Αρχική Ειδήσεις Η κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα μιλά στο My Lefkada για τα λύματα της...

Η κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα μιλά στο My Lefkada για τα λύματα της Καρυάς

0

sevasti-konstantinidi-rekatsina (768x1024)

Κυρία Κωνσταντινίδη κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2016 και τη συζήτηση σχετικά με τη νέα μελέτη  που θα εκπονήσει το ΕΜΠ για τον ΧΥΤΥ στο νομό μας ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φίλιππας ανέφερε ότι οι Καρσάνοι δεν ενδιαφέρεστε για τα λύματα που πέφτουν στον Κάμπο της Καρυάς ενώ αντιδράτε για το ενδεχόμενο να γίνει ο ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο.

Πείτε μας λιγάκι πιο αναλυτικά αν θέλετε σχετικά με το θέμα αυτό τι ακριβώς συμβαίνει;

Τα λύματα (και όχι απορρίμματα) στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Φίλιππας οδηγούνται, μέσω ενός υποτυπώδους αποχετευτικού δικτύου που διαθέτει ο οικισμός της Καρυάς, σε ένα δίκτυο εφτά βόθρων που είχε κατασκευασθεί από τους προκατόχους μου δημάρχους Καρυάς. Το δίκτυο αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, στον κάμπο της Καρυάς.

Γνωστοποίησα λοιπόν στον κ. Γιώργο Φίλιππα που με πραγματικό ενδιαφέρον, θέλω να πιστεύω, για τη ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον και τα όποια νερά βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο δίκτυο ότι ο Δήμος της Καρυάς επί θητείας μου είχε εκπονήσει μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑ τη μελέτη με τίτλο “ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΑΣ”

Την δημοπράτηση για την ανάδειξη του μελετητή, την επίβλεψη εκπόνησης της μελέτης και ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνταν για την εκπόνησής της είχε αναλάβει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Για το σκοπό αυτό άλλωστε είχε υπογραφεί και σχετική προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον κ. Αραβανή ως νομάρχη και εμένα ως δημάρχου Καρυάς.

Η δημοτική μας αρχή τήρησε το σύνολο των υποχρεώσεών της όπως αυτές προβλέπονταν από την προγραμματική σύμβαση. Μεταξύ αυτών κατέβαλε στον μελετητή (κ.  Κώστα Θεοδωρόπουλο και λοιποί συνεργάτες) ύστερα από συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες της τότε Νομαρχιακής Αυτ/σης (και συγκεκριμένα τον κ. Μοσχονά) το ποσό του 1ου λογαριασμού που ανερχόταν στις =90.000= Ευρώ  (από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου Καρυάς όπως προείπα και αυτά εύκολα αποδεικνύονται και δεν είναι λόγια).

Πάντα λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε οι Καρσάνοι και εγώ προσωπικά στο παρελθόν σε πολλά Νομαρχιακά Συμβούλια ότι τα λύματα αυτά επηρεάζουν περιβαλλοντικά το σύνολο του νησιού και όχι μόνο την Καρυά. Για το λόγο αυτό άλλωστε διαθέσαμε και το πολύ μεγάλο για τα δεδομένα του τότε Δήμου της Καρυάς ποσό από τον ΘΗΣΕΑ για την εκπόνηση της μελέτης και για το λόγο αυτό είπα απαντώντας στον κ. Γ. Φίλιππα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι σαν Δήμος δεν επιλέξαμε να κάνουμε τα χρήματα του ΘΗΣΕΑ μας  … σπερνά.

Επιλέξαμε να αφήσουμε μια μελέτη στις δημοτικές αρχές που θα μας διαδέχονταν εκτιμώντας ότι το ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον τους θα επιτύγχανε την κατασκευή ενός μικρού βιολογικού (ίσως τύπου compact) με χρηματοδότηση είτε από ίδιους πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Βιολογικού που θα δεχόταν τα λύματα της Καρυάς και των Πηγαδησάνων (που έχουν ως … αποδέκτη τον κάμπο της Καρυάς) αλλά και τα λύματα του γειτονικού και κοντινού Πινακοχωρίου.

Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κώστα Αραβανή ποτέ δεν ασχολήθηκε και πιθανόν να μην αποπλήρωσε και τον μελετητή. Η απουσία εντούτοις βασικών έργων υποδομών, αναφορικά και με τον πρώην Δήμο Καρυάς, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μελετών θα έπρεπε εκτιμούμε να αποτελούν πρόκληση, κάθε δημοτικής αρχής, για αναζήτηση της χρηματοδότησης κατασκευής τους.

Για το λόγο αυτό επέλεξα να απαντήσω στον ιδιαίτερα αγαπητό αντιδήμαρχο (καθότι είναι και ξάδερφος του συζύγου μου) κ. Γιώργο Φίλιππα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, καθόσον εκτίμησα ότι ίσως η, από μέρους του, ανακίνηση του θέματος αποτελέσει την απαρχή μιας τέτοιας προσπάθειας αδιαφορώντας παντελώς αν έδινα απάντηση σε ένα κάποιο πιθανό πειραχτικό σχόλιό του εν μέσω μιας εν … βρασμώ διεξαχθείσας δημοτικής συνεδρίασης.-

Προηγούμενο άρθροΑκυβερνησία Ι/Φ σκάφους στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΝέα μελέτη για κατασκευή ΧΥΤΥ στη Λευκάδα-Όλα όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου