Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών δράσεων στη Λευκάδα 12-13/10

Τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών δράσεων στη Λευκάδα 12-13/10

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2019. Σε συνεργασία με την ομάδα της AegeanRebreathπου ταξίδεψε από την Αθήνα και την κοινότητα Κατούνας, τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Λυγιάς-Κατούνας San Piero, το Lefkas Diving Center, την Λευκογαία και εθελοντές, πραγματοποιήθηκαν δράσεις απορρύπανσης του βυθού του λιμανιού της Λυγιάς, παράκτιου καθαρισμού του λιμανιού της Λυγιάς και της περιοχής της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την ποιότητα των υδάτων, διερευνητικές αποστολές στην περιοχή της χωματερής για την κατάσταση του βυθού αλλά και στην ξέρα «Γέρακας» για ανεύρεση εγκαταλελειμμένων διχτυών. Ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος καθώς η ορατότητα του βυθού ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Στις περιοχές δράσης κυριαρχούσε η απόρριψη πλαστικών μιας χρήσης στο βυθό. Ανασύρθηκαν περίπου 400 κιλά απορριμμάτων με την ακριβή ανάλυση που ακολουθεί:

Το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα «Λευκάδα plasticfree», με τη συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας, του Επιμελητήριου Λευκάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, της AegeanRebreathκαι της Λευκογαίας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας, κ. Γιάννης Λιβιτσάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, κ. Μανώλης Θερμός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Αντώνης Δουβίτσας, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Χρήστος Άγριος, η Πρόεδρος της κοινότητας Πλατυστόμων, κ. Όλγα Θειακού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Λυγιάς-Κατούνας San Piero, κ. Κώστας Σάντας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Λευκάδας «Φάρος», κ. Ευαγγελία Φραγκούλη, αρκετοί εκπαιδευτικοί και πολίτες της Λευκάδας. Την παρουσίαση ανέλαβε η κ. Βιολέτα Κακλαμάνη, η οποία είχε την αρχική ιδέα του καλέσματος της AegeanRebreathστη Λευκάδα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πρωινών δράσεων καθώς και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της ανακύκλωσης και αναπτύχθηκε μια ανοιχτή συζήτηση όπου κατατέθηκαν προτάσεις και μια δέσμη δράσεων που ο Δήμος Λευκάδας προτίθεται να υιοθετήσει και να οργανώσει μέσω της σύστασης μιας ομάδας έργου. Μια από τις πρώτες ενέργειες είναι και η δημιουργία σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε λιμάνι της Λευκάδας σε συνεργασία με την AegeanRebreath.

Ο υπεύθυνος της «AegeanRebreath», κ. Γιώργος Σαρελάκος, εξήρε την βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών και της αλιευτικής κοινότητας στις δράσεις και δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με την προετοιμασία του Δήμου αλλά και με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για την απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις καταγράφηκαν από το δημόσιο γαλλικό κανάλι France 3.

Ο Δήμος Λευκάδας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις συμβάλλοντας εμπράκτως στην προστασία του περιβάλλοντος και σε μια πιο καθαρή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΑιμοδοσία στο πλαίσιο του  εορτασμού της «Ημέρας της Αστυνομίας»
Επόμενο άρθροΔήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων