρα, έτσι όπως τα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, προκειμένου να διαμορφωθεί η απόφαση, βοηθούσαν στο ξεκίνημα επίλυσης του προβλήματος.

Το επόμενο βήμα έπρεπε να γίνει έτσι όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων, να συγκροτηθεί ένα συνεργείο, από άτομα που γνωρίζουν και αυτό θα γινόταν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του δημάρχου, την επόμενη της συνεδρίασης εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016, για να μην μπλέξουμε στις διαδικασίες που απαιτούνται με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017.

Αυτό δεν το είδαμε να το πραγματοποιεί ο δήμαρχος, ανέφερε, δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση και εξ αυτού ορμώμενοι, έγινε η συνάντηση στο δημοτικό σχολείο των Σφακιωτών, όπου υπήρχε, αγανάκτηση, απόγνωση και οργή όσων καθημερινά βιώνουν την καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Η κυρία Ρεκατσίνα είπε ότι από την στιγμή που η προκήρυξη ζητάει ανάδοχο, που πρέπει να έχει την σταβλική εγκατάσταση και συνεργείο περισυλλογής, αναρωτήθηκε αν ενοχλήθηκε ξανά ο κύριος Ντόβας, προκειμένου να ανανεώσει την σύμβαση με τον Δήμο για την μίσθωση της σταβλικής του εγκατάστασης και αρνήθηκε, ή αν δεν το έπραξε ο δήμος, λέγοντας ωστόσο ότι πιθανός να έχει κάτι περισσότερο χειροπιαστό και να βρήκε ενδιαφέρον από κάποιον άλλο ιδιοκτήτη σταβλικής εγκατάστασης.

Μάλιστα το Δημοτικό συμβούλιο τότε διαβεβαίωνε ότι υπήρχε και το αυτοκίνητο που μπορούσε να πραγματοποιήσει την μεταφορά, καθώς αυτό γνώριζε και το δημοτικό συμβούλιο που πήρε την σχετική απόφαση. Αν αυτό έχει αλλάξει, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να το γνωρίζει.

Με την πρόσκληση ενδιαφέροντος ο Δήμος, αφενός μεν ανατρέπει το γεγονός της διαβεβαίωσης ότι υπάρχει ο στάβλος, ενώ δεν μπορεί να κατανοήσει πως μπορεί να λειτουργήσει ο τρόπος της προκήρυξης και πως κάποιος ενδιαφερόμενος θα δείξει ενδιαφέρον κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Όσον αφορά την διάφανη διαδικασία που διασφαλίζεται μέσα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος ανέφερε ότι όλοι την επιθυμούμε, όμως δεν παύει στην εισήγηση του αντιδημάρχου κυρίου Νικητάκη, να αναφέρεται η συμφωνία με τον κύριο Ντόβα, μάλιστα θεωρώντας το μεγαλύτερο επίτευγμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν έχουν κάτι άλλο κατά νου και πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον σε χαμηλότερο μίσθωμα για τον δήμο κανείς δεν θα έλεγε όχι, ανέφερε.

Η κυρία Ρεκατσίνα ενημέρωσε τους ακροατές ότι η απόφαση της Γενικής συνέλευσης της προηγούμενης Παρασκευής, αποφάσισε όλοι να μην μείνουν απλοί θεατές σε όλη αυτή την κωλυσιεργία και τον εμπαιγμό από την πλευρά της Δημοτικής αρχής και αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον κάθε προσώπου που έχει την αρμοδιότητα και δεν την ασκεί, είτε είναι υπηρεσιακός παράγοντας ή αιρετός, του Δήμου και της Περιφέρειας.

Μάλιστα έχουν δώσει εντολή σε δικηγόρο να ξεκινήσει την σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς και βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση καθώς νιώθουν ανυπεράσπιστοι.

Στο ερώτημα αν αυτό ισχύει και μετά την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανέφερε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πριν τον Οκτώβρη, ωστόσο αν βρεθεί κάτι που μπορεί να ανατρέψει όλο αυτό το σκηνικό πιθανόν να κάνουν πίσω, ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει η Γενική Συνέλευση, καθώς ο κόσμος πράγματι έχει εξοργιστεί καθώς θεωρούν ότι τους εμπαίζουν καθώς άλλες είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και συνήθως αυτοσχεδιάζουν, χωρίς αυτός ο αυτοσχεδιασμός να φέρνει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, ή να δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την επίλυση του προβλήματος.

Προηγούμενο άρθροΔόξα Λευκάδας: Φεύγει και ο Τζάστιν Ρόμπινσον
Επόμενο άρθροΠΙΝ: Αισιόδοξα μηνύματα και από την έκθεση του Βελιγραδίου