Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ειδικό σήμα ΕΟΤ

Ειδικό σήμα ΕΟΤ

0

Ερώτηση βουλευτή Σπ.Μαργέλη

Επίκαιρη ερώτηση για τη δυνατότητα χορήγησης από τον ΕΟΤ ειδικού σήματος λειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις με πολεοδομικές υπερβάσεις που τακτοποιήθηκαν με τον Ν.3843/2010
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για το πρόβλημα που αντιμετωπιίζουν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες προχώρησαν σε τακτοποίηση χώρων με πολεοδομικές υπερβάσεις (βάσει του Ν. 3843/2010) και αδυνατούν πρακτικά να τους αξιοποιήσουν καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να τους χορηγήσουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ. Στην παρέμβασή του αυτή ο βουλευτής ρωτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα και σε ποιο χρονοδιάγραμμα δεδομένου ότι πλησιάζει η τουριστική περίοδος και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Περί δυνατότητας χορήγησης από τον ΕΟΤ ειδικού σήματος λειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις με πολεοδομικές υπερβάσεις που τακτοποιήθηκαν με τον ν.3843/2010».

                Με  τις διατάξεις του Ν. 3843/2010 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρέχεται η δυνατότητα σε  πολίτες και επιχειρήσεις  να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου και να τακτοποιήσουν πολεοδομικές υπερβάσεις (ημιυπαίθριοι  χώροι, υπόγεια που αλλάζουν χρήση κ.λ.π) εντός του περιγράμματος των κτιρίων.

              Είναι αυτονόητο πως οποιοσδήποτε πολίτης ή επιχείρηση επιλέξει να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3843/2010 καταβάλλοντας τo προβλεπόμενο ειδικό πρόστιμο  το κάνει για να δύναται να χρησιμοποιεί τους χώρους που τακτοποιεί.

Παρά ταύτα οι αρμόδιες υπηρεσίες τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας  αρνούνται να προβούν στη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ  σε όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του Ν. 3843/2010.

Η άρνηση αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, οι οποίοι  προχώρησαν στην τακτοποίηση χώρων με πολεοδομικές υπερβάσεις προκειμένου να τους αξιοποιήσουν και διαπιστώνουν  πως αδυνατούν να τους χρησιμοποιήσουν, αφού δεν τους επιτρέπεται να αποκτήσουν το ειδικό σήμα που απαιτείται για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων τους.

  Η διαμορφωθείσα κατάσταση πέραν των προβλημάτων που δημιούργησε στους επιχειρηματίες  θίγει το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους, το οποίο εμφανίζεται ανακόλουθο στις δεσμεύσεις του. Και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών που τόσο είναι απαραίτητες στην δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός :
Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα και σε ποιο χρονοδιάγραμμα δεδομένου ότι πλησιάζει η τουριστική περίοδος και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν;

Προηγούμενο άρθροΧώρισαν τους δρόμους
Επόμενο άρθροΠροϋπολογισμός Π.Ι.Ν