Αρχική Top Stories Κώστας Δρακονταειδής: Λύσεις μακράς πνοής για τη Λευκάδα

Κώστας Δρακονταειδής: Λύσεις μακράς πνοής για τη Λευκάδα

0

drakontaeidis

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Ο επί δύο έτη δήμαρχος τους νησιού μας, κ Κων/νος Δρακονταειδης μας παραχώρησε συνέντευξη απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν τόσο το μέλλον της Λευκάδας, όσο και το μέλλον των δημοτών της σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κων/νος Δρακονταειδης μίλησε στα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» για τα προβλήματα υδροδότησης και παροχής φωτισμού σε ορισμένα χωριά, για την πλωτή γέφυρα του νησιού, για την μείωση της ΣΑΤΑ και για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στη χωματερή, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Ο δήμαρχος με εκτενείς και καίριες απαντήσεις προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήματα που κατά καιρούς ταλανίζουν όλους τους δημότες του νησιού. Ευελπιστούμε τα λόγια του να μετουσιωθούν το συντομότερο δυνατόν σε πράξεις.

Πρόσφατα η πλωτή γέφυρα δόθηκε για την καθιερωμένη τακτική συντήρηση εν μέσω του καλοκαιριού. Η χρονική περίοδος που έγινε αυτό σας βρίσκει σύμφωνο σαν πρώτο πολίτη της Πόλης;

Προφανώς, η χρονική στιγμή δεν μπορεί να βρει κανέναν σύμφωνο, είμαι, όμως, σε θέση να γνωρίζω ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας εγκαίρως είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει πριν τη θερινή περίοδο και σήμερα δεν είχε άλλη επιλογή. Όπως άλλωστε έχει ενημερώσει και ο ίδιος, δεν είναι δυνατόν να γίνει μετά το καλοκαίρι λόγω των εργασιών που πρέπει να κάνει η ανάδοχος εταιρεία στο έργο του διαύλου.

Η συγκεκριμένη χρονοκαθυστέρηση είναι άλλο ένα παράδειγμα από όλα εκείνα που βιώνουμε καθημερινά. Έπειτα από όλες εκείνες τις επιλογές των περασμένων δεκαετιών που διαμόρφωσαν την κρατική λειτουργία και έπειτα από τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων που ήρθαν για να επιδεινώσουν ραγδαία τον ήδη προβληματικό τρόπο λειτουργίας, οι συνθήκες είναι ασφυκτικές. Για να το πω απλά: τίποτα, ή σχεδόν τίποτα αυτή τη στιγμή, για μια σειρά από λόγους, δεν λειτουργεί με έναν ορθολογισμό. Οι Υπηρεσίες έχουν αποδιαρθρωθεί, οι αρμοδιότητες έχουν πλήρως συγχυστεί, το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί.

Μπορώ να γνωρίζω από τη δική μου καθημερινότητα ότι σήμερα κάθε αιρετός για να εργασθεί και να υπερασπιστεί το έργο του πρέπει να υπερβαίνει πιθανά και απίθανα εμπόδια διαρκώς. Θέλει πολλή δουλειά, πολλή υπομονή και πνεύμα συνεργασίας για να καταφέρουμε να βάλουμε μια τάξη στο σημερινό αδιέξοδο.

Πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν για μεγάλη μείωση της ΣΑΤΑ ή ότι δεν θα δοθεί καθόλου φέτος στις τοπικές κοινότητες του νησιού. Έχει παρθεί απόφαση γι’ αυτό, αν ναι τη θεωρείτε δίκαια;

Όπως ολόκληρη η χώρα, έτσι οι Δήμοι και οι ίδιοι πόροι τους «κρέμονται» από μια κλωστή. Από τις ορέξεις των δανειστών και την καταστροφική εμμονή τους σε πολιτικές λιτότητας. Μπορεί ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας να έχει αδυνατίσει τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο βιώνουμε καθημερινά τη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής και ενός χρέους που είναι αδύνατο να ξεπληρώσει η χώρα μας. Προφανώς και δεν θεωρώ δίκαιη καμία μείωση της ΣΑΤΑ. Ο σημερινός Δήμος Λευκάδας που, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο, τον Κάλαμο και τον Καστό, λαμβάνει ως ΣΑΤΑ ένα ποσό που ισούται με όσα λάμβανε μόνο ο Δήμος Ελλομένου επί εποχής Καποδιστριακών Δήμων! Πώς να συμφωνήσει κανείς σε περαιτέρω μείωση; Ήδη κάθε μας ενέργεια, ακόμα κι αυτή η διαχείριση της καθημερινότητας, γίνεται ασθμαίνοντας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Η όποια συζήτηση για περαιτέρω μείωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οδηγεί σε λουκέτο τους Δήμους που πλέον δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτραπεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Επί θητείας των περασμένων Δημοτικών Αρχών συνηθίζονταν καθόλη τη καλοκαιρινή σεζόν να προσλαμβάνεται εποχικό προσωπικό, σχεδόν όλο απασχολούνταν για τον καθαρισμό της πόλης και των (τουριστικών) χωριών. Από όσο ξέρουμε τα τελευταία χρόνια  αυτό δεν γίνεται και οι προσλήψεις γίνονται μόνο για δύο μήνες. Τοπικοί Σύλλογοι και  οι κάτοικοι,θεωρούν ότι τους έχετε εγκαταλείψει. Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό;

Δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός, αλλά επαναλαμβάνω όσα προανέφερα. Βιώνουμε καθημερινά την χρεοκοπία που έφερε η κρίση, που φέρνει η θηλιά του χρέους, που έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος, τα ζει ο καθένας από το δικό του μετερίζι και δείχνει ωριμότητα. Δεν θέλω την ίδια στιγμή να κρυφτώ πίσω από τις γενικότερες πολιτικές. Γιατί και στραβά αρμενίζουμε αλλά και στραβός είναι και ο γιαλός. Και τι θέλω να πω με αυτό: ασφαλώς, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση. Ο καθένας αγωνίζεται, όπως κρίνει πιο αποτελεσματικά βάσει των αρχών και των απόψεών του, για να την αλλάξει. Αλλά οφείλουμε να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο Δήμος αδυνατεί πλήρως να αντεπεξέλθει σε όλα όσα έκαναν κάποτε οι καποδιστριακοί Δήμοι με τα πολλαπλάσια χρήματα και το προσωπικό που διέθεταν.

Για να αντισταθμίσουμε τις περικοπές εποχικού προσωπικού, εξασφαλίσαμε το ποσό που «άντεχε» ο προϋπολογισμός μας ώστε να προσλάβουμε εργαζόμενους και να «βγάλουμε» καλοκαίρι, κατά το κοινώς λεγόμενο, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Αν δεν βάλουμε προτεραιότητες απλώς επιταχύνουμε μια πορεία προς την καταστροφή. Αν δεν προχωρήσουμε με νηφαλιότητα, στοιχειώδη εμπιστοσύνη, συνεργασία και συνέργειες, αν δεν αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών, αν δεν αναλάβει εντέλει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά τα περιμένουμε «έτοιμα» από έναν Δήμο σε κόκκινο συναγερμό λόγω απορριμμάτων, με ιδιαίτερα επιβαρυμένες υποδομές, με έναν καταστροφικό σεισμό κοκ τότε δεν θα πάμε πολύ μακριά. Όχι ως δημοτική αρχή, σύλλογοι, άτομα, αλλά ως τόπος.

Ευτυχώς η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας το αντιλαμβάνεται αυτό και λειτουργεί ευεργετικά και αλληλέγγυα για τον τόπο και τους συνανθρώπους της.

Τα χωριά που υδροδοτούνται από τον Αη Γιώργη ήδη έχουν προβλήματα νερού σύμφωνα με τους κατοίκους. Θεωρείτε ότι θα υπάρχει  επάρκεια νερού αυτό το Καλοκαίρι; Είστε έτοιμοι να  αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα;

Ο τομέας της Ύδρευσης είναι για εμάς, μαζί με τη διαχείριση των Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό, οι υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητες. Η Λευκάδα δεν έχει περιθώρια να αφήσει κι άλλο χρόνο χαμένο, οφείλει να αντιμετωπίσει τα σωρευμένα επί δεκαετίες προβλήματα στις υποδομές της, ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξή της στις πολύ σύνθετες εποχές που διανύουμε. Δεν είναι προτεραιότητα σε ένα γενικόλογο πλαίσιο. Η φετινή ΣΑΤΑ αφιερώθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της σε παρεμβάσεις στον τομέα της Ύδρευσης, σε όλο τον Δήμο και πρωταρχικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει μία σειρά παρεμβάσεων με επίκεντρο την πόλη, στα ανατολικά με επίκεντρο την περιοχή της Νικιάνας, του Πόρου, στο Γένι και το Δεσίμι, στα ορεινά χωριά με κύρια την περιοχή των Σφακιωτών και του Κάβαλου και τη μεγάλη παρέμβαση στο Καρτέρι, όπως και στους Πηγαδισάνους, παρεμβάσεις για τον Άγιο Νικήτα και την ευρύτερη περιοχή στο Κάθισμα. Πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία για τον δυτικό άξονα ύψους 136 χιλιάδων ευρώ και επίκειται στις 26 Ιουλίου η ανάλογη δημοπρασία για παρεμβάσεις στην Ύδρευση στον ανατολικό άξονα.

Επιχειρούμε παράλληλα με τις τεχνικές παρεμβάσεις, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες της περιόδου, αλλά και της αναγκαιότητας για αποκατάσταση των αρχών της ισοκρατίας και δικαιοσύνης, να επέμβουμε και στις διοικητικές υστερήσεις του τομέα της Ύδρευσης. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των μεγαλοοφειλετών-επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας πόρους που ανταποδοτικά θα «επιστρέψουν» στην Ύδρευση. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων και των μετρήσεων σε όλο το Δήμο.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Γνωρίζει ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς, που δεν έχουμε συμπληρώσει ούτε τον δεύτερο χρόνο θητείας μας, για τη σημερινή κατάσταση. Από την άλλη απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις ώστε ο τόπος να υποστηρίξει την οικονομική και τουριστική του ανάπτυξη και οι κάτοικοι να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Σε βάρος ενδεχομένως άλλων πτυχών της καθημερινότητας, έχουμε αφιερώσει τις ενέργειές μας στην Ύδρευση αντιλαμβανόμενοι ότι το νερό είναι το πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου και άρα η πρωταρχική υποχρέωση του Δήμου.

Εκτιμώ ότι, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα ενός εν πολλοίς άναρχου και παλαιωμένου δικτύου που κάθε χρόνο επιβαρύνεται περαιτέρω, στη βάση των προσπαθειών που κάναμε θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μεγάλες ανάγκες της θερινής περιόδου.

Έπειτα από παράπονα που έγιναν από αναγνώστες μας – επιχειρηματίες της Νοτίου Λευκάδος,σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί με τη διακοπή της τροφοδοσίας του νερού από το Δήμο λόγω οφειλών, πως μπορεί ο πολίτης-οφειλέτης να προβαίνει σε ρύθμιση 12 δόσεων;Πόσο  άμεση είναι  η διαδικασία της ρύθμισης ; Ποια τα οφέλη της ρύθμισης; Οι καρτέλες των πολιτών-οφειλετώνείναι ενημερωμένες; Σε ποια υπηρεσία του Δήμου μπορούν να απευθυνθούν;

Το σύνολο των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών είναι ενήμερο για όλες τις δυνατότητες που έχει (εξόφλησης, τακτοποίησης, ένταξης στη ρύθμιση των 12 δόσεων) πολύ πριν προχωρήσουμε στη διακοπή της παροχής νερού. Μέχρι στιγμής οι διακοπές έχουν γίνει σε οφειλέτες δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Είναι –το λιγότερο- πρόκληση συνταξιούχοι, νέοι, επισφαλώς εργαζόμενοι να σπεύδουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και επιχειρηματίες με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών και πολύ μεγάλη κατανάλωση να αδιαφορούν. Δεν χαιρόμαστε που έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όπως προείπα, αποστείλαμε ειδοποιήσεις στους μεγαλοοφειλέτες. Ανακοινώσαμε δημόσια την υποχρέωσή μας εκ του νόμου να προχωρήσουμε σε εφαρμογή του μέτρου. Δώσαμε δύο προθεσμίες. Και βλέπουμε σήμερα ότι αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο, δεκάδες επιχειρηματίες σπεύδουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Μακάρι να το είχαν κάνει νωρίτερα για να μη φτάσουμε εδώ. Ήδη όμως οι ενέργειές μας αποδίδουν. Και επαναλαμβάνω: πρόκειται για έσοδα ανταποδοτικά, χρήματα που θα επενδυθούν στην Ύδρευση για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Ύδρευσης και την Οικονομική Υπηρεσία, η διαδικασία είναι εξόχως απλή και η επανασύνδεση γίνεται άμεσα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο φωτισμός τόσο στη πόλη και πολύ περισσότερο  στα χωριά, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα. Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό και τι πρόκειται να κάνετε;

Είμαστε πολύ κοντά στην εκπόνηση μελέτης για τον οδοφωτισμό, για τη βελτίωση, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Στο πλαίσιο της θητείας μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να την αναβάθμιση του οδοφωτισμού συνολικά στο νησί, γεγονός που θα αντιμετωπίσει ριζικά και σε βάθος χρόνου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μέχρι την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών, κάνουμε ό,τι καλύτερο με τις λειψές μας δυνάμεις. Έχουμε αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα της πόλης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνοικίες με έλλειψη φωτισμού. Στα χωριά έχετε δίκιο, οι αδυναμίες οδοφωτισμού είναι πιο έντονες. Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα μόλις καλαθοφόρο όχημα καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε ολόκληρο το νησί… Κι όμως θεωρώ ότι η εικόνα μπορεί να μην είναι αυτή που θα έπρεπε, αλλά είναι αρκετά αξιοπρεπής.

Τι έχετε να πείτε σχετικά με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λευκάδας. Σε τι ποσοστό δουλεύει; Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ελλομένου σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Στον Βιολογικό Καθαρισμό της Λευκάδας πραγματοποιήσαμε τους πρώτους μήνες του έτους μια σημαντική παρέμβαση ύψους 72 χιλιάδων ευρώ που βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία των δύο πλέον κρίσιμων μονάδων (αερισμός και καθίζηση).  Είμαστε στο στάδιο εκπόνησης μελέτης, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου εννοώ, για τη βελτίωση τμημάτων του δικτύου αποχέτευσης, κυρίως της πόλης, αλλά και της Βασιλικής. Επίσης, στοχεύουμε στην άμεση κατασκευή νέου κεντρικού αντλιοστασίου και αγωγού που θα το συνδέει με τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. Βέβαια όλες οι ενέργειές μας εντάσσονται στο μεγάλο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος για την αναβάθμιση της μονάδας, το οποίο όμως χρειάζεται γερή χρηματοδότηση. Ο Βιολογικός Ελλομένου είναι σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας από την κατασκευάστρια εταιρεία και πραγματοποιούνται οι συνδέσεις των χρηστών. Αισιοδοξούμε ότι τα προβλήματα που κατά τόπους εντοπίστηκαν βρίσκουν την οριστική τους λύση.

Στους Βιολογικούς Βασιλικής και Αγίου Νικήτα αποκαταστήσαμε το σημαντικότερο μέρος των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός και επίκειται η βελτίωση της λειτουργίας μεμονωμένων τμημάτων του δικτύου με έργο που βρίσκεται σε στάδιο μελέτης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ συχνά στην χωματερή της πόλης ξεσπούν πυρκαγιές βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να μετεγκατασταθεί και θα αρχίσει  η  λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών;

Όπως σας είπα, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στις πρωταρχικές προτεραιότητες του Δήμου και της Δημοτικής μας Αρχής. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος για να επιτύχουμε λύσεις μακράς πνοής. Δεν θα κληροδοτήσουμε τα ίδια προβλήματα στους επόμενους και κυρίως στις μελλοντικές γενιές. Και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι. Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε σε μια διαρκή κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που έλαχε σε εμάς να λύσουμε.

Η χωματερή έχει κορεστεί, δεν έχει πλέον χώρο, ενώ οι πυρκαγιές προκαλούν εύλογες ανησυχίες. Κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα απορρίμματα. Κάνουμε παρεμβάσεις στη χωματερή ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Περιφράξαμε, βάλαμε ωράριο λειτουργίας, αποσπάσαμε εργαζόμενο, κάνουμε στοιχειώδη διαχωρισμό, ώστε όταν φέρουμε τον τεμαχιστή να μπορέσει να λειτουργήσει για τη μείωση του όγκου των ογκωδών απορριμμάτων. Οι ΣΜΑ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και όταν ολοκληρωθεί θα παραδοθούν προς χρήση. Οι ΣΜΑ όμως και ιδιαίτερα ο βόρειος, μέχρι την όποια οριστική λύση, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, απλώς συμβάλουν στη διαχείρισή του.

Ήρθε η ώρα για μεγάλες αποφάσεις. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε όλοι μας την ωριμότητά μας, να αποδείξουμε ότι τα παθήματα του παρελθόντος μας έγιναν μαθήματα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Βόνιτσας μας γύρισε την πλάτη αρνούμενος να πάρει έστω και μισό τόνο απορριμμάτων. Η όποια συνεργασία μας έχει τορπιλιστεί από τη στάση αυτή. Η Λευκάδα, ως μέγεθος, οικονομικά και πληθυσμιακάκατά τους θερινούς μήνες, πρέπει να λύσει το πρόβλημα με το απόρριμμα που παράγει.

Πρώτα και κύρια να παράγει πολύ λιγότερο σκουπίδι επενδύοντας στην ανακύκλωση. Έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες για την ανακύκλωση, σε βαθμό που λαμβάνουμε τα εύσημα από την ΕΕΑΑ. Προχωράμε τη ΜΟΠΑΚ, με την οριστική μελέτη να έχει αυξηθεί ραγδαία ως προς το οικονομικό της μέγεθος, έχοντας όμως τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται για να γίνει μια πρότυπη μονάδα. Και το υπόλειμμα που θα παράγουμε, επαναλαμβάνω όχι σκουπίδι αλλά υπόλειμμα, οφείλουμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ομηρία. Δεν έχουμε πού να πάμε το απόρριμμα και μας γυρνούν την πλάτη. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε την ομηρία. Αύριο το υπόλειμμα δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια ουδενός να το πάρει ή όχι. Η Λευκάδα θα βασιστεί στις δυνάμεις της και θα αντιμετωπίσει μια και καλή το πρόβλημα. Αυτό καλείται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εξάλλου, όπως και στα περισσότερα θέματα, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου απαιτεί λύσεις αποτελεσματικές και μακράς πνοής. Είμαστε αποφασισμένοι να τις υπηρετήσουμε.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα, που γίνονται στα σεισμόπληκτα χωριά (Αθάνι-Δράγανο-Κομηλιό). Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι είναι εγκαταλειμμένοι. Ποια είναι η απάντησή σας;

Στα σεισμόπληκτα χωριά έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις με ίδια μέσα. Εξασφαλίσαμε μια πολύ γενναία χρηματοδότηση μέσα στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός ύψους 840 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση των ζηµιών σε κοινωφελή δίκτυα (δηµοτικοί οδοί, δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροφωτισµού) στις τοπικές κοινότητες ∆ραγάνου, Αθανίου και Κοµηλιού. Επίσης, έγινε ο διαγωνισμός για τις αποκαταστάσεις στον Άγιο Νικήτα, ενώ στις 2 Αυγούστου θα γίνει και ο διαγωνισμός για έργα ύψους 1εκ. 400χιλιάδων ευρώ σε όλα τα σεισμόπληκτα χωριά. Ενώ επίκεινται οι διαγωνισμοί για την Ύδρευση, επιπλέον από όσους προανέφερα (αντικατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού τροφοδοσίας των χωριών που επλήγησαν από το σεισμό, ύψους 850 χιλιάδων ευρώ και αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τον πόντε μέχρι το Διοικητήριο, ύψους 560 χιλιάδων ευρώ.)

Δώσαμε και δίνουμε έναν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της πρόσβασης στις παραλίες. Σήμερα οι διαγωνισμοί που γίνονται με ευθύνη του ΥΠΟΜΕΔΙ έχουν ολοκληρωθεί και μένουν κάποιες γραφειοκρατικές διευθετήσεις. Τα αποτελέσματα μπορεί να παίρνουν χρόνο για να φανούν καθαρά. Μακάρι να υπήρχαν οι αυτοματισμοί και κάποιες ενέργειες να γίνονται αμεσότερα, χωρίς τόση χρονοκαθυστέρηση. Η σημερινή εικόνα δεν μας ικανοποιεί, αλλά πιστέψτε με, ό,τι περνούσε από το χέρι μας έχει γίνει. Προχωράμε σταθερά με κεντρικό στόχο να απορροφηθεί η χρηματοδότηση και να γίνουν έργα που θα αφήσουν τη Λευκάδα καλύτερη από ό,τι ήταν πριν.

Ποια είναι η πορεία του Αγκυροβολίου Βασιλικής πότε προβλέπεται να παραδοθεί το έργο;

Η πορεία είναι θετική και θα ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρχουν απρόοπτες καταστάσεις, όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τα μέσα του 2017.

Ποια είναι η άποψή σας για την διάθεση της άμμου στις παραλίες. Πιστεύετε ότι η προσάμμωση θα γίνει σχετικά σύντομα;

Η προσάμμωση είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, όπως γνωρίζετε καλά και όπως αντιλήφθηκαν όλοι οι συμπολίτες μας από όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όταν έπρεπε να γίνουν οι ενέργειες ώστε σήμερα να έχουμε τελειώσει με το θέμα, οι προηγούμενοι αρμόδιοι το κληροδότησαν στους επόμενους. Με έναν αδιανόητο αγώνα μελετών, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων «ξεκλείδωσε» ο Αϊ Γιάννης και με ευθύνη της Π.Ε. Λευκάδας έγινε η προσάμμωση. Συνεχίζουμε από κοινού για τα επόμενα.

Πολύς λόγος, επίσης γίνεται για την συντήρηση της ξύλινης γέφυρας, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν γίνεται πολύς λόγος, πολλά λόγια λένε λίγοι και συγκεκριμένοι συμπολίτες μας. Δικαίωμά τους. Κρίνονται, όπως κρινόμαστε όλοι μας. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο ή λιγότερο από όσα είπα και για την συντήρηση της πλωτής γέφυρας. Ζούμε καταστάσεις πρωτοφανείς. Η συντήρηση και οι παρεμβάσεις βελτίωσης της ξύλινης γέφυρας έπρεπε να περάσουν ακόμη και από το Υπουργείο Ναυτιλίας για εγκρίσεις! Η μελέτη θέλω να πω που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του Δήμου μας είναι από καιρό έτοιμη, αλλά απαιτούταν μια σειρά από διαδικασίες.Σήμερα, τι επιλογή έχουμε; Να αφήσουμε τη γέφυρα ολόκληρο το καλοκαίρι σε αυτή την κατάσταση; Ή να προχωρήσουμε στην αναγκαία παρέμβαση που θα προκαλέσει μια ολιγοήμερη όχληση στην περιοχή, της τάξης περίπου της μίας εβδομάδας; Επιλέξαμε το δεύτερο και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα αρχίσουν οι εργασίες που μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην περιοχή θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα μας.

Πηγή: www.nealefkadas.gr

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών στις Αλυκές
Επόμενο άρθροΤο χρονικό των κατασκηνώσεων (video)-Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των παλαιών κατασκηνωτών