Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις H Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ

H Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ

0

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ 4 – 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡKΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί αναπτυξιακά συνέδρια ανα περιφέρεια λανσάροντας το νέο της παραµύθι, αυτό της «δίκαιης ανάπτυξης». Η πείρα από όσα συνέδρια μεχρι στιγμής έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα εμφανίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της μπορεί να επιφέρει μια φιλολαϊκή λύση για τους εργαζόμενους και το λαό.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου ανακηρύσσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη ως «εθνικό στόχο». Καλούν τους εργάτες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να αποδεχθούν όλη την αντιλαϊκή πολιτική, όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και όλα όσα επιδιώκουν να περάσουν στο όνομα της «ανάπτυξης». Ότι, δήθεν δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης από αυτόν που συμφέρει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτή τη φορά έρχονται στα Ιόνια Νησιά που το τουριστικό κεφάλαιο βρέθηκε και βρίσκεται σε ανάπτυξη την περίοδο της κρίσης. Οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο κλπ από τη μια έχουν εκτινάξει τα κέρδη τους και από την άλλη οι εργαζόμενοι μέσα στα ξενοδοχεία λιποθυμούνε από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι σχεδιασμοί των «αναπτυξιακών συνεδρίων» αφορούν μόνο τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων στον τουρισμό, στην ενέργεια, στη μεταποίηση κ.α., γι ‘ αυτό δεν συνοδεύονται με σχεδιασμό βελτίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την στήριξη των μικρών αυτοαπασχολουμένων κλπ. Είναι χρακτηριστικό ότι ακόμα και οι Ενώσεις των ξενοδόχων δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων όπως υποχρεώνονται. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν πετσοκοπεί, ότι η πλειοψηφία των οικοδόμων που δουλεύει σε κατασκευαστικές και μεγαλοεργολάβους είναι χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικά μεροκάματα . Αυτό που κρύβουν και θα κρύψουν είναι ότι όσο «αναπτύσσουν» τζίρους και κέρδη οι καπιταλιστές, τόσο θα χάνουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Λευκάδα, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν σακατεμένοι από μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα στο τέλος της  σεζόν κακοπληρωμένοι, με τα μισά ένσημα, αν όχι λιγότερα και χωρίς να διακαιούνται επίδομα για 4 και 5 μήνες πραγματικής δουλειάς. Στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού μας επικρατεί τρομοκρατία, ο φόβος της απόλυσης, ότι δε θα βρει ο εργαζόμενος δουλειά την επόμενη σεζόν. Οι αυτοαπασχολούμενοι όλη μέρα δουλειά στο μικρομάγαζο και ζήτημα να φτάνουν τα λεφτά να πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, τα κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα εξής:

  • Γιατί ενώ έχουμε ανάγκη από παιδικούς σταθμούς, σχολεία, φοιτητικές εστίες, Κέντρα Υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι οικοδόμοι να παραμένουν άνεργοι και να στήνονται στις ουρές του ΟΑΕΔ μήπως και βρούνε κανένα πρόγραμμα της «κακιάς ώρας»;
  • Γιατί όπου επικράτησε το «θαύμα» του Τουρισμού, επικράτησαν ταυτόχρονα μειώσεις μισθών για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δουλειά μέχρι λιποθυμίας, ακόμα και νεκρός στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας; Ήταν τελικά «θαύμα» για τους εργαζόμενους ή για τους ξενοδόχους;
  • Γιατί χιλιάδες νέα παιδιά να δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς, ακόμα και με καθεστώς απλήρωτη «μαθητείας»;
  • Γιατί ο τουρισμός στηρίζεται στον ξένο τουρισμό, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές;
  • Γιατί, έχουν κλείσει τα Κέντρα Υγείας, το Κεντρο Υγείας της Βασιλικής υπολειτουργεί, το Μεγανήσι δεν έχει γιατρούς, ενώ το Νοσοκομείο της Λευκάδας αντιμετωπίζει χίλια δυο προβλήματα σε έλλεψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικό, στην καθαριότητα, σε εξοπλισμό και υλικά; Πως θα στελεχωθεί το νέο, τεράστιο νοσοκομείο όταν δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές και εξοπλισμός για το υπάρχον σήμερα; Θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης που είναι δημόσιο και λειτουργεί όπως τα ιδιωτικά με πληρωμές των εξετάσεων από τους ασθενείς κλπ.;
  • Γιατί, το 2017 να πλυμμυρίζουν πόλεις όπως πρόσφατα, να θρηνούμε θύματα, να τρέμει το φυλλοκάρδι μας για το τι θα γίνει στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Λευκάδα, ή μιας πυρκαγιάς είτε σε δασικό είτε σε αστικό περιβάλλον. Γιατί δεν υπάρχει ανάλογη μέριμνα για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ενώ η σύγχρονη επιστήμη μας δίνει τεράστιες δυνατότητες πρόληψη και αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών;
  • Στην περιοχή μας υπάρχουν οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές Ενέργειας. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις έρευνες, βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή της Κέρκυρας αλλά και αλλού. Γιατί ο λαός να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, να μην έχει να βάλει βενζίνη, να καίει ξύλα  και ότι άλλο βρει για να ζεσταθεί το χειμώνα;
  • Γιατί να τσακίζεται από τη φορολογία και να φοβάται μήπως χάσει ακόμα και το κεραμίδι που έχει πάνω από το κεφάλι του;

Από πού κι ως πού προκύπτει ότι αυτό είναι «φυσικό» κι έτσι πρέπει να γίνεται; Από που κι ως που είναι αποτέλεσμα ανικανότητας «των προηγούμενων» και «οι επόμενοι προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση» ενώ όλοι μαζί ακολουθούν τον ίδιο δρόμο της οικονομίας της αγοράς, των δεσμεύσεων στα πλαίσια της ΕΕ, της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου;

Δεν ξεχνάµε ότι αυτά τα σχεδόν 10 χρόνια της κρίσης γεννήθηκαν µετά από µια περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι, την περίοδο της ανάπτυξης σταδιακά, έχαναν από δικαιώματα, παροχές σε Υγεία, Παιδεία κ.ά. Την κρίση την πλήρωσαν οι µισθωτοί, οι αυταπασχολούµενοι, οι συνταξιούχοι. Ό,τι έχασαν οι καπιταλιστές αρχικά, γρήγορα το αναπλήρωσαν και κέρδισαν πολλαπλάσια. Κάποιοι άλλοι απλά αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε κλάδους που δεν είχαν χτυπηθεί από την κρίση αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες ανέργους.

Κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγµα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «µεταµνηµονιακής εποχής» δεν µπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώµατα είναι µπροστά µας.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της «νέας εποχής» της «ανάπτυξης» αποκαλύπτεται από το:

  • Ό,τι ήδη έχουν προνοµοθετηθεί µέτρα – όπως η µείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου – για µετά το 2018.
  • Ότι ενόψει της γ’ αξιολόγησης προωθείται νέο τσεκούρι σε εργατικά – λαϊκά δικαιώµατα, χτύπηµα ακόµη και του δικαιώµατος στην απεργία.
  • Ότι ο προϋπολογισµός για το 2018, που προβλέπει ανάπτυξη 2,4%, την ίδια στιγµή φέρνει νέα φοροληστεία, νέες µεγάλες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

  • Ότι σπάει κόκκαλα η µερική απασχόληση, η ανασφάλιστη κι απλήρωτη εργασία, ότι µία θέση εργασίας µοιράζεται σε 2-3 εργαζόµενους, φτηνούς κι αναλώσιµους. Έτσι εµφανίζουν και µειωµένη την ανεργία.

Θα πουν και θα ξαναπούν ότι η Ηπειρος και το Ιόνιο «θα είναι ενεργειακός κόμβος», ότι «μεγάλες εταιρείες όπως η TOTAL, η ΕΛΠΕ, η ENERGIAN θα ψάξουν για πετρέλαιο στο Καλπάκι, στο Ιόνιο, στην Πρέβεζα, στην Αρτα». Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι χαραγμένοι με αίμα. Η πικρή πείρα λέει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λαό της Συρίας, ότι το πετρέλαιο στον καπιταλισμό από πηγή ευημερίας γίνεται πηγή δυστυχίας. Δεν είναι τυχαία η ακύρωση της ΑΟΖ από την Αλβανία, το ζήτημα των «Τσάμηδων» που συνεχώς επανέρχεται. Οπου υπάρχουν ενεργειακοί κολοσσοί, υπάρχει και μεγαλύτερο σφιχταγκάλιασμα με το ΝΑΤΟ και πιθανών επικίνδυνων πολεμικών εμπλοκών στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, Ρωσία κ.ά . Οι καπιταλιστές δεν θα διστάσουνε να μακελέψουν τους λαούς για τα κέρδη του πετρελαίου.

Η προσέλκυση επενδύσεων, το περίφηµο Grinvest, θα γίνει σε συγκεκριµένους κλάδους και θα βασιστεί πάνω στην εργασιακή ζούγκλα, µε φθηνή εργατική δύναµη, µε µισθούς πείνας, µε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, µε συνεχή φοροαφαίµαξη του λαού για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους  επιχειρηµατικούς οµίλους, µε καταστροφή του περιβάλλοντος. Το πρόσφατο ναυάγιο στον Πειραιά µε τη ρύπανση του Σαρωνικού είναι ο “καθρέφτης” της ανάπτυξής τους.

Η ίδια πολιτική εφαρµόζεται σε όλες τις χώρες – µέλη της ΕΕ (π.χ. Γαλλία), ανεξάρτητα αν έχουν µνηµόνια, ανεξάρτητα από το ύψος του κρατικού χρέους και των ρυθµών ανάπτυξης. Γιατί κι εκεί η ίδια τάξη έχει την εξουσία. Αυτός είναι ο καπιταλισµός. Παντού ισχύουν τα µέτρα επιτροπείας της ΕΕ, τα δηµοσιονοµικά σύµφωνα, οι αυτόµατοι κόφτες κλπ. Παντού χτυπιούνται τα εργατικά-λαϊκά δικαιώµατα, δοκιµάζονται νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι µισθοί και οι συντάξεις δεν επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Σε αυτή τη φιέστα εξαπάτησης των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών

δε συμμετέχουμε!

Δεν μένουμε απαθείς σ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο κόσμος, αλλά του λέμε να σκεφτεί και να κάνει κριτήριο τη πείρα του από τις δοκιμασμένες λύσεις που του προτείνουν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Στο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει η ζωή μας, το ΚΚΕ απαντάει “ναι, μπορούμε”. Δεν είναι μονόδρομος ούτε η φτώχεια ούτε οι πόλεμοι. Μόνο που για να αλλάξει η ζωή μας, απαιτείται οργάνωση, συμμετοχή στην πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννάει τα προβλήματα. Απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, παντού.

Εμπόδιο για να έχουμε ζωή με δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας, ελεύθερο χρόνο, Υγεία, Παιδεία, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Για να υπάρχει ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες χρειάζεται μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική ιδιοκτησία. Η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να γίνουν λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος. Να δημιουργηθούν κρατικοί φορείς στους κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, των κατασκευών, των μεταφορών, της εξόρυξης. Να κοινωνικοποιηθούν η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί φτωχών και μεσαίων αγροτών, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κατακερματισμένης γης.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός θα απελευθερώσουν μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα για να ζήσει πραγματικά ο λαός μας με ευημερία.

Λευκάδα, 20-11-2017

Προηγούμενο άρθροΛέων Τολστόι
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση υποψηφιότητας της Ελευθερίας Κολυβά στις επιμελητηριακές εκλογές