Αρχική Top Stories Σοφία Θεοχάρη: Συζήτηση με μια νέα επιχειρηματία γένους θηλυκού

Σοφία Θεοχάρη: Συζήτηση με μια νέα επιχειρηματία γένους θηλυκού

Η Σοφία Θεοχάρη είναι μια νεαρή γυναίκα που διαφέρει. Πανέξυπνη, δραστήρια και εξαιρετική επαγγελματίας, το 2009 άνοιξε την δική της επιχείρηση πώλησης ναυτιλιακού εξοπλισμού στην Λευκάδα και από τότε έχει καταφέρει να σταθεί επάξια σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία.Θα την βρείτε να κινείται με άνεση στο κατάστημα της, ανάμεσα σε χιλιάδες εξαρτήματα και εξειδικευμένο ναυτιλιακό εξοπλισμό, να εξυπηρετεί τους πελάτες της με το υπέροχο χαμόγελο της ζωγραφισμένο πάντα στα χείλη της.

Μιλήσαμε μαζί της για την επαγγελματική της πορεία, η οποία συνέπεσε με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σοφία πως αποφάσισες να δημιουργήσεις την δική σου επιχείρηση;

Στην Ελλάδα οι γονείς στην πλειοψηφία τους παρότρυναν και παροτρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν υπάλληλοι και κυρίως του δημοσίου.  Εμένα οι γονείς μου με παρότρυναν από την παιδική ηλικία να ασχοληθώ με το ελεύθερο επάγγελμα μιας και οι ίδιοι ασχολούνταν με αυτό.

Εργάζομαι από μικρή ηλικία στις οικογενειακές επιχειρήσεις και όσο μεγάλωνα σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή θέλω να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση από το μηδέν. Το 2006-2007 και ενώ έχω ολοκληρώσει το πρώτο κύκλο σπουδών να αρχίζω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να ανοίξω την δική μου επιχείρηση. Με μία έρευνα αγοράς που έκανα και μετά από μια συζήτηση που είχα, αποφάσισα να ανοίξω κατάστημα με ναυτιλιακά είδη.

Το 2008 υπέγραψα τα συμβόλαια (franchise των Marina Stores) και το 2009 άνοιξα την επιχείρηση. Τότε άρχισε και η κρίση απλώς εμείς στην Λευκάδα δεν το είχαμε καταλάβει ακόμα. Το 2017 προχώρησα σε rebranding της επιχείρησης μου που πλέον ονομάζεται
«Marine & Soul«.

Είχες την στήριξη των δικών σου ανθρώπων όταν αποφάσισες να κάνεις το δικό σου επαγγελματικό ξεκίνημα;

Στην αρχή υπήρχε μια κόντρα, ειδικά με τον πατέρα μου ήθελε να με έχει κοντά του στις επιχειρήσεις, αλλά του εξήγησα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τότε δεν υπήρχαν. Θεωρώ ότι πάντα υπάρχει μια “κόντρα” μεταξύ γονέων και παιδιών και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, δυνατότητες, υπάρχει αυτό που λέμε χάσμα γενεών. Πλέον βέβαια ο πατέρας μου έχει γίνει και πελάτης μου (γέλια). Η μητέρα μου και ο αδερφός μου ήταν θετικοί από την αρχή.

Έχεις αισθανθεί  άβολα λόγω της ηλικίας σου ή λόγω ότι είσαι γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα;

Είναι ένα επάγγελμα ανδροκρατούμενο και με πολλές απαιτήσεις και γνώσεις. Στην αρχή ναι υπήρχε μεγάλο θέμα με την ηλικία μου και ότι είμαι γένους θηλυκού. Με αντιμετώπιζαν λίγο απαξιωτικά. Πολλές φορές έχουν βρεθεί κάποιοι αγενέστατοι οι οποίοι μου έχουν πει την φράση «δε πας να πλύνεις κανένα πιάτο» και εγώ τους απαντούσα ότι έχω πλυντήριο πιάτων ή ότι τα πλένει ο άνδρας μου και γελούσα αφού δεν είμαι παντρεμένη (γέλια).

Οι περισσότεροι πελάτες μου όμως και οι συνεργάτες μου, ήταν άνθρωποι ευγενικοί οι οποίοι ειδικά τα πρώτα χρόνια με στήριξαν και με βοήθησαν να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς.

Αισθάνθηκες ποτέ πως θα τα παρατήσεις;

Ναι, πρώτη φορά ήταν κοντά το 2011-2012 που η κρίση ήταν πολύ έντονη, αν και το μαγαζί είχε συνεχώς ανοδική πορεία. Η κρίση ακόμα και τώρα κάποιες φορές σε κάνει να νιώθεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείς για την δουλειά σου.

Αυτά τα θέματα τα συζητάω και με συνεργάτες  μου που έχουν την ίδια ηλικία με μένα, ότι δηλαδή πλέον τα πράγματα στο ελεύθερο επάγγελμα είναι πολύ δύσκολα και θα είναι έτσι μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αύριο.

Υπάρχουν δύσκολες στιγμές που σε φτάνουν στα όριά σου δυστυχώς, αλλά ποτέ δεν έχω μετανιώσει για ότι έχω κάνει και εδώ που έχω φτάσει.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, η δουλειά σου σου προσφέρει κάποια άλλη ικανοποίηση;

Καταρχήν, η δουλειά μου με κάνει να νιώθω ζωντανή και δημιουργική. Επίσης με ευχαριστεί η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι πελάτες για θέματα που αφορούν το σκάφος τους και την ασφάλεια τους.

Πλέον πολλές φορές με παίρνουν τηλέφωνο συνεργάτες, managers επαγγελματικών σκαφών και μηχανικοί για να τους προτείνω προϊόντα ή για να ζητήσουν και ακούν την γνώμη μου για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει προκύψει με κάποιο σκάφος. Αυτό με κάνει να νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου και μου δίνει το απαραίτητο κουράγιο για να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να ενημερώνομαι σε ότι αφορά στο αντικείμενο της δουλειάς.

Πως αντιμετωπίζεις την οικονομική κατάσταση που επικρατεί;

Με υπομονή ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούν!

Πως θα χαρακτήριζες το επάγγελμα σου και τι έχεις μάθει μέσα από αυτό;

Χαρακτηριστικά: Σκληρό, απαιτητικό, γοητευτικό.  Αυτά που έχω μάθει είναι ότι: ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι αυτά που φαίνονται, να κάνεις υπομονή και ότι να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις κάποιες φορές.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλεις να πεις στους νεότερους συμπολίτες μας που σκέφτονται να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση;

Καταρχήν θα πρέπει πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούν και να ενημερωθούν πολύ καλά πριν κάνουν το πρώτο βήμα, καθώς και να επιλέξουν με προσοχή τους συνεργάτες τους.

Τέλος θα πρέπει να αγαπούν αυτό που θα κάνουν ώστε να μπορέσουν να το κάνουν καλά, να έχουν θέληση και να στοχεύουν πάντα στο ποιοτικότερο αποτέλεσμα.

Η δουλειά σου αφήνει περιθώριο να ασχοληθείς με κάτι άλλο;

Από το Οκτώβριο και μετά υπάρχει περισσότερος προσωπικός χρόνος, για γυμναστήριο γιατί πρέπει να έχουμε καλή φυσική κατάσταση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλείας.

Επίσης από το 2016 είμαι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της γυναικείας ομάδας μπάσκετ – Νίκη Λευκάδας με αποτέλεσμα να αφιερώνω αρκετό χρόνο μιας και η ομάδα είναι στην Α1 και φέτος πάμε και στην Ευρώπη!

Σπούδασες κάτι σχετικό με την δουλειά που κάνεις τώρα;

Λόγω ότι δούλευα από μικρή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν η διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά από λίγα χρόνια και ενώ είχα το μαγαζί ανοιχτό, έκανα μεταπτυχιακό στο ανοιχτό πανεπιστήμιο στην διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων.

Βέβαια είχα σκεφτεί και την γυμναστική ακαδημία, μιας και από μικρή ασχολούμαι με τον αθλητισμό.

Ως ελεύθερη επαγγελματίας έχεις κάποιους φορείς (π.χ επιμελητήριο) στους οποίους μπορείς να στηριχθείς ώστε να λαμβάνεις ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό κλάδο;

Όταν είχα ανοίξει το μαγαζί το 2009, το επιμελητήριο δεν είχε τόσο ενεργή παρουσία. Πλέον ο τρόπος που λειτουργεί είναι διαφορετικός, στέλνει ενημερώσεις μέσω email, διοργανώνει ημερίδες κλπ, που είναι πολύ σημαντικά βήματα. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι κάθε επιχειρηματίας που θέλει να είναι σωστός στην δουλειά του, πρέπει και ο ίδιος να ενημερώνεται και να αναζητά περισσότερες πληροφορίες, διότι  κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική περίπτωση.

Ποιες είναι η μεγαλύτερες δυσκολίες ενός ελεύθερου επαγγελματία σήμερα;

Σήμερα το ελεύθερο επάγγελμα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και πολύ συχνά νιώθεις ότι δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτά που συμβαίνουν!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι η γραφειοκρατία και ο χρόνος που πρέπει κανείς να αφιερώσει για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του με το κράτος.  Βέβαια αρκετά πράγματα έχουν γίνει πολύ ευκολότερα λόγω της τεχνολογίας όπως η πληρωμή λογαριασμών και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Επίσης η εξοντωτική φορολογία και το μη σταθερό φορολογικό πλαίσιο δυσκολεύει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την δυνατότητα ξένων επενδύσεων.

Όσο για την μειωμένη λήψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες αυτό κατά την γνώμη μου κάποιες φορές δεν είναι αρνητικό, γιατί πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν έπαιρναν μεγάλες χρηματοδοτήσεις χωρίς να γίνεται σωστός προγραμματισμός και έλεγχος με αποτέλεσμα να κλείνουν και να χρωστάνε.

Επίσης στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης στους τομείς των οικονομικών, των επιχειρήσεων και του τουριστικού κλάδου. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν σχετικά μαθήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μου είναι αδιανόητο τα περισσότερα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο, να μην γνωρίζουν ούτε τι είναι ο ΦΠΑ!

Η επιβολή capital control το καλοκαίρι του 2015 επηρέασε την δουλειά σου και αν ναι πως;

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) που καθιερώθηκαν στη χώρα τον Ιούνιο του 2015 ήταν για εμένα μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά και ένα σημαντικό μάθημα.

Εκείνη η χρονική περίοδο για μένα ήταν ένα μάθημα που ευτυχώς το πέρασα πιστεύω με καλό βαθμό, γιατί κατάφερα να αντεπεξέλθω στα προβλήματα τον Capital Control με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την επιχείρηση μου και σύμφωνα με όλα αυτά που γινόταν.

Βέβαια ήμουν και τυχερή θα σας πω όμως το γιατί. Για το δικό μου επάγγελμα, δηλαδή το ναυτιλιακό κομμάτι, ο Ιούλιος είναι ο πιο δυνατός μήνας έτσι προκειμένου να μην έχω ελλείψεις προϊόντων είχα προβεί στην αγορά ήδη μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων πριν τον Ιούνιο του 2015.

Όταν έγιναν τα capital control αρκετές εταιρείες δεν έστελναν προϊόντα εάν δεν γινόταν η πληρωμή πρώτα. Εγώ ευτυχώς μπορώ να πω ότι ήμουν το μοναδικό μαγαζί που είχα πράγματα και το λέω αυτό γιατί εξυπηρέτησα πολλές φορές τους συναδέλφους με τα υπόλοιπα καταστήματα, καθώς και πελάτες που έρχονταν να κάνουν τις αγορές τους στο δικό μου κατάστημα.

Πολλές φορές στις επιχειρήσεις πρέπει να ρισκάρεις, ευτυχώς για μένα τις περισσότερες φορές που πήρα ρίσκο μου βγήκε σε καλό. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες – προμηθευτές μου που με εμπιστεύτηκαν εκείνο το διάστημα.

Πλέον δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα capital control γιατί έχουν αυξηθεί τα όρια των συναλλαγών, με αποτέλεσμα  οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Πάντως ελπίζω να μην χρειαστεί να ξανα-αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και σύντομα να καταργηθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Τι κατά την γνώμη σου θα βοηθούσε την ανάπτυξη των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος ;

Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει σταθερότητα στην Ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολος ο προγραμματισμός. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή και πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης. Είμαι σίγουρη ότι αν αλλάξει το νομοθετικό και το φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας, οι Έλληνες θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα καθώς πιστεύω ότι έχουμε το «επιχειρείν» στο αίμα μας!

Ως γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας που πληρώνεις ασφαλιστική συνδρομή, έχεις την προσδοκώμενη ιατρική περίθαλψη ή όχι;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη όχι μόνο στο ελεύθερο επάγγελμα αλλά και γενικά. Πάντα πηγαίνω σε εξωτερικούς γιατρούς επειδή δεν έχω το χρόνο να περιμένω στα δημόσια νοσοκομεία ή επειδή δεν είναι σωστά οργανωμένα, με αποτέλεσμα την επιπλέον χρέωση.

Πληρώνω την ασφαλιστική μου συνδρομή προς το κράτος κανονικά, όμως έχω κάνει και ιδιωτική ασφάλιση καθώς δεν νιώθω σιγουριά με το Ελληνικό κρατικό ασφαλιστικό σύστημα.

Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι για την μητέρα ελεύθερη επαγγελματία η αδυναμία του να είναι σε θέση να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους δημόσιους  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης θέσεων και πόρων, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικούς  σταθμούς ή να πληρώνουν νταντάδες για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του επαγγέλματος τους και όχι μόνο.