Αρχική Top Stories H GAWF/Animal Action Ηellas και ο Δήμος Λευκάδας για τα αδέσποτα του...

H GAWF/Animal Action Ηellas και ο Δήμος Λευκάδας για τα αδέσποτα του νησιού

0

H GAWF/Animal Action Ηellas και η τοπική κοινωνία της Λευκάδας δουλεύουν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για τα αδέσποτα του νησιού.

Στα τέλη Νοεμβρίου η GAWF/Animal Action Hellas εγκαινίασε με επιτυχία το πρότυπο πρόγραμμα βελτίωσης της ευζωίας των αδέσποτων ζώων της Λευκάδας, με το πρώτο συμμετοχικό εργαστήριο που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 21 εκπρόσωποι από 13 τοπικούς φορείς και συλλόγους, κτηνιατρικές κλινικές του νησιού, τοπικά φιλοζωικά σωματεία και πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Αυτή είναι η πρωτοτυπία και ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος: να φέρει «στο ίδιο τραπέζι» διαφορετικούς φορείς και να εμπνεύσει τη διάθεση για συνεργασία και επίλυση του ζητήματος, κάτι που ήδη ξεκίνησε καθώς με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως η συνεργασία είναι η μόνη λύση.

Το συμμετοχικό αυτό εργαστήριο-το πρώτο από μια σειρά που θα ακολουθήσει- αποτέλεσε την αφετηρία του προγράμματος «Α Model Island Approach to Animal Welfare» (μτφ: “Πρότυπη Προσέγγιση Βελτίωσης της Ευζωίας των Αδέσποτων Ζώων”) και ευελπιστεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στόχοι του 1ου εργαστηρίου ήταν:

• Η αναγνώριση των βασικών προβλημάτων των αδέσποτων ζωών του νησιού και των μέχρι τώρα προσπαθειών αντιμετώπισής τους.
• Η αναγνώριση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ως παράγοντας που επιδρά στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.
• Η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης από την τοπική κοινωνία.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με την διεθνή φιλοζωική οργάνωση International Animal Welfare Fund (IFAW), εφαρμόζοντας την προσέγγιση «Humane Community Development» του IFAW, που αποβλέπει στην δημιουργία σχεδίων διαχείρισης από τις τοπικές κοινωνίες για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των σκυλιών, γάτων και εν κατακλείδι των ανθρώπων.

Βασικό πυρήνα της προσέγγισης αποτελούν οι συμμετοχικές διαδικασίες ως μοναδικό και ουσιαστικό εργαλείο επίλυσης του ζητήματος. Η ολιστική προσέγγιση αυτή έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Xιλή.

Εδώ και 57 χρόνια η GAWF/Animal Action Ηellas εργάζεται για όλα τα ζώα που έχουν την ανάγκη της, είτε αυτά είναι αδέσποτα, είτε ζώα εργασίας, είτε παραγωγικά. Παρέχεται πρακτική και κτηνιατρική βοήθεια, η οποία πολλές φορές σώζει ζωές. Με εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, άσκηση πίεσης στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ενίσχυση τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων και ομάδων στην Ελλάδα, η GAWF/Animal Action Hellas βρίσκει πρακτικές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα ευζωίας των ζώων στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και τη δράση της GAWF/Animal Action Ηellas μπορείτε να επικοινωνείτε στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@animalactiongreece.gr και στο τηλέφωνο 210 3840010. Για το Πρόγραμμα «Α Model Island Approach to Animal Welfare», επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.gawf.org.uk/modelapproachlefkada

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας για την εθελοντική αιμοδοσία
Επόμενο άρθροΕνημέρωση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Λευκάδας