Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στο My Lefkada

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στο My Lefkada

0
xountis

xountis

Αποκλειστικό: ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο My Lefkada!

Ο Νίκος Χουντής μιλά στο MyLefkada για την παρέμβασή του στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ, την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, τις κινητοποιήσεις των πολιτών και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Χουντή η σημαντική πρωτοβουλία σας να συζητηθεί το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ στο ευρωκoινοβούλιο και η απάντηση-τοποθέτηση του Επιτρόπου Ενέργειας, είναι γεγονός ότι ταρακούνησε την κυβέρνηση δίνοντας ελπίδες και δύναμη στους δοκιμαζόμενους πολίτες-καταναλωτές. Τι ακριβώς αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Ότιγκερ;

Η ερώτηση μας είναι ενταγμένη στα πλαίσια του κοινού αγώνα που δίνουν, πολιτικές δυνάμεις, δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινημάτων πολιτών, με στόχο την κατάργηση του παράνομου, αντιλαϊκού και τελικά απάνθρωπου χαρατσιού. Η απάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου ήταν σαφής και απόλυτη. Η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανένα πολίτη που δεν πληρώνει το χαράτσι, αν έχει πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος που έχει καταναλώσει. Και η απάντηση προχωράει ακόμα παραπέρα. Η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες, που πρέπει να ορίσει η κυβέρνηση, να κόψει το ρεύμα ακόμα κι αν δεν πληρώσουν το λογαριασμό τους.

Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις-κινητοποιήσεις και η απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτησή σας, φαίνεται πως αναγκάζουν την κυβέρνηση να σκέφτεται “light” αλλαγές. Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να προκύψει;

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής αντίδρασης, αγανάκτησης για το χαράτσι της ΔΕΗ. Η απάντηση της Επιτροπής την δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και την αναγκάζει να προχωρήσει σε αλλαγές. Η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της εγκυκλίου, καταδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης. Με βάση τις διαρροές, η προσπάθεια της να προχωρήσει στον εξωραϊσμό του χαρατσιού, από την μια δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της πολιτικής της και από την άλλη την παρανομία της. Οποιεσδήποτε αλλαγές και αν παρουσιάσει, αν είναι παράνομες, θα μας ξαναβρεί μπροστά της. Μια λύση μόνο είναι αποδεκτή. Να αποσύρει τώρα το χαράτσι της ΔΕΗ.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν πρωτοφανείς αντιδράσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ, οι οποίες μάλιστα κλιμακώνονται. Δημιουργήθηκε, ίσως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ένα κοινωνικό μέτωπο με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών συλλόγων, κινήσεων πολιτών, κλπ, που αντιδρά έντονα, όχι μόνο στον συγκεκριμένο φόρο αλλά συνολικά στην πολιτική που εφαρμόζεται. Πόσο σημαντική θεωρείτε την κοινωνική αντίδραση; Είναι δυνατόν να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε όφελος της δοκιμαζόμενης κοινωνίας;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το χαράτσι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αδικίας και της απόγνωσης που νοιώθει ο ελληνικός λαός. Οι κοινοί αγώνες, φορέων, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι πολλά μπορούν να γίνουν μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και αντιδράσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας αλλά και γενικά οι λαοί της Ευρώπης, από τη γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και οι λαϊκές κατακτήσεις, ο μόνος δρόμος είναι οι κοινωνικοί αγώνες και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης.

Ο πολιτικός σας χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Παπανδρέου και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Πως σκοπεύετε να πορευθείτε στο μέλλον; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμαχόταν και αντιμάχεται μέσα και έξω από τη Βουλή, τόσο την πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και τη νέα κυβερνοπαρέα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και όλων όσων άμεσα ή έμμεσα την στηρίζουν. Οι πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ανάπτυξη του διαλόγου με άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, με στόχο την κοινή δράση και την ανάληψη κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα στη χώρα μας προσπαθεί να ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση, να πρωταγωνιστεί στη δημιουργία μετώπου κοινωνικής αντίστασης στα μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόικα και στη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη μνημονιακή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα ανατρέψει την πολιτική αυτή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια εναλλακτική πορεία της χώρας, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανεξαρτησία.

Τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Καββαδά που μου δώσατε τη δυνατότητα, να επικοινωνήσω με τους Λευκαδίτες πολίτες μέσα από το My Lefkada.

01.12.2011

 

Προηγούμενο άρθροΑντιπρόεδρος στην ΟΕΣΒΔΕΝ ο Αντώνης Δουβίτσας
Επόμενο άρθροTα Αφροδισιακά της Φύσης