Αρχική Top Stories Θέαλος, ένας χρόνος μετά

Θέαλος, ένας χρόνος μετά

0

Thealosena xronos

Στις 14 Απριλίου 2015 έγιναν οι πρώτες εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού – Γενιού “Θέαλος”.
Στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλους της ευρύτερης περιοχής του Βλυχού και του Γενιού. Πρωταρχικός σκοπός του είναι οι δύο οικισμοί, Βλυχό και Γένι να μη δίνουν την εικόνα εγκατάλειψης.

Μέσα στον χρόνο αυτό τα μέλη του συλλόγου με την βοήθεια των κατοίκων των δύο οικισμών προέβησαν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούσε την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την καλαίσθητη εικόνα του χωριού, και προβλήματα που το αφορούν (ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο κόλπου/νερό/ξέρα). Παράλληλα διοργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκδρομές/ βραδιά φολκλόρ/χορός για τη γιορτή της γυναίκας) που έφεραν τους κατοίκους των οικισμών κοντά.

Συγκεκριμένα:

1) Αλλαγή του λογότυπου της ιστοσελίδας και εμβλήματος του συλλόγου.

2) Καθάρισμα και ξεχορτάριασμα και άσπρισμα κοινόχρηστων χώρων των δύο οικισμών, με εθελοντική συμμετοχή κατοίκων από το Βλυχό και το Γένι.

3) Προετοιμασία και περιποίηση παρτεριών  και  φύτεμα λουλουδιών, με εθελοντική συμμετοχή κατοίκων από το Βλυχό και το Γένι.

4) Καθαρισμός του νεκροταφείου του χωριού και του προαύλιου χώρου του κοιμητηριακού του ναού Αγίου Κωνσταντίνου, με εθελοντική συμμετοχή κατοίκων από το Βλυχό και το Γένι.

5) Ο σύλλογος προέβει σε μια σειρά ενεργειών σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο Λευκάδας – Νυδριού που ανταποκρίθηκε άμεσα και που αφορούν το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο στον πανέμορφο κόλπο του Βλυχού. Έχει σχηματισθεί δικογραφία και έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα Λευκάδος και αναμένεται η συνέχεια.

6) Καθαρισμός του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του Δημοτικού Σχολείου του Βλυχού, το οποίο αποτελεί  και την έδρα του συλλόγου. Με εθελοντική εργασία κατοίκων του Βλυχού διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος του σχολείου και της μιας εκ των δύο αιθουσών του και χρωματίστηκαν οι τοίχοι και το ταβάνι του. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως ότου ανακαινιστεί πλήρως όλο το κτίριο για να αποτελέσει βάση και χώρο πολιτιστικών άλλων δραστηριοτήτων.

7) Διοργάνωση πολιτιστικής βραδιάς φολκλόρ στο Βλυχό, στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ, μετά από πολλά χρόνια. Το Βουλγάρικο χορευτικό συγκρότημα που πήρε μέρος στο Διεθνές φεστιβάλ Φολκλόρ του νησιού μας διασκέδασε τους κατοίκους και επισκέπτες του Βλυχού και του Γενιού, αλλά και των γύρω χωριών. Ο σύλλογος ευχαριστεί το Πνευματικό κέντρο Λευκάδας για τη συμβολή του στη διοργάνωση της όμορφης βραδιάς.  Ο σύλλογος πρόσφερε κέρασμα (σουβλάκια, μπύρες και αναψυκτικά) σε όσους παρευρέθησαν.

8) Έκδοση ημερολογίων για το 2016, με παλιές φωτογραφίες του Βλυχού και της γύρω περιοχής. Τα έσοδα από την πώληση των ημερολογίων διατέθηκαν στην αγορά τροφίμων που μοιράστηκαν σε άπορες οικογένειες.

9) Διοργάνωση εκδρομών. Ο σύλλογος διοργάνωσε δύο μονοήμερες εκδρομές. Η μία το Δεκέμβριο σε Μετέωρα και Τρίκαλα (Μύλος των Ξωτικών) και η δεύτερη τον Απρίλιο στην Αγία Θεοδώρα Αρκαδίας και Πάτρα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.

10) Διοργάνωση χορού για τη Γιορτή της Γυναίκας, με μεγάλη επιτυχία, στο Plaza στο Νυδρί. Κατά τη διάρκεια του χορού πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος, τα έσοδα της οποίου χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου του Βλυχού.

11) Ο σύλλογος προέβη σε πρωτοβουλίες που αφορούν στο μείζον πρόβλημα της υδροδότησης του χωριού και έθεσε τον Δήμο απέναντι στις ευθύνες που έχει τόσο στους μόνιμους κατοίκους των οικισμών Βλυχό και Γένι αλλά και στους καλοκαιρινούς επισκέπτες έλληνες και ξένους που ταλαιπωρούνται με τα προβλήματα στην υδροδότηση.

 

Προηγούμενο άρθροΈκθεση Αρχειακού υλικού για την Ένωση της Επτανήσου
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Τηλυκράτη