Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα H συνέντευξη του Σωτήρη Σκιαδαρέση στην Ναυτεμπορική

H συνέντευξη του Σωτήρη Σκιαδαρέση στην Ναυτεμπορική

0
sotiris-skiadaresis

sotiris-skiadaresis

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου.

Στο φύλλο της εφημερίδας “Ναυτεμπορική”, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε για ζητήματα που αφορούν τα μέλη του φορέα τον οποίο εκπροσωπεί.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω.

Κύριε Σκιαδαρέση, περιγράψτε μας συνοπτικά τη γενική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του νομού.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Λευκάδα δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό αφού το νησί μας αποτελεί ένα εδραιωμένο τουριστικό προορισμό. Η τουριστική περίοδος όπως όλα δείχνουν δεν διαφαίνεται καθόλου καλή, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει μείωση στα τουριστικά έσοδα που θα κυμανθεί περίπου στο 40-50%. Η τραυματισμένη διεθνώς εικόνα της χώρας μας, οι εκλογές και η σημαντική μείωση του εσωτερικού τουρισμού λόγω της οικονομικής κρίσης αποτελούν προφανώς τους πιο σημαντικούς παράγοντες.
Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί για αυτό και το Επιμελητήριο Λευκάδας αποφάσισε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας.

Όπως αναφέρατε, η κατάσταση, είναι δύσκολη. Υπάρχουν ωστόσο προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης, δηλαδή μέσω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού; Ποια θεωρείτε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την οικονομική ανόρθωση της χώρας και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Λευκάδα η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος.
Είναι επίσης γνωστό ότι τα τουριστικά έσοδα (σε αντίθεση με άλλους οικονομικούς τομείς) διαχέονται σε όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους και εν γένει σε όλη την τοπική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, το Επιμελητήριο Λευκάδας αποφάσισε να πρωτοστατήσει σε θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λευκάδας. Η επιτυχία του εγχειρήματος μας είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, εμείς είμαστε επιχειρηματίες και γνωρίζουμε ότι μόνο με σκληρή δουλειά θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πια ότι δεν υπάρχουν οι κάποιοι άλλοι που θα πληρώσουνε για εμάς και ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν μπορούμε να στηριχτούμε στο κράτος.

Μια από τις πρωταρχικές μας κινήσεις ήτανε ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουριστική ανάπτυξη και προβολή θα πρέπει να αποταθούμε σε τεχνοκράτες – δυστυχώς τα θέματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης αποτελούν στην Ελλάδα κύριο αντικείμενο όλων!!!

Προχωρήσαμε σε προκήρυξη για εύρεση μόνιμου επιστημονικού συνεργάτη σε θέματα τουριστικής προβολής & ανάπτυξης και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία μας.

Προφανώς μια από τις ενέργειές μας είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λευκάδας η οποία θα απορρέει μέσα από μια τεχνοκρατική αντίληψη. Το νησί μας έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την οδική πρόσβαση (μοναδική σε όλη την Ελλάδα), μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, μια αναλλοίωτη ενδοχώρα με φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για ιστιοπλοΐα windsurfing και kite – surf, καταπράσινο με πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού και φυσικά παρέχουμε ποιότητα προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών αφού το νησί μας αποτελείται από μικρομεσαίες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις και έχουμε αποφύγει την αλλοίωση που επιφέρει ο μαζικός τουρισμός.

Ως επιμελητήριο, ποιες ενέργειες υλοποιείτε για την προβολή του νομού σας;

Προτού αναφέρω τις ενέργειες προβολής θα ήθελα να εστιαστώ σε δύο σημαντικά θέματα που νομίζω αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί και φυσικά η Λευκάδα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να υλοποιούμε ενέργειες τουριστικής προβολής μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι περιστασιακά με μεμονωμένες ενέργειες που τελικά δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι ότι οι όποιες ενέργειες προβολής θα πρέπει να απορρέουν από συνέργειες και συλλογικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η καθιερωμένη πρακτική όπου κάθε φορέας – ιδιωτικός ή δημόσιος – πορεύετε μόνος του, είναι αναποτελεσματική, μη οικονομικά ορθολογική μέσα από αλληλοεπικαλύψεις (σε μια περίοδο που δεν υπάρχει πια τέτοια πολυτέλεια) και προφανώς στο σύνολό της συγχέει κάθε δυνητικό επισκέπτη. Είναι σαν να έχουμε ένα προϊόν το οποίο προβάλλεται από διαφορετικές εταιρείες – επιχειρηματικά αυτό είναι απαράδεκτο.

Σε συνεργασία με τον επιστημονικό μας συνεργάτη θα συνεχίσουμε τις ενέργειες που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα κάνουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιλεγόμενων ενεργειών τουριστικής προβολής.
Πιο συγκεκριμένα οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε θέσει ως Επιμελητήριο Λευκάδας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολής είναι: Η διερεύνηση και επίτευξη συνεργασιών για τη βελτίωση της υπάρχουσας αεροπορικής σύνδεσης με το Άκτιο – κάτι το οποίο θα βοηθήσει όλη τη περιοχή της ΒΔ Ελλάδος και έχει αποτελέσει πρωταρχική μας ενέργεια από τον Ιανουάριο που αναλάβαμε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου.
• Το σχεδιασμό και την επιλογή των ενεργειών τουριστικής προβολής ο οποίος πρέπει να αναθεωρηθεί και να αντιμετωπιστεί ορθολογικά και αποδοτικά (ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης) και η οποία θα παρουσιαστεί σε όλη την τουριστική επιχειρηματική κοινωνία.
• Το άνοιγμα νέων αγορών από το εξωτερικό – το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει και στην παρούσα περίοδο διευθετούνται συνεργασίες.
• Και φυσικά σε ενέργειες που αφορούν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της υποδομής.

Προφανώς όπως προανέφερα όλα τα ανωτέρω επιβάλλουν τη συνέργεια και τη συλλογικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και κάθε τουριστικού επιχειρηματία. Όποια όμως και να είναι τα εμπόδια στο εγχείρημα μας θα πορευτούμε έστω και μόνοι μας και δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για αδράνεια. Πρέπει κάποιος να το κάνει είναι θέμα επιβίωσης πια.

Υπάρχει συνεργασία με τα επιμελητήρια των γειτονικών νομών, ή της υπόλοιπης χώρας;

Κατ’ αρχήν, έχουμε άριστη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τον νέο πρόεδρό της κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Όμως και η συνεργασία μας με τα όμορα επιμελητήρια είναι σε καλό δρόμο τόσο σε σχέση με την από κοινού προώθηση αιτημάτων για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων όσο -και κυρίως- για την προώθηση της ενδογενούς αναπτύξεως. Ήδη προετοιμαζόμαστε και σχεδιάζουμε ένα Περιφερειακό Σύμφωνο Αναπτύξεως, το οποίο θα στοχεύει στην από κοινού μεγιστοποίηση της αξιοποιήσεως των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, άρα και στη μεγιστοποίηση της τοπικής και περιφερειακής προστιθεμένης αξίας. Ο περιφερειακός προγραμματισμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν σε τοπικό επίπεδο.

κ. Σκιαδαρέση, είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό έχετε θέσει ως προσωπικό στόχο την πάταξη του παρεμπορίου και πολλές φορές βρεθήκατε στην Αθήνα για την ανάδειξη του εν λόγω προβλήματος. Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης όσο και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, νοιώθετε να σας δικαιώνουν;

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να αναφερθώ σε αυτό το φλέγον ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα εκ των κεντρικών στόχων της διοικήσεως του Επιμελητηρίου Λευκάδος και, δεν διστάζω να πω, ένα προσωπικό μου στοίχημα.

Ως υποψήφιος ανέδειξα το κεφαλαιώδες ζήτημα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος δεν έχει, πλέον, να περιμένει κανενός είδους βοήθεια από το κράτος. Όμως, θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους να φροντίζει για την εύρυθμη και ανεμπόδιστη λειτουργία της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού. Η απώλεια φορολογικών εσόδων από το παρεμπόριο ανέρχεται σε περίπου 8.000.000.000 ευρώ ενώ η απώλεια σε κύκλο εργασιών για τη μεταποίηση και το εμπόριο ανέρχεται σε πολύ υψηλότερα ποσά. Τα έσοδα που χάνει το κράτος από την απώλεια φορολογικών εσόδων προσπαθεί να τα υποκαταστήσει αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση της νομίμου οικονομικής δραστηριότητος. Συνεπώς, δεν έχουμε μόνον απώλεια εισοδήματος αλλά και επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Το δε παρεμπόριο δεν είναι μόνο μια απλή παράνομη πράξη, ένα πλημμέλημα όπως πολλά άλλα! Το παρεμπόριο είναι ένα κακούργημα εις βάρος της εθνικής μας οικονομίας!!!

Το Υπουργείο φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα του θέματος και, αν παραχωρηθεί – όπως ελπίζω- στα κατά τόπους Επιμελητήρια μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων για την πάταξη του παρεμπορίου, τότε η λύση θα είναι εξασφαλισμένη και δεν θα υπάρχουν άλλοθι για κανέναν, αν αυτό δεν γίνει τότε θα έχουμε άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Ναυτεμπορική 14/09/12

 

Προηγούμενο άρθροΈγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΙΝ 2012 – 2014
Επόμενο άρθροΔυσανεξία στην Γλουτένη ή Κοιλιοκάκη