Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας σε αγωνιστική κινητοποίηση

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας σε αγωνιστική κινητοποίηση

0

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΙΣ 24/10

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10 ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θέλει να συνεχίσει την κακοπαιγμένη παράσταση για να προπαγανδίσει την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης». Διοργανώνει ένα ακόμα «συνέδριο για την ανάπτυξη» με σκοπό να παρουσιάσει τις πραγματικές ευκαιρίες στους επενδυτές που θέλουν να επανδύσουν στην περιοχή της Ηπείρου και ευρύτερα σε διάφορους κλάδους από τα αγροδιατροφικά προϊόντα έως τον Τουρισμό. Οι επενδυτές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας κερδοφόρες επενδύσεις. Από την άλλη, για το λαό, η κυβέρνηση θα πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», με υποσχέσεις για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, για θεσεις εργασίας 12ωρα με απλήρωτες υπερωρίες, με τρομοκρατία και κανένα δικαίωμα.

Η κυβέρνηση θέλει μάλιστα, τους «τοπικούς φορείς» συνένοχους στην απάτη. Τους καλεί σε διαβούλευση ενόψει του συνεδρίου, δήθεν, για να μάθει τα τοπικά προβλήματα λες και δεν τα γνωρίζει. Ουσιαστικά, εξαγοράζει τη συνενοχή τους με αντάλλαγμα κάποιες αόριστες υποσχέσεις για επίλυση προβλημάτων. Άλλωστε, μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».  

Το ΕΚ Λευκάδας καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση μαζί με άλλα Εργατικά κέντρα και σωματεία της ευρύτερης περιοχής την Τρίτη 24 Οκτώβρη στα Γιάννενα.

Επίσης καλεί, σωματεία και φορείς να συζητήσουν στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Γενικές Συνελεύσεις τους το συγκεκριμένο πλαίσιο – κάλεσμα αγωνιστικής κινητοποίησης και να συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα οργανώσει το Σάββατο 14 Οκτώβρη.

Τα παραδείγματα για το τι σημαίνει η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ είναι χαρακτηριστικά:

Έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο μέρος, κατασκευές σύγχρονων αυτοκινητόδρομων με προδιαγραφές ασφάλειας δυνατότητα για μείωση του κόστους μετακίνησης με μείωση της κατανάλωσης βενζίνης.

Πόσο πληρώσαμε για την κατασκευή; 80% κρατική επιδότηση, δηλαδή φόροι και χρήματα των εργαζομένων μαζί με το ΕΣΠΑ (φόροι και χρήματα των εργαζομένων που καταβάλλονται στο ταμείο της ΕΕ). 20% η κοινοπραξία με εξασφάλιση της εκμετάλλευσης των, πανάκριβων, διοδίων για 30 χρόνια, και με κρατική επιδότηση αν δεν περνάνε από τα διόδια όσα αυτοκίνητα έχει προϋπολογίσει η εταιρία…

Ποιο το αποτέλεσμα για μας; μια λαϊκή οικογένεια πλήρωσε από τη φορολογία το 80% της κατασκευής, χρειάζεται περισσότερα χρήματα από πριν για να διανύσει μια απόσταση με ασφάλεια. Κόστος και ασφάλεια, δηλαδή, μπαίνουν στο ζύγι και η απόφαση παίρνεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Οι επιχειρήσεις μειώνουν και κόστος και κυρίως χρόνο μετακίνησης για τα προϊόντα τους. Ποιος κέρδισε τελικά από το αναπτυξιακό έργο;

Γιατί δεν έχει φτιαχτεί ακόμα η Αμβρακία Οδός που στο δρόμο Λευκάδα- Αμφιλοχία θρηνούμε διαρκώς θύματα;

1ο: Επειδή, δεν αποτελεί οδικό άξονα κρίσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή για τη μεταφορά προϊόντων κλπ.

2ο: Ο τωρινός αριθμός διέλευσης των αυτοκινήτων δε θα εξασφαλίσει υψηλή κερδοφορία για την κατασκευάστρια εταιρία.

Η «βιτρίνα» και «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, έδωσε  ακόμα μια φορά αφορμή για πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Στη Λευκάδα, είδαμε πολλούς περισσότερους τουρίστες, περισσότερη δουλειά, αύξηση τζίρου και κερδών για ξενοδοχεία και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εστίασης.  

Τι βιώνουν οι εργαζόμενοι; δουλειά μέχρι εξάντλησης, χαμηλότερους μισθούς, τα διαλείμματα καταργούνται, τα ένσημα δίνονται με το σταγονόμετρο, το ρεπό γίνεται είδος πολυτελείας, σχεδόν απλήρωτη εργασία σε μαθητεία και πρακτική.

Τι βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι; Εκτός από την περισσότερη δουλειά και την κούραση το μόνο που τους έχει μείνει είναι άδειες τσέπες λόγω της φοροεπιδρομής με την κατάργηση του αφορολόγητου και τις προκαταβολές φόρων.

Τί θα αλλάξει για τους εργαζόμενους αν ο τουρισμός προσανατολιστεί σε αθλητικό, περιπατητικό ή ακόμα και ιατρικό με βάση τους σχεδιασμούς για τη χρήση του νέου νοσοκομείου που κατασκευάζεται κλπ;

Πανηγυρίζει ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας. Παραμυθιάζει το λαό της Λευκάδας, αλλά και της γύρω περιοχής λέγοντας ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διακοσμεί τα τουριστικά φυλλάδια προσελκύοντας τουρίστες- ασθενείς – πελάτες και θα αναβαθμίσει το «τουριστικό προϊόν» της Λευκάδας γεμίζοντας τις τσέπες των ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών του κλάδου. Η εισαγωγή του εργαζόμενου θα γίνεται με κριτήριο την τσέπη του και όχι αν έχει ανάγκη να θεραπευτεί και οι εργαζόμενοι σε αυτό θα δουλεύουν με τα νέα «μοντέλα» του ωραρίου – λάστιχο, με συμβάσεις κλπ. Η εμπειρία από το «πρωτοπόρο» νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι ενδεικτική.

Σχετικά πρόσφατα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή του βόρειου Ιονίου και ήδη η κυβέρνηση έχει «απλώσει των πραμάτεια» των συμβολαίων για μακροχρόνια εκμετάλλευση από τα ενεργειακά μονοπώλια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

Πρέπει να χαίρονται οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ιονίου που τα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια του πετρελαίου θα θησαυρίσουν από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Πρέπει να χαίρονται που θα πληρώνουν χρυσάφι το πετρέλαιο, τη βενζίνη κλπ που θα παράγει ο πλούσιος τόπος τους, που δε θα μπορούν να βάλουν πετρέλαιο το χειμώνα, ενώ δίπλα τους θα βγαίνουν τόνοι αργό πετρέλαιο και πηγαινοέρχονται από τους αγωγούς που θα κατασκευαστούν στην περιοχή.

Πρέπει να χαίρονται που στο σύστημα της εκμετάλλευσης το πετρέλαιο και οι άλλοι φυσικοί, από πηγή ευημερίας μετατρέπεται σε πηγή ανταγωνισμών, πολέμων, συγκρούσεων και δυστυχίας για τους λαούς. Τέτοιες διαπραγματεύσεις με αντικείμενο ενεργειακά «οικόπεδα» και κοιτάσματα πετρελαίου εγκυμονούν επικίνδυνες εξελίξεις που τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι λαοί.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Ανάπτυξη για το κεφάλαιο που για θεό του έχει το κέρδος.

Το για ποιον γίνεται αυτό το Συνέδριο το δείχνει και η σύνθεση του Συνεδρίου. Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, μάνατζερ, δημοτικές αρχές που στηρίζουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που θα πλασάρουν στην εργατική τάξη τα «καλά» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Όλοι αυτοί που περιμένουν να αρπάξουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα τσιράκια τους μέσα κι έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι’ αυτούς γίνεται το συγκεκριμένο Συνέδριο, όπως και τα άλλα που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν ανα την Ελλάδα.

Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό από την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, ότι μας έχουν αρπάξει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το «καύσιμο» και το κίνητρο για να έρθουν οι «επενδύσεις». Η δική μας φτώχεια έγινε πόλος έλξης επενδυτών. Αυτή είναι η αναπτυξιακή πολιτική κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο.

Η νέα εξαπάτηση της κυβέρνησης περι τάχα «δίκαιης ανάπτυξης» να πάρει μαζική αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία! Φτάνει πια, με τις διαρκείς θυσίες για να βγάζουν κέρδη οι κεφαλαιοκράτες στη χώρα μας.

Στη νέα επίθεση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ετοιμάζεται σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ μπροστά στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα 95 προαπαιτούμενα και το χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να τους «δώσουμε να καταλάβουν» ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για να μη μένει κανείς μόνος απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Για ένα κίνημα μαζικό και ατσαλωμένο από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους.

Να οργανωθεί η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο. Να γίνουν ΔΣ και γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς. Να οργανωθεί η διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Με την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για το συνδικαλιστικό νόμο, να κλιμακώσο οι εργαζόμενοι με πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Κάθε σωματείο, επιχειρησιακό ή κλαδικό, να πάρει απόφαση και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για Γενική Απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο για τον περιορισμό των εργατικών ελευθεριών, για την οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απέναντι στο κεφάλαιο και στην ΕΕ. Παλεύουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που πάραγουν!

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό της Λευκάδας να γίνει αυτή η δραστηριότητα προετοιμασίας του συλλαλητηρίου στις 24/10 στα Γιάννενα, αγωνιστικός σταθμός για τα μέτρα που έρχονται.

10/10/2017

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθροΈκθεση εκπαιδευτικών οικολογικών παιχνιδιών
Επόμενο άρθροΜε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Forum Λευκάδας