Αρχική Top Stories Κώστας Σέρβος: Η δημοτική αρχή δεν έχει παραλάβει επίσημα τον βιολογικό στον...

Κώστας Σέρβος: Η δημοτική αρχή δεν έχει παραλάβει επίσημα τον βιολογικό στον πρ. Δήμο Ελλομένου. Έχουν εντοπιστεί ατέλειες

0

Ενημέρωση με βάση τις καταγγελίες των κατοίκων ότι υπάρχουν προβλήματα στον Βιολογικό στο Νυδρί, ζήτησε ο Θωμάς Καββαδάς στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.

Οι κάτοικοι μάλιστα προχώρησαν και σε δημόσια καταγγελία όπως θα διαβάσετε παρακάτω για αυτό το θέμα και που μπορείτε να δείτε [εδώ].

Ο κύριος Καββαδάς έκανε λόγω ακόμα και για προβλήματα στις συνδέσεις, φέρνοντας παράδειγμα ξενοδοχείο που ήθελε να κάνει αίτηση σύνδεσης στην περιοχή του ποταμιού και ο κεντρικός αγωγός ήταν ασύνδετος.

Στην απάντηση του ο Κώστας Σέρβος εξήγησε ότι η αποχέτευση της Δημοτικής Κοινότητας Ελλομένου χωρίζεται σε δυο τμήματα, το ένα είναι το δίκτυο αποχέτευσης και το άλλο είναι η μονάδα ή εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της αποχέτευσης έχει γίνει προσωρινή παραλαβή και όχι οριστική, επειδή έχει δοθεί σε χρήση.

“Μάλιστα έχουν εντοπιστεί κάποιες ατέλειες, με το δημοτικό συμβούλιο ήδη να έχει ψηφίσει κάποια προγραμματική σύμβαση με μια εταιρεία η οποία ελέγχει το δίκτυο για να φτάσουμε μέχρι την παραλαβή και από τα δώδεκα χιλιόμετρα που ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν τα οκτώ και στην διάρκεια λειτουργίας του δικτύου, σαν δήμος έχουμε αντικαταστήσει τέσσερις αντλίες σε αντλιοστάσια, παρόλο που δεν έχει ο Δήμος την οριστική παραλαβή και αυτό για να μην έχουμε περιβαλλοντικά προβλήματα, για να μπορούν τα λύματα να συγκεντρώνονται και να στέλνονται στον βιολογικό”.

Η μονάδα εγκατάστασης και επεξεργασίας λυμάτων δεν έχει ακόμα παραδοθεί με τον ίδιον να διαβάζει δυο έγγραφα της τεχνικής υπηρεσίας το πρώτο 28/08/2017 έπειτα από καταγγελία για ρήψη λυμάτων στην θάλασσα στο Νυδρί Λευκάδας.

Το κλιμάκιο του  δήμου στην έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι έως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή λυμάτων στην θάλασσα από το δίκτυο αποχέτευσης, με την υπηρεσία σε συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου να έχουν προχωρήσει προληπτικά σε τακτικές εργασίες καθαρισμού φρεατίων και αντλιοστασίων και επιθεώρησης της καλής λειτουργίας των αντλιών του δικτύου αποχέτευσης, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης διαρροής λυμάτων στο περιβάλλον και δίκτυο αποχέτευσης.

Ο κύριος Σέρβος μιλώντας για την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων είπε ότι υπάρχει έγγραφο από την 21-08-2017 της τεχνικής υπηρεσίας προς την κοινοπραξία, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες στην παραλαβή του έργου.

Ο κύριος Σέρβος διάβασε την επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο η οποία εξηγούσε ότι λόγω διαπιστωμένων ατελειών δεν διενεργήθηκε η παραλαβή του έργου και έχουν παραδοθεί εγγράφως οι διαπιστώσεις που έγιναν.

Μάλιστα υπήρξε πίνακας με 21 παρατηρήσεις. “Ωστόσο μέχρι σήμερα σύμφωνα με το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου δεν έχουν αποκατασταθεί οι παραπάνω ατέλειες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής και να μην έχει αναλάβει ο δήμος Λευκάδας με δική σας ευθύνη την λειτουργία του έργου.

Επίσης έγιναν αντιληπτές στις 20-08-2017 δυσοσμίες στην περιοχή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και διαπιστώθηκε ότι μέρος της ερχόμενης παροχής ανακυκλώνονταν.

Και ενώ το έργο έχει σχεδιαστεί με παροχή αιχμής 403 κυβικά την ώρα, η εισερχόμενη παροχή με την λειτουργία των δυο αντλιών του κεντρικού αντλιοστασίου, δεν ξεπερνά τα 300 κυβικά την ώρα Με απλά λόγια 403 κυβικά έπρεπε να απορροφά η κεντρική μονάδα, στέλνονται 300 και δεν απορροφούνται”.

Τέλος, η εταιρεία καλείται να προχωρήσει άμεσα στον εντοπισμό του προβλήματος και την αποκατάσταση του με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοια προβλήματα.

Επίσης, καλεί την εταιρεία εντός δεκαπέντε ημερών να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες για να γίνει η παραλαβή του έργου από τον δήμο, όπως είχε συμφωνηθεί και στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο δημάρχου προ ενός μηνός.

Ο κύριος Καββαδάς ανέφερε ότι είναι φανερό πως η μονάδα δεν λειτουργεί με τις προδιαγραφές που έχει κληρωθεί ο εργολάβος, λέγοντας ότι το έργο είναι ελλιπέστατο.

Ο κύριος Σέρβος ανέφερε ωστόσο ότι η απάντηση δεν θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα την δώσει  ο εργολάβος στην τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Ο κύριος Καββαδάς θέλησε να μάθει αν δυο φορές τα λύματα έξω από τον Βιολογικό στο Μεγάλο Αυλάκι σε περίοδο αιχμής, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, με τον κύριο Σέρβο να λέει ότι γνωρίζει ότι ανακυκλώθηκαν την μονάδα.

Πηγή: lefkadatoday.gr

 

Προηγούμενο άρθροΕξελίξεις στον κάμπο της Καρυάς
Επόμενο άρθροΠανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Φοίβης στο Πινακοχώρι