Αρχική Top Stories Το My Lefkada στην Πανιόνια Διημερίδα Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Λευκάδα

Το My Lefkada στην Πανιόνια Διημερίδα Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Λευκάδα

0

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2017 η πρώτη πανιόνια διήμερη συνάντηση πολιτιστικών και αθλητικών φορέων στην Λευκάδα. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργάνωσε την διημερίδα στο πλαίσιο της προώθησης και ανάδειξης του επτανησιακού πολιτισμού και της επτανησιακής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και στο πλαίσιο της θέσπισης πανιόνιων δράσεων πολιτισμού, τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις σύγχρονες μορφές του. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στην συνεδριακή αίθουσα του IONIAN BLUE στην Νικιάνα. Στο νησί της Λευκάδας κατέφτασαν περίπου 50 Κερκυραίοι, 35 άτομα από την Κεφαλονιά, 22 από την Ζάκυνθο, άτομα από την Ιθάκη και τους Παξούς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την Λευκάδα (περίπου 15!).

Τους παρεβρισκόμενους καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος χαρακτήρισε την συνάντηση “ιστορική στιγμή για τον πολιτιστικό χάρτη της ΠΙΝ (…) Ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει ένα διαχρονικό οδηγό για την ΠΙΝ που θα καθορίζει τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό», ενώ τόνισε ότι «η διημερίδα αυτή έχει και άλλη μια σημασία υψηλού συμβολισμού. Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για δύο λόγους: γιατί η ΠΙΝ το καλεί και γιατί η ανταπόκριση το αποδεικνύει».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Ελευθέριου Νιοτόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κ. Νικολέτας Πανδή, του Βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά και του Δημάρχου Λευκάδας κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή. Χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Οι αναφορές του Βουλευτή και του Δημάρχου Λευκάδας για την έλλειψη θεάτρου και κτιριακών εγκαταστάσεων στο νησί προκάλεσαν την έκπληξη των υπόλοιπων Επτανησίων που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως δεν υπάρχει στην Λευκάδα θέατρο και μας ρωτούσαν που γίνονται οι εκδηλώσεις…

Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ, Σουζάνα Πεφάνη, Κατερίνα Βαγγελάτου, Διονύσης Μπάστας, Παναγιώτης Μεταλληνός,  Λουκία Κατωπόδη, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λευκάδας Αθανάσιος Περδικάρης, ο αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μεγανησίου κ. Κονιδάρης, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας Σπύρος Αρβανίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Μετά την εκλογή του προεδρείου που το αποτέλεσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και η περιφερειακή σύμβουλος Λουκία Κατωπόδη ακολούθησαν τοποθετήσεις επάνω στις εξής ενότητες:

“Η Ταυτότητα του επτανησιακού πολιτισμού: Παρελθόν-παρόν-μέλλον” και “Παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης του επτανησιακού πολιτισμού. Χορός-Τραγούδι-Μουσική-Γράμματα. α. Σημερινή κατάσταση, προβλήματα, πλεονεκτήματα, β. Προτάσεις για την αρτιότερη προβολή και ανάδειξή τους.

Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τα νησιά του Ιονίου πελάγους, ερασιτέχνες του πολιτισμού αλλά και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων παρουσίασαν συντόμως το έργο τους, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι περισσότεροι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θεωρώντας πολύ σημαντικό να γνωριστούν οι Επτανήσιοι μεταξύ τους και όλοι μαζί να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για το σχεδιασμό δράσεων πανεπτανησιακού χαρακτήρα. Υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις που απέσπασαν θερμό χειροκρότημα. Ακροθιγώς αναφέρουμε ορισμένες: να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των νησιών του Ιονίου, μέσω προγραμμάτων οι μαθητικές κοινότητες να γνωρίσουν τον επτανησιακό πολιτισμό, να συνδεθούν τα μουσεία της Επτανήσου στο διαδίκτυο με την ψηφιοποίηση του υλικού τους, πραγματοποίηση φεστιβάλ χορωδιών και φιλαρμονικών με διεθνή χαρακτήρα, δημιουργία ενός μητρώου όλων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της ΠΙΝ, πανεπτανησιακό καλεντάρι εκδηλώσεων, δημιουργία κινητής μουσειοσυσκευής, ανάδειξη της επτανησιακής δημοτικής και εκκλησιαστικής μουσικής, ανταλλαγή εβδομάδων πολιτισμού π.χ. Εβδομάδα Κεφαλονιάς στην Ζάκυνθο κ.ο.κ., ίδρυση επτανησιακού οργανισμού πολιτισμού, ανάδειξη των μύθων, αξιοποίηση του θεάτρου, πανελλήνια και διεθνή προβολή των εκδηλώσεων και σύνδεσή τους με την τουριστική οικονομία, δίκτυο αρχαιοτήτων και μονοπατιών, δίκτυο δημιουργικής γραφής και εικονικής έκφρασης, εξέταση της ιστορίας της Επτανήσου, ανάδειξη του λαϊκού θεάτρου Ζακύνθου, αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας που ισοδυναμεί με αναβάθμιση του πολιτισμού μας κ.α.

Τέλος, μας προκάλεσε έκπληξη ότι από τα 140 άτομα που συμμετείχαν την πρώτη ημέρα στις εργασίες της συνάντησης, την Λευκάδα εκπροσώπησαν περίπου 15 άτομα που εκπροσωπούσαν 5 πολιτιστικά σωματεία και ένα αθλητικό. Αναρωτιόμαστε γιατί σε μια τόσο γόνιμη συζήτηση που χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των νησιών η Λευκάδα απουσίασε και μάλιστα στην έδρα της; Όταν από την Κέρκυρα ήρθαν εκπρόσωποι της Πινακοθήκης Κέρκυρας, του ομίλου της UNESCO, από την Κεφαλονιά εκπρόσωποι του Συλλόγου Φιλολόγων και τόσοι άλλοι, άραγε αντίστοιχοι φορείς προσκλήθηκαν από την Λευκάδα; Τα δεκάδες πολιτιστικά σωματεία, που οι περισσότεροι σίγουρα έλαβαν πρόσκληση, γιατί απουσίασαν; Έγινε σαφές τι θα είναι αυτή η συνάντηση και πόσοι άνθρωποι από άλλα νησιά θα είναι στην Λευκάδα;

Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή με την τρίτη ενότητα “Σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στα Επτάνησα. Χορός-Μουσική-Θέατρο-Εικαστικά-Γράμματα, α. Σημερινή κατάσταση, προβλήματα. Πλεονεκτήματα, β. Προτάσεις για την αρτιότερη προβολή και ανάδειξή τους και με τα συμπεράσματα της διημερίδας.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις Τακιανού – Τσαλδάρη για την ήττα της Δόξας
Επόμενο άρθροΕκλογή νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας