Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Η ζώνη 300μ. ως γή ηψηλής πραγωγικότητας

Η ζώνη 300μ. ως γή ηψηλής πραγωγικότητας

0

 

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ !

Η κυβέρνηση δια των υπουργών Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 168040 – ΦΕΚ 1528 Β) με την οποία χαρακτηρίζει στα νησιά σαν γη υψηλής παραγωγικότητας μια ζώνη πλάτους 300 μ. περιμετρικά όπου γειτνιάζει με προστατευόμενες περιοχές!
Αυτό, κατά την ΚΥΑ, γίνεται γιατί έτσι «..επιτυγχάνεται η ομαλή εναλλαγή τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών»  

Πρακτικά αυτό, και επειδή στις γαίες υψηλής παραγωγικότητας επιτρέπεται μόνο γεωργική εκμετάλλευση, συνεπάγεται για τα νησιά του Ιονίου στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών, μία ασύλληπτη διοικητική παρέμβαση με την οποία δεκάδες χιλιάδες στρέμματα μετατρέπονται εν μια νυκτί αποκλειστικά σε καλλιεργούμενα αγροκτήματα και ουσιαστικά απαλλοτριώνονται αφού ο χαρακτηρισμός τους αυτός δεν γίνεται με επιστημονικά κριτήρια παραγωγικότητας αλλά με μοναδικό κριτήριο την νησιωτικότητα!

Η εξέλιξη αυτή θίγει ανεξαιρέτως όλους τους δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δημιουργεί προβλήματα σε ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες, αναστέλλει δρομολογημένες αναπτυξιακές προσπάθειες και έρχεται σε προφανή αντίθεση με προγενέστερη νομοθεσία που επέτρεπε την υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις αξιοποίηση των περιοχών αυτών.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είναι ασφαλώς και από θέση αρχής υπέρ της προστασίας των κάθε είδους προστατευόμενων περιοχών (natura, άγριας ζωής, σημαντικές περιοχές για πουλιά, ειδικής προστασίας, κοινοτικής σημασίας κλπ) και θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είναι όμως τελείως αντίθετη με πρακτικές όπως αυτή της συγκεκριμένης ΚΥΑ, που πίσω από τις πλάτες των τοπικών κοινωνιών και ηγεσιών, «στα κρυφά» κυριολεκτικά και μέσα στην ένταση της προεκλογικής περιόδου επιχειρείται μια δήθεν χωροθέτηση που είναι αντιεπιστημονική, είναι ανεδαφική και προπάντων καταστροφική και φυσικά αντί να εξασφαλίζει την προστασία μοιάζει περισσότερο να εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους γης και τα άνομα – αντιλαϊκά συμφέροντα τους.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α ζητεί την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 168040 και καλεί κάθε αρμόδιο παράγοντα των Ιονίων νήσων (βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχη) να κάνουν το ίδιο και να απαιτήσουν την έκφραση και την άποψη των πολιτών των Ιονίων νησιών πριν από οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση που έρχεται βίαια να αλλάξει την ζωή τους.

27/12/2010                                       Θεόδωρος  Γαλιατσάτος
                                   Περιφερειακός σύμβουλος – Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α

Προηγούμενο άρθροΕυχές Μητροπολίτη για τη νέα χρονιά
Επόμενο άρθροΚάηκε το Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο