Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Το Επιμελητήριο για την τιμητική εκδήλωση για τον Βίλχελμ Νταίρπφελντ

Το Επιμελητήριο για την τιμητική εκδήλωση για τον Βίλχελμ Νταίρπφελντ

0

Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης η λαμπρή τιμητική εκδήλωση με θέμα «Η Λευκάδα τιμά τον ΒΙΛΧΕΛΜ ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΝΤ, τον μεγάλο Γερμανό Αρχαιολόγο, τον μεγάλο Φιλέλληνα»

Με εξαιρετική επιτυχία και απήχηση σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, η λαμπρή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Λευκάδας και ο  Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ, ως φόρο τιμής στον Αρχαιολόγο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με το νησί της Λευκάδας, Βίλχελμ Νταίρπφελντ.

Η εκδήλωση η οποία είχε τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από ακροατές αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Παρόντες ήταν: η ακόλουθος της Γερμανικής Πρεσβείας στη χώρα μας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής, Επιχειρηματικής, Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Χώρας.

Στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, τόνισε πως η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτισμό και στο τουρισμό επιβάλλεται να τροφοδοτείται συνεχώς με νέα στοιχεία και δράσεις.

Ανέφερε δε πως, “για τη Λευκάδα αλλά και όλους του Λευκάδιους ο διάσημος γερμανός επιστήμονας θεωρείται ένας εντελώς δικός τους άνθρωπος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της.  Και μάλιστα ήρθε η στιγμή να τον αναδείξει εκ νέου με έναν ιδιαίτερο τρόπο και να γίνει ευρύτερα γνωστός για ….το όνειρό του,  την Ιθάκη του. Για εμάς τους Λευκαδίτες ο Βίλχελμ Νταίρπεφλντ αποτελεί το όνομα και το μύθο ταυτόχρονα. Και για το λόγο αυτό το ζήτημα της συνέχισης των εργασιών ανασκαφής προκειμένου να προκύψουν οι ατράνταχτες αποδείξεις πως η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη, παραμένει επίκαιρο και πάντα σημαντικό… Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι εξίσου σημαντικό  είναι η  σχέση αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή τόσο στις νεότερες γενιές όσο και σε όσους δε γνωρίζουν. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού στο Νυδρί Λευκάδος αλλά και η ανέγερση  ενός  μνημείου ισάξιου του μεγέθους του ονόματος του θα καλύψει την ανάγκη αυτή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και ως σημείο συνάντησης της επιστήμης με το ευρύ κοινό”.

Τέλος ο κ. Σκιαδαρέσης περιγράφοντας την “επόμενη μέρα” καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η αρχή σχετικών δράσεων, τόνισε: ” Το Επιμελητήριο Λευκάδας χαιρετίζει την σημερινή εκδήλωση και ελπίζει να ευοδωθεί, να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες έρευνες, αναζητήσεις και ανασκαφές  στο νησί αλλά και να θέσει τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό μιας άλλης πτυχής του νησιού ως τουριστικού προορισμού, αυτή του αρχαιολογικού αλλά και εκπαιδευτικού προορισμού.

Στην εκδήλωση υπήρξε άριστος αρωγός του Επιμελητηρίου Λευκάδας, ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ, η Πρόεδρος του οποίου, κυρία Ελένη Βερυκίου, συντόνισε με άψογο τρόπο την διαδικασία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ως κύριοι ομιλητές οι:

Νώντας Γαζής, Ερευνητής, Θέμα: Η Λευκάδα, Ομηρική Ιθάκη:  

H θεωρία του Βίλχελμ Νταίρπφελντ -oμηρική γεωγραφία και ένα επιτακτικό αίτημα ανασκαφής

Δρ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος,  Δρ.  Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» με θέμα “W. Dörpfeld: Λευκάδα-oμηρική Ιθάκη: επιστημονικά και πολιτισμικά διδάγματα”,

Δρ.  Εμμανουήλ Κορρές, Θέμα:” Ο W. Dörpfeld και η aθηναϊκή ιστορική τοπογραφία”, Δρ. Αρχιτέκτων-Μηχ. ΕΜΠ, Dr. Ph. h.c. FU Berlin, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ,  Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,  Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε:

Βίωμα Νταίρπφελντ στη Λευκάδα- Η ιστορία μιας λαϊκής αφήγησης: Οικογένεια Στεριώτη                                

Δήμητρα Καββαδά, Λευκαδία ζωγράφος ο νέος κρίκος της λαϊκής αφήγησης το αιώνιο αγκάλιασμα

Αφηγητές οι ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος,  Δημήτρης Βερύκιος, Βάνα Πεφάνη

Κείμενα-Επιμέλεια: Ελένη Βερυκίου, Πρόεδρος του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου “Βίλχελμ Νταίρπφελντ. Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του αρχαιολόγου: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Το παράδειγμα: Έλενα Χαμαλίδη- Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Εικόνας
και Ήχου – Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Ιστορία της Τέχνης.

Παρουσίαση της γλυπτικής σύνθεσης:
Βίλχελμ Νταίρπφελντ – Νόστος του Ιταλού καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Francesco Risola
Πολυχώρος “Wilhelm Dörpfeld” στο Νυδρί: ένα μεγάλο εγχείρημα –  μία σύντομη αναφορά από τον Σύλλογο “Βίλχελμ Νταίρπφελντ”.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς οι:

Σωτήρης Σκιαδαρέσης,  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας,

Ελένη Βερυκίου, Πρόεδρος Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δήμαρχος Λευκάδας & Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας,

Αθανάσιος Μελάς, Πρόεδρος Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Κωνσταντίνος Δούκας, ομηριστής συγγραφέας – δημοσιογράφος

Ελληνικό Σχολείο του Wuppertal, τον χαιρετισμό διάβασε η ηθοποιός κυρία Βάνα Πεφάνη, όπως επίσης και τον χαιρετισμό του γυμνασίου W. Dörpfeld του Wuppertal,

PD Dr Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του  Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και διευθυντής της Ανασκαφής ΓΑΙ στην Ολυμπία.

Dr Thomas Greve, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της DSA-Γερμανικής Σχολής Αθηνών – DÖRPFELD  GYMNASIUM.

Κωνσταντίνος Γαλάνης, Πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών

To Επιμελητήριο Λευκάδας, μεταξύ των υπολοίπων δραστηριοτήτων του, μεριμνά ως φορέας τουρισμού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Θεωρούμε  ότι το νησί μας πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εποικοδομητικού και πολιτισμικού τουρισμού και η διοίκηση του φορέα με κάθε δυνατή ενέργεια θα συμβάλλει στο εγχείρημα αυτό.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγούμενο άρθροΤο αστυνομικό θρίλερ “Child 44” στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης
Επόμενο άρθροΣτο έλεος της κακοκαιρίας Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρος: Μεγάλες καταστροφές