Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

0

pasok-logo

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας.

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα «ασθενεί» με αποτέλεσμα αρκετά νοσοκομεία να έχουν υποστεί «έμφραγμα» και να έχουν εισαχθεί στην «εντατική». Ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιείται η μείωση των υγειονομικών δαπανών, σε συνδυασμό με τις λειτουργικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις, γεννάνε το ερώτημα κατά πόσο οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αποτελούν προσπάθεια εξ-ορθολογισμού της λειτουργίας του συστήματος υγείας και όχι απλά μέσω περιορισμού του δημοσιονομικού βάρους, προέκταση της πολιτικής των μνημονίων.

Η διαχείριση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν φαίνεται να εστιάζει σε ζητήματα θεμελιακών προτεραιοτήτων, αλλά ούτε και σε ουσιαστικές δομικές μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα οποία αναμφίβολα εγείρουν ζητήματα δικαιοσύνης και ισοτιμίας στην προστασία της υγείας, κυρίως για εκείνους που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Από την κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2016 του Υπουργείου Υγείας, αποδεικνύεται ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, συνεχίζουν να οφείλουν σημαντικά ποσά στους προμηθευτές, αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα, με συνέπεια συχνά να κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Από τον επιμερισμό των δαπανών σε συγκεκριμένους κωδικούς του υπουργείου υγείας, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβλέπεται μηδενική επιχορήγηση για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, ενώ ταυτόχρονα η επιχορήγηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης οικονομικά αδυνάτων, ανέρχεται μόλις στα 1,265εκ. ευρώ. Δηλαδή 10.000 ευρώ ανά Νοσοκομείο, για να καλύψουν τη ζήτηση σε υγειονομικές υπηρεσίες 2,5 εκ. ανασφάλιστων πολιτών.

Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ παραμένει χαμηλά, όπως και πέρυσι, με αποτέλεσμα η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, να αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών. Τέλος, σε ότι αφορά τις δαπάνες πλήρωσης θέσεων προσωπικού, το ποσό που προβλέπεται είναι ΜΗΔΕΝ. Με ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, (ΦΕΚ 183/30-12-2015), έχει εδώ και καιρό επεκταθεί η απαγόρευση των προσλήψεων στο ΔΗΜΟΣΙΟ, για ολόκληρο το 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις δυσμενής εξελίξεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, καθώς και σειρά συναντήσεων με αρμόδιους τοπικούς φορείς στο χώρο της Υγείας.

Από τις επαφές αυτές προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Από τις θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, έχει καλυφθεί περίπου το ένα τρίτο των θέσεων που προβλέπονται από το οργανόγραμμα.
  2. Σε ότι αφορά την πλήρωση των θέσεων που προβλέπεται για τους ειδικευόμενους, υπάρχουν πολλές θέσεις κενές.
  3. Για το υπόλοιπο προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό), τα κενά είναι επίσης μεγάλα. Αρκετές θέσεις, σε σχέση με όσες προβλέπονται, δεν έχουν καλυφθεί.
  4. Στις περισσότερες κλινικές δεν υπάρχουν διευθυντές.
  5. Η κλινική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχει κλείσει.
  6. Το οδοντιατρείο υπολειτουργεί.
  7. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων γίνεται 2 φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να έχουν εκφράσει την έντονη ενόχλησή τους.
  8. Οι αγροτικοί ιατροί επικουρούν το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τα αγροτικά ιατρεία να υποστηρίζουν από πλημμελώς έως καθόλου, τους πολίτες των χωριών της Λευκάδας.
  9. Το Κέντρο Υγείας στη Βασιλική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και λειτουργεί κάτω από το βάρος τεράστιων ελλείψεων. Γεγονός που αναμφίβολα επηρεάζει και το τουρισμό στη Νότια Λευκάδα.
  10. Σημαντικές ελλείψεις σε υλικά παρατηρούνται και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.
  11. Πολλά από τα επείγοντα, αλλά και αρκετά απλά περιστατικά διακομίζονται σε νοσοκομεία στην  Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα ακόμα και στην Θεσσαλονίκη.
  12. Στο ΕΚΑΒ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα το νησί της Λευκάδος και τα νησιά προσκείμενα σε αυτό, όπως και οι γειτονικές περιοχές τις Αιτωλοακαρνανίας, (τομείς ευθύνης του ΕΚΑΒ Λευκάδος), συχνά να μένουν ακάλυπτες.

Η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2017. To υπουργείο Υγείας όφειλε να έχει είδη αρχίσει τη διαδικασία για τη στελέχωσή του, ώστε όταν σε λίγους μήνες λειτουργήσει, να μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι κλινικές και ο εργαστηριακός εξοπλισμός, για την εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών της Λευκάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Η τουριστική σαιζόν ξεκίνησε και μαζί της μεγάλωσαν αυτόματα και οι απαιτήσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Το γεγονός πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας, οφείλεται αποκλειστικά στο υπερβάλλοντα ζήλο και την αίσθηση ευθύνης που χαρακτηρίζει το προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικούς, διοικητικούς και τεχνικούς) που το υπηρετεί.

Δυστυχώς η συρρίκνωση των δαπανών υγείας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Σε μια εποχή, που λόγω της οικονομικής κρίσης το ΕΣΥ καλείτε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών με λιγότερους διαθέσιμους πόρους, ο προβληματισμός για την επάρκεια του συστήματος υγείας αυξάνει. Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τίθεται ολοένα και περισσότερο, υπό ισχυρή αμφισβήτηση.

24/04/2016, Ν.Ε. Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΣημεία της ομιλίας του Περιφερειάρχη στην έναρξη της διημερίδας για τον πρωτογενή τομέα στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΜπαράζ ΕΠΟ: Βγήκαν οι τρεις (Ναύπακτος, Ιτέα, Τηλυκράτης), περιμένουμε την ΕΠΣ Άρτας