Αρχική Top Stories Τι ακριβώς συμβαίνει με το κτίριο στο Μαρούσι που ανήκει στο Νοσοκομείο...

Τι ακριβώς συμβαίνει με το κτίριο στο Μαρούσι που ανήκει στο Νοσοκομείο Λευκάδας;

0

Πριν από μερικές ημέρες, μας κοινοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” με έδρα το Μαρούσι Αττικής, η επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Συλλόγου και του Διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Μίχα.

Θέμα της αλληλογραφίας ήταν το αίτημα από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, για ενοικίαση ενός κτιρίου επί της οδού Ρόδου & Χαιμαντά το οποίο είναι κληροδότημα στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Αξίζει να αναφέρουμε -και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό εδώ το άρθρο- ότι το κτίριο βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και είναι ανεκμετάλλευτο από το 1998.

Σκοπός του Συλλόγου ήταν η χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου ως Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας  (ΚΔΗΦ).

Σύμφωνα με τις επιστολές τις οποίες δημοσιεύουμε παρακάτω, ενώ αρχικά η απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Βισσαρίων Μίχα σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου ήταν θετική (6/7/17), από τότε δεν έχει γίνει καμία άλλη κίνηση σχετικά με το θέμα.

Όπως αναφέρεται και στις ακόλουθες επιστολές η πρόταση του Συλλόγου, λόγω της κακής κατάστασης του εν λόγω κτιρίου, ήταν είτε να αναλάβει το Νοσοκομείο Λευκάδας την αποκατάσταση του και ο Σύλλογος να πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο, είτε ο Σύλλογος να αναλάβει την αποκατάσταση του κτιρίου και αυτό να του παραχωρηθεί προς χρήση για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Στην απάντηση του ο κ. Μίχας αναφέρει ρητά ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών το Νοσοκομείο Λευκάδας δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει την αποκατάσταση του οικήματος, έτσι ο Σύλλογος θα αναλάμβανε το κόστος των εργασιών.

Κατόπιν τούτου ο Σύλλογος κινήθηκε για την εξεύρεση πόρων για αυτό στον σκοπό από ιδιώτες καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Όπως μάλιστα γίνεται γνωστό, ο Αντιπερειφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Καραμέρος Γεώργιος
επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Μίχα για το θέμα, τον Νοέμβριο του 2017.

Δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κοινοποίησε ο Σύλλογος “Αναγέννηση”, μέχρι και σήμερα ο κ. Μίχας δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα το κτίριο να ρημάζει και μένει ανεκμετάλλευτο.

Διαβάζοντας κανείς τις επιστολές που ακολουθούν αναρωτιέται δικαίως, που οφείλεται η απραξία και η αδιαφορία από την πλευρά του Νοσοκομείου Λευκάδας σχετικά με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες μετά την αρχική θετική απάντηση του κ. Μίχα προς τον Σύλλογο Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.

Ακολουθούν με χρονολογική σειρά οι επιστολές των δυο πλευρών.

Μαρούσι 2/05/2017
Αριθ. Πρωτ. 17

 Αξιότιμε Κύριε Μίχα

Ονομάζομαι Γεώργιος Τσιράκης και είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” με έδρα το Μαρούσι Αττικής.

Ο βασικός σκοπός του Συλλόγου μας είναι η ίδρυση πρότυπης δομής ημιαυτόνομης διαβίωσης για τα παιδιά του Συλλόγου μας με σκοπό τα παιδιά μας να διαβιούν σε υγιές περιβάλλον όταν οι γονείς δεν θα μπορούν πλέον βιολογικά να ανταποκριθούν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ο  Σύλλογος έχει   ξεκινήσει  προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας προκειμένου τα παιδιά μας να εκπαιδεύονται σε δεξιότητες που αφορούν βασικούς τομείς αυτόνομης διαβίωσης σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο όπως συνήθειες ατομικής υγιεινής , κυκλοφοριακής αγωγής, επίσκεψη σε καταστήματα καθώς και παρασκευής φαγητού, διαχείριση ελεύθερου χρόνου , ψυχαγωγία- διασκέδαση καθώς και δεξιότητες διαχείρισης συμπεριφορών.

Τα προγράμματα μας εκτελούνται από παιδαγωγούς ειδικής αγωγής καθώς και εθελόντριες τα δύο Σάββατα του μήνα και περιλαμβάνουν bowling (δωρεά παραχώρησης από το The Mall Athens Αμαρουσίου) , Θεραπευτική Ιππασία στον Ιππικό Όμιλο Κορωπίου σε συνεργασία με την ΕΛΕΘΙΠ, καθώς και ένα διήμερο μηνιαίως στον Άγιο Ανδρέα για την αποφόρτιση των οικογενειών σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Προγραμματίζει εκδρομές Χριστούγεννα – Πάσχα Camp πρωινής απασχόλησης τον μήνα Ιούλιο και συμμετέχει με του δικούς του παιδαγωγούς ,κάθε καλοκαίρι στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Στα πλαίσια αυτά αναζητούμε κτίριο στο Μαρούσι για χρήση ως Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για το Σύλλογο μας.

Μας υπεδείχθη το κτίριο επί της οδού Ρόδου & Χαιμαντά από την Πρόεδρο της Αμαρυσίας Εστίας Κυρία Κοντοπούλου Σοφία το οποίο είναι κληροδότημα στο Νοσοκομείο σας.  Το συγκεκριμένο κτίριο μας ενδιαφέρει ως χώρος αλλά απαιτούνται σημαντικές και  κοστοβόρες παρεμβάσεις αρχικής εκτίμησης ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ κατ΄εκτιμηση της Αρχιτέκτονος Μηχανικού Φρίντα Παρασκευά που είδε το οίκημα.

Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να έχουμε τις απόψεις σας στην περίπτωση που ο Σύλλογος μας ενδιαφερθεί  για την αξιοποίηση  του με ίδιους πόρους γονέων η χορηγό όπως παρακάτω:

α. Αν το Νοσοκομείο Λευκάδος έχει την οικονομική δυνατότητα για την επισκευή και την απόδοση του επί ενοικίου στο Σύλλογο μας.

β. Σε περίπτωση που την επισκευή και συντήρηση αναλάβει ο Σύλλογος μας επιθυμούμε την δωρεάν παραχώρηση στο Σύλλογο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα(30 και πλέον έτη) με δεδομένο τον κοινωφελή σκοπό χρήσης από το Σύλλογο μας αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και όλες τις υποχρεώσεις του ως χώρο.(Λογαριασμοί κοινοχρήστων,ΕΝΦΙΑ κλπ)

Η θετική σας απάντηση θα έδινε λύση σε ένα θέμα αγωνίας των οικογενειών Αυτιστικών και με νοητική υστέρηση παιδιών για την καθημερινή τους απασχόληση και εκπαίδευση.

Ευελπιστούμε στην θετική σας απάντηση και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. (Τηλ.επικοινωνίας   2108322477 κιν.6977416232).

O Πρόεδρος του Δ.Σ
Γεώργιος Τσιράκης



       

Μαρούσι  05/12/2017
Αριθ. Πρωτ. 68

Αξιότιμε Κύριε Μίχα

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την θετική ανταπόκριση σας στην από 2/05/2017 και με Αριθμό πρωτοκόλλου 17 επιστολή μου .

Ο Σύλλογος μας όπως ήδη γνωρίζεται έχει έρθει σε συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει δεσμευτεί για την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό της, έτους 2018.

 Με αυτό το δεδομένο ο Σύλλογος  υποβάλλει πλέον  και επίσημα  το αίτημα στο Δ.Σ του Νοσοκομείου σας   για το οποίο ήδη έχουμε την αρχική θετική σας απάντηση.

 Παρακαλούμε για την έκδοση επίσημης απόφασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου σας η οποία θα αναφέρει την με μηδενικό μίσθωμα παραχώρηση του κτηρίου έως και  την απόσβεση του ποσού που θα δαπανήσει η Περιφέρεια Αττικής ή ο Σύλλογος μας από το μηνιαίο αρχικό  μίσθωμα που θα προσυμφωνηθεί μετά την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, και  για χρονικό διάστημα που θα προκαθοριστεί στη σχέση κόστος έργου-μηνιαίο μίσθωμα.

Το αρχικό ποσό αυτό βάσει του προϋπολογισμού της Αρχιτέκτονα μηχανικού κυρία Πατσιούρα-Παρασκευά  Φρίντα ανέρχεται στο ποσό των 285.000 € με επιπλέον προσθήκη εξωτερικών χώρων ώστε το νέο κτήριο  να είναι συμβατό για τη λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 789/ΤΕΥΧΟΣ Β 6/10/1993.

Η απόφαση αυτή θα συμπεριληφθεί στον φάκελο που θα υποβληθεί από τον Σύλλογο μας στην Περιφέρεια Αττικής  και ήδη έχει συντάξει η μηχανικός μας κυρία Πατσιούρα-Παρασκευά  Φρίντα την οποία συνημμένα σας υποβάλλω .

Παρακαλούμε επίσης για τον ορισμό εκπροσώπου σας με βάση την απόφαση του Νοσοκομείου του Δ.Σ σας με τον οποίο ο Σύλλογος μας θα έρχεται σε επαφή για όλα τα διαδικαστικά θέματα που θα προκύπτουν μέχρι την διεκπεραίωση του έργου.

Επίσης σας υποβάλλω τα νόμιμα δικαιολογητικά του Συλλόγου μας όπως παρακάτω:

  α. Καταστατικό του Συλλόγου και Ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων.

  β. Νόμιμα δικαιολογητικά του Συλλόγου μας (έναρξη εργασιών σε ΔΟΥ, πρακτικό καθορισμού  Δ.Σ του Συλλόγου μας).

  γ. Οικονομοτεχνική Μελέτη, χρονοδιάγραμμα του Έργου και σκαρίφημα κάτοψης.

  δ. Αντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης του Συλλόγου έτους 2017.

  ε. Περιουσιακή κατάσταση ακινήτων του Συλλόγου

 στ. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

 Επίσης σας αποστέλλω πρόσφατες  φωτογραφίες του ακινήτου για να έχετε εσείς και το Δ.Σ μια αρχική εικόνα της άσχημης όντως κατάστασης που βρίσκεται το ακίνητο και που ο κοινωφελής και ιερός σκοπός για το Σύλλογο μας, του  δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί και να προσφέρει, γεγονός που πιστεύω θα το ήθελαν και οι προγενέστεροι ιδιοκτήτες του αλλά και το Νοσοκομείο σας λόγω της αποστολής και της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

Παρακαλούμε όπως έχουμε την απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου σας μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2018 καθότι μέχρι 30 Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να υποβληθεί ο φάκελος μας στην Περιφέρεια Αττικής για την ένταξη του στον προϋπολογισμό του έτους 2018.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο τηλέφωνο 210 8322477 και Κινητό Προέδρου  69 77 416 232.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γεώργιος Τσιράκης
Ταξίαρχος ε.α


Μαρούσι  25/4/2018
Αριθ.Πρωτ. 26

Προς : Μέλη Δ.Σ Νοσοκομείου Λευκάδος
Κοιν : Πίνακας Αποδεκτών

Αξιότιμα Μέλη του Δ.Σ

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να επισημάνω και να σας θέσω και πάλι το αίτημα μας για το κληροδότημα Δημητρίου Σπυρίδωνος Καββαδία που διαχειρίζεται το Νοσοκομείο σας επί της οδού Ρόδου αριθμός 28 και Χαϊμαντά, το οποίο αποτελείται από ισόγειο όροφο, εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 191,54 τ.μ. και υπόγειο, κειμένου σε οικόπεδο συνολικής επιφανείας μέτρων τετραγωνικών 872,44 τ.μ.,  το οποίο όπως γνωρίζεται βρίσκεται σε   κατάσταση κατάρρευσης έχει συληθεί και είναι ξενοίκιαστο από το έτος 1998.

Ο Σύλλογος μας μετά την επιτυχία των προγραμμάτων ( Bowling , Θεραπευτική Ιππασία , Διήμερα) και της Απογευματινής Λέσχης Δημιουργικής Απασχόλησης αποφάσισε την λειτουργία  Κέντρου Ημέρας για το οποίο ο χώρος σας κρίθηκε κατάλληλος καθότι μας εξυπηρετεί χωροθετικά παρότι έχει μεγάλο κόστος επισκευής.

Στα πλαίσια αυτά απευθυνθήκαμε σε σας  με την από 2/5/2017 επιστολή μας και η αρχική σας απάντηση ήταν θετική για την επισκευή του ακινήτου με απόσβεση του διατεθέντος ποσού από το  κόστος του ενοικίου όπως ήδη γνωρίζετε . Στην συνέχεια αναλωθήκαμε σε αγώνα δρόμου για ανεύρεση χορηγών ιδιωτών καθώς  και στην Περιφέρεια Αττικής η οποία ανταποκρίθηκε θετικά μέσω του Αντιπερειφερειάρχη Βόρειου Τομέα Κύριου Καραμέρου Γεώργιου ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί σας τον Νοέμβριο του 2017.

 Ζητήθηκε από την Περιφέρεια σε συνεννόηση με  τον Σύλλογο μας την 1/12/2017 με νεώτερη επιστολή μας  να προχωρήσετε σε επίσημο πλέον αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής και για τον σκοπό αυτό σας αποστείλαμε συννημένα και  όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά του Συλλόγου μας.

Από τότε  υπάρχει απαράδεκτη κωλυσιεργία και αδιαφορία από μέρους σας σε σχέση πάντα με τον σκοπό του Συλλόγου μας αλλά και το ότι είστε Δημόσιο  Νοσοκομείο με υποτιθέμενες ευαισθησίες σε σκοπούς γονέων που εκπροσωπούν ΑΜΕΑ  ,βρίσκεστε δε σε ένα νησί που έχει ευνοηθεί από τον θεό την φυσική ομορφιά που του δίνει πόρους, το δε νοσοκομείο σας έχει δεχτεί πλήθος χορηγιών και η πολιτεία σας έχει ήδη κατασκευάσει νέο κτίριο για το Νοσοκομείο σας.

Αναλαμβάνοντας ως πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση» τον Ιούλιο του 2015 ενός συλλόγου που αποτελείται αποκλειστικά από γονείς, επισκεφτήκαμε πολλά ιδρύματα για να αποκομίσουμε παραστάσεις και εμπειρίες προκειμένου να φέρουμε εις πέρας μαζί με το Δ.Σ τον  σκοπό του Συλλόγου μας που είναι η δημιουργία κέντρου ημέρας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα παιδιά του Συλλόγου μας.

Σε όλους τους Συλλόγους και ιδρύματα που επισκεφτήκαμε (Εργαστήρι , Πέταγμα, Εστία κ.α.) διαπιστώσαμε  ότι σε όλους μετά από προσωπικούς αγώνες και δράσεις των γονέων δόθηκαν με οριστική  παραχώρηση από δημόσιους φορείς στρέμματα γης , οικήματα για χρήση των Συλλόγων τους εκδόθηκαν νόμοι κατόπιν συνεννόησης με την πολιτεία για να βοηθήσουν τους Συλλόγους αυτούς να αλλάξουν επίπεδο και  να προσφέρουν στα παιδιά τους υπηρεσίες  όπως μόνο οι γονείς γνωρίζουν να κάνουν για αυτά.

Κατόπιν των παραπάνω σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο  αίτημα μας προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος (ήδη κοντεύει ένας χρόνος από το πρωταρχικό αίτημα μας) και να ενταχθεί το συντομότερο το έργο στον προϋπολογισμό έτους 2018 της Περιφέρειας Αττικής.

Κανείς από την εμπειρία που έχω δεν θα σας κατηγορήσει διότι δώσατε ένα ανεκμετάλλευτο εγκαταλειμμένο ακίνητο σε ένα Σύλλογο ΑΜΕΑ για να το χρησιμοποιήσει για τον ιερό σκοπό του.

Είναι σημαντικό για εμάς να αλλάξουμε επίπεδο προσφοράς στα αυτιστικά παιδιά του Συλλόγου μας και να πιάσουν τόπο οι προσπάθειες μας.

Σας γνωρίζουμε δε ότι  ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση» και τα αυτιστικά παιδιά που εκπροσωπεί δεν επαιτούν αλλά απαιτούν από εσάς και την Πολιτεία λύσεις.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και επιθυμούμε την παρέμβαση των αποδεκτών της επιστολής μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Γεώργιος Τσιράκης
Ταξχος ε.α

Προηγούμενο άρθροΑντίλαλοι απ΄τους Σκάρους No. 32
Επόμενο άρθροΗ όμορφη πρωτομαγιάτικη γιορτή στην Ι.Μ. Κόκκινης Εκκλησιάς