Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Θοδωρής Σολδάτος για την Μ.Ο.Π.Α.Κ.: Η αλήθεια απαιτεί γενναιότητα

Θοδωρής Σολδάτος για την Μ.Ο.Π.Α.Κ.: Η αλήθεια απαιτεί γενναιότητα

0

Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, την οποία λάβαμε και στο email της ιστοσελίδας μας, ο πρώην Βουλευτής Λευκάδας κ. Θοδωρής Σολδάτος, εξέφρασε την απογοήτευση του στον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε σε πρόσφατο δελτίο τύπου η Δημοτική Αρχή της Λευκάδας την υπογραφή της χρηματοδότησης της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης (ΜΟΠΑΚ).

Η ανάρτηση του κ. Σολδάτου ήταν η ακόλουθη:

Με ευχαρίστηση για την είδηση και απογοήτευση ταυτόχρονα για τη μισή αλήθεια, πληροφορήθηκα από τα μέσα πληροφόρησης, την ανακοίνωση του Δήμαρχου Λευκάδας, για τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης

Καμιά αναφορά στο γεγονός ότι είναι έργο γέφυρα από προηγούμενο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση 5.994.564 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και  κωδικό ένταξης, mis 448269, ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου κατά τις 2 βουλευτικές μου θητείες και της συνεργασίας μου με τους τότε δημάρχους.

Στην τωρινή κυβέρνηση πιστώνω το γεγονός ότι συνεχίζει τη χρηματοδότηση αυξάνοντάς την κατά περίπου 3,5 εκατομμύρια όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λευκάδας. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.

Με αφορμή την τελευταία πρόταση της ανάρτησης του κ. Σολδάτου και με μοναδικό σκοπό την ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, συζητήσαμε μαζί του προκειμένου να μας παραχωρήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό του τόσου σημαντικού έργου για το νησί μας.

Παρακάτω λοιπόν μπορείτε να δείτε ένα σύντομο ιστορικό για την Μ.Ο.Π.Α.Κ. του Δήμου Λευκάδας, σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο.

Αρχές 2009, κυβέρνηση Καραμανλή.

Χωροθετείται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δήμου Λευκάδας, εντός της έκτασης του  Βιολογικού Δ. Λευκάδας.

Αφού προηγήθηκε συνεργασία  του Βουλευτή Θ. Σολδάτου, με τον τότε δήμαρχο Βασίλη Φέτση και το μελετητή Χρήστο Τσιλιγιάννη, ακολουθούν επανειλημμένες συναντήσεις του τότε βουλευτή με τον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, κ. Αθανάσιο Νάκο.

Ο κ. Νάκος ανακοινώνει στο Βουλευτή, ότι η κατασκευή  Μονάδας Μηχανικής & Βιολογικής Επεξεργασίας / Αξιοποιήσεως Αστικών Αποβλήτων, θα λάβει κωδικό χρηματοδότησης μετά την προέγκριση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων που είχαν τότε κατατεθεί.

Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2012, κυβέρνηση Παπανδρέου & Παπαδήμου.

Το έργο έχει παγώσει και έχει εγκαταλειφθεί.

Σεπτέμβριος 2012 – Ιούλιος 2014, κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Θοδωρής Σολδάτος επανεκλέγεται βουλευτής σε δυο διαδοχικές εκλογές. (Μάιος & Ιούνιος).

Επανεκκίνηση της προσπάθειας του βουλευτή, σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Κώστα Αραβανή και το μελετητή Χρήστο Τσιλιγιάννη.

Επικαιροποίηση των προηγούμενων μελετών, νέες μελέτες, διαρκείς συνεργασίες με τους αρμόδιους υπουργούς, αρχικά Σταύρου Καλαφάτη και στη συνέχεια Νίκου Ταγαρά, καθώς και με τον αρμόδιο Γ.Γ. Σωκράτη Αλεξιάδη.

25 Ιουλίου 2014

Ανακοινώνεται ότι υπεγράφη από το Γ. Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, η απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», η κατασκευή Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης, ΜΟ.Π.Α.Κ., Δήμου Λευκάδας», με κωδικό MIS 448269.

Η απόφαση συμπεριλαμβάνει:

  • Την Υποδομή Προσωρινής Αποθήκευσης Δεματοποιημένων Απορριμάτων,
  • Την προμήθεια εξοπλισμού Δεματοποιητή,
  • Την οριστική Μελέτη της ΜΟ.Π.Α.Κ.,
  • Την Κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ.,
  • Την προμήθεια Κάδων χωριστής Συλλογής Οργανικών
  • Την προμήθεια Αυτοκινούμενου Εξοπλισμού της ΜΟΠΑΚ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5.994.564 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Όπως σημειώνει ο κ. Σολδάτος κατά τη διάρκεια 2009-2012, για λόγους ανεξήγητους. η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε στείλει το έργο στις καλένδες.

Σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο και με το παραπάνω ιστορικό συνοπτικά η ΜΟ.Π.Α.Κ. ως έργο ξεκίνησε με κυβέρνηση Καραμανλή, από τον ίδιο και τον τότε δήμαρχο Β. Φέτση. Αν η τότε κυβέρνηση δεν υποχρεωνόταν σε πρόωρες εκλογές, το έργο θα είχε χρηματοδοτηθεί από τότε.

Κατά την τριετία 2009 – 2012, δηλαδή κατά τη διακυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου, το έργο εγκαταλείφθηκε.

Το έργο επανεκκινήθηκε, με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, από τον επανεκλεγέντα βουλευτή Θ. Σολδάτο και τον τότε δήμαρχο Κ. Αραβανή,

Η από το 2009 προσπάθεια ένταξης και χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά προγράμματα ευδοκιμεί, με την απόφαση της 25.07.2014.

Στην κρίση των αναγνωστών άφησε ο κ. Σολδάτος, το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή, δεν κατάφερε να ξεκινήσει έστω με τα διαθέσιμα για το δεματοποιητή χρήματα, αλλά προτίμησε να περάσει την χρηματοδότηση ως έργο γέφυρα από προηγούμενο πρόγραμμα, καθυστερώντας 4 σχεδόν χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αναπαύσεως λόγω έργων
Επόμενο άρθροΠΙΝ: Υψηλές προδιαγραφές προστασίας για τις εξορύξεις στο Ιόνιο