Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Μήνυμα του Σπύρου Αρβανίτη για το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Μήνυμα του Σπύρου Αρβανίτη για το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

0

ΜΗΝΥΜΑ του Αντιπροέδρου του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Σπύρου ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΓΙΑ ΤΟ 55ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2017

Στις 20 Αυγούστου 2017 ξεκινάει το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, ο πιο αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός της Λευκάδας και αρχαιότερος του είδους στην Ελλάδα, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση, με θεματικό προσανατολισμό τους παραδοσιακούς χορούς, τη folk μουσική και τη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Για 55 χρόνια το Φεστιβάλ εξακολουθεί να γεμίζει με χρώματα, παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες τον λευκαδίτικο Αύγουστο, προσφέροντας χαρά και διασκέδαση στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, να ανανεώνει τη ζωή του και τη ζωή μας, να εξυμνεί την ταυτότητα της περιοχής μας και να επικυρώνει τις πολιτιστικές της παρακαταθήκες.

Μέσα σε καιρούς παντοιοτρόπως χαλεπούς, εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας, των διεθνών αναστατώσεων και της εξαπλούμενης σύγχρονης βαρβαρότητας, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας έρχεται να σηματοδοτήσει και να προβάλει την ύπαρξη της καλής διάθεσης, της φιλίας και της ανεκτικότητας που εκπέμπει ο τόπος μας, που φτάνει σε σημείο ζέσης καθώς το αυγουστιάτικο φως διαθλάται και δημιουργεί ανταύγειες και αντικατοπτρισμούς, φωτίζοντας τα στεφάνια με τα λουλούδια και τις κορδέλες που στολίζουν τις κόμες των κοριτσιών από τα συγκροτήματα των χωρών που συμμετέχουν. Και να αίφνης, το σκυθρωπό μυαλό μας παίρνοντας κάτι από τη αισιοδοξία των χρωμάτων και αμφιέσεων που εκπέμπουν, γεμίζει ενδορφίνες, μεταδίδοντας ζεστασιά, χαρά και θετική ενέργεια γύρω μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, μέσω του χορού και της μουσικής. Παράλληλα, προωθεί αδιάλειπτα την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου, μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής, μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις και τους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο, στην προαγωγή του διαλόγου και την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών.

Άνθρωποι εμφορούμενοι από εθελοντική δράση και όραμα για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, συνεχίζουν να κρατούν στα χέρια τους τη σκυτάλη που πρώτος, μεταξύ των πρώτων, κράτησε ο αείμνηστος Αντώνης Τζεβελέκης στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, αποτελώντας τον φορέα – θεματοφύλακα  του Φεστιβάλ, επωμίζεται για μια ακόμη φορά την ευθύνη της διεξαγωγής του, με την πεποίθηση ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία πολιτιστικής προβολής του τόπου μας, αλληλένδετης με την τουριστική προβολή, αναζήτησης διεξόδων από το άλγος της καθημερινότητας αλλά και τρόπο εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων που οι τρέχουσες οικονομικές κι όχι μόνο συνθήκες προκαλούν.

Φέτος, μέσα από την έκφραση του χορού, της μουσικής, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, νέοι και νέες από την Ν. Αφρική, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Γεωργία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Περού, Σερβία και το μακρινό Ανατολικό Τιμόρ, θα έρθουν σε διαπολιτισμική επαφή μεταξύ τους και με τους δικούς μας νέους και νέες των χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής μας και της Ελλάδας ευρύτερα, θα ανταλλάξουν τα δημιουργήματα της folk καλλιτεχνικής τους έκφρασης, όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους και όλοι μαζί θα χαρίσουν σ’ εμάς τους θεατές, τη χαρά, τη γνώση και την απόλαυση του ταξιδευτή.

Συγκροτήματα του Φεστιβάλ μας θα δώσουν παράλληλα παραστάσεις σε διάφορα κεφαλοχώρια μας αλλά και στα νησάκια μας, Κάλαμο και Καστό, καθώς και στο Μεγανήσι, ώστε να μετάσχουν στα δρώμενά του και οι μακράν της πόλης μας ευρισκόμενοι, ντόπιοι και ξένοι.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, μας καλεί για άλλη μια φορά να μετάσχουμε στα δρώμενά του. Ας μη αρνηθούμε. Ας γίνουμε όλοι κοινωνοί της χαράς και της απόλαυσης που θα προσφέρουν οι εκδηλώσεις της 55ης διοργάνωσής του, ας παρακολουθήσουμε την παρέλαση των εθνών το απόγευμα της  Κυριακής της έναρξης (20/8) στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας, καθώς και τις καθημερινές βραδινές εμφανίσεις των συγκροτημάτων στο Ανοικτό Θέατρο, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κυρίως με τα παιδιά μας.

Παράλληλα οι μέρες αυτές μας δίνουν το κίνητρο να επισκεφθούμε τις αίθουσες ενθυμημάτων που φιλοξενούν τα «δώρα του Φεστιβάλ», που είναι ανοιχτές και μας περιμένουν στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου, για να γνωρίσουμε τα αναμνηστικά που μας έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια τα διάφορα συγκροτήματα που συμμετείχαν, μαζί με σπάνιες φωτογραφίες, στολές καθώς και τη συλλογή ενθυμημάτων που ο αείμνηστος ιδρυτής του, Αντώνης Τζεβελέκης χάρισε στο Πνευματικό Κέντρο.

Όσοι πιστοί του θεσμού, όσοι επισκέπτες βρίσκεστε τις μέρες διεξαγωγής του στη Λευκάδα, όλοι εσείς οι παλιοί λευκαδίτες που το φεστιβάλ είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τα όμορφα χρόνια της νιότης σας, γίνετε μέτοχοι των δρώμενων του Φεστιβάλ, έστω και ως θεατές του. Κυρίως όμως εσείς οι ζωντανοί νέοι άνθρωποι που αγαπάτε τον τόπο σας και την παράδοσή του, κάνετε το Φεστιβάλ viral, κάντε το έκφραση και τρόπο ζωής σας. Το Φεστιβάλ θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα, γεμίζοντας τον ψυχικό σας κόσμο με τους ιριδισμούς και τη λάμψη των χρωμάτων του, που θα σας συντροφεύουν ευχάριστα κάθε φορά που θα ανακαλείτε στην μνήμη σας αυτό το υπέροχο παράθυρο στον κόσμο.

Σπύρος Αρβανίτης

Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου

Δήμου Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΝεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη βρέθηκε η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη
Επόμενο άρθροΕπτανησιακή Συνομοσπονδία: Μήνυμα συμπαράστασης στην Κεφαλονιά