Αρχική Top Stories Ν. Αραβανής: Ο Δήμος δεν έχει πιάσει ούτε ένα ανεπιτήρητο ζώο. Σε...

Ν. Αραβανής: Ο Δήμος δεν έχει πιάσει ούτε ένα ανεπιτήρητο ζώο. Σε λίγο τα μοσχάρια θα φτάσουν στην Λευκάδα!

0

Για το οξυμένο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο και τον Παναγιώτη Κουνιάκη ο Νίκος Αραβανής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τα ανεπιτήρητα ζώα, καθώς πριν λίγες μέρες σημειώθηκε ατύχημα με σύγκρουση βέσπας με ανεπιτήρητο μοσχάρι και τον σοβαρό τραυματισμό του 29χρονου οδηγού.

Όπως είπε ο κύριος Αραβανής, όλα αυτά τα χρόνια χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους τους αρμοδίους και τελικά το ατύχημα έγινε.

Σε άλλο σημείο ο κύριος Αραβανής ανέφερε: «έχουμε γίνει γραφικοί στο να φωνάζουμε, καθώς κινδυνεύουμε κάθε στιγμή της ημέρας, πλέον τα μοσχάρια στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει την πόλη της Λευκάδας με την ορεινή Λευκάδα, τα μοσχάρια είναι στον δρόμο, πετάγονται από χωματόδρομους, δεν σταματάνε πουθενά και από τύχη δεν έχουν γίνει περιστατικά με τραυματισμό, καθώς πρόσφατα γνωστός μου έφερε δυο σβούρες για να τα αποφύγει, που ήταν στην μέση και δεν έφευγαν μέσα στην νύχτα.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και κανένας δεν ακούει», ανέφερε.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αυτό ορίζει ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Δήμο Λευκάδας και στο κομμάτι που την ακουμπά είναι και η Π.Ε. Λευκάδας, καθώς το ατύχημα έγινε επάνω στον περιφερειακό δρόμο.

«Όλοι έχουν τις ευθύνες τους μαζί με τον κτηνοτρόφο και δεν είναι δυνατόν ο δήμος πάντα να λέει δεν μπορώ, δεν γνωρίζω και δεν με καλύπτει το νομικό πλαίσιο, καθώς αυτό έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες σταδιακά εν μέρει έχει καλύψει, χωρίς ωστόσο να πράττει.»

Όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, τα τελευταία όμως χρόνια, έχει γίνει βραχνάς για εμάς, είναι επικίνδυνο γιατί δεν παράγουμε, δεν καλλιεργούμε, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να οργώσει στα περιφραγμένα χωράφια τους, καθώς είναι διάσπαρτα από μοσχάρια.

«Να πάω να κάνω τι στα χωράφια μου; Τα αμπέλια μου τα λεηλατούνε, τα λαθύρια, ένα από τα παραδοσιακότερα προϊόντα το λεηλάτησαν, δεν έχουμε να φάμε και να σπείρουμε την επόμενη χρονιά, είναι κάθε μέρα μέσα στα κτήματα μας, στις αυλές μας και στον δρόμο.»

Ο δήμος πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και τα υπόλοιπα η δικαιοσύνη. Μάλιστα στις 1-04-2016 ο δήμος Λευκάδας ζητάει την βοήθεια μας για να δώσει λύση στο πρόβλημα, δυστυχώς ήταν πρωταπριλιά και δεν έκαναν τίποτα.

Στις 19-09-2016, μαζευόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι και βγάζουμε το πρώτο μας ψήφισμα.

Στις 03-10-2016 πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο να εκθέσουμε τα προβλήματα μας και δεν μας δέχτηκαν να το κουβεντιάσουμε προ ημερησίας για να τρυγήσουμε και το όρισαν στο επόμενο όπου σε αυτό ακούγεται από τον κύριο Νικητάκη «πες τε μου ότι είμαι ανίκανος να το διαχειριστώ» στις δυο την νύχτα και αυτό έχει καταγραφεί και από την απευθείας κάλυψη και αν ανατρέξετε σε αυτή την συνεδρίαση θα το ακούσετε, λέγοντας ότι είναι τρελό ο ίδιος ο αντιδήμαρχος να δηλώνει ότι δεν μπορεί.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΩ

«Στις 31-03 κάναμε ένα συλλαλητήριο και μας έκλεισαν την πόρτα με τα ΜΑΤ για να μην μπούμε μέσα στο δημαρχείο. Ποιους φοβούνται τους αγρότες, τους παππούδες και πατεράδες τους που ήταν σε αυτό;» ανέφερε.

Στο διαδικαστικό κομμάτι έγινε μια συνάντηση τον Ιούλιο με τον κύριο Ντόβα, ο κτηνοτρόφος που σύμφωνα με την σύμβαση έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει συνεργείο και την μεταφορά των ανεπιτήρητων στον στάβλο του στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας.

Εμείς ρωτάμε ο κύριος Ντόβας το έχει συγκροτήσει αυτό το συνεργείο, διαθέτει το κατάλληλο όχημα για την μεταφορά τους όπως έχει την υποχρέωση από την σύμβαση; Δεν έχουμε δει ούτε συνεργείο, αλλά ούτε αυτοκίνητο, καθώς ο ίδιος σε όλα τα περιστατικά έρχεται με ένα αυτοκίνητο δικάμπινο και όσες φορές χρειάστηκε να συνδράμουμε του δίναμε εμείς υλικά για να δέσουμε ένα μοσχάρι το οποίο ήταν άρρωστο και καλέστηκε η δημοτική αρχή και ήρθε η κτηνιατρική υπηρεσία και του πήραν δείγμα να δούμε από τι ψόφησε για να ξέρουμε και από τι κινδυνεύουμε, σχολίασε.

Ωστόσο ο δήμος δεν έχει πιάσει ούτε ένα μοσχάρι, έχουν  περάσει τέσσερις μήνες από τον Ιούλιο και δεν έχει πιαστεί ούτε ένα μοσχάρι. Τους λέμε να έρθουν να δουν που είναι καθώς αν υπάρχει το συνεργείο του κυρίου Ντόβα δεν είναι δύσκολο να τα πιάσει.

«Βρίσκουμε ψόφια μοσχάρια, έρχεται ο δήμος με την τσάπα και τα θάφει. Αυτά τα μοσχάρια έχουν κωδικό στο αυτί τους, ο δήμος έχει βάλει κάποιο πρόστιμο, έχει λογίσει  τα έξοδα του για να θάψει το μοσχάρι σε βάρος του κτηνοτρόφου που ανήκει; Γιατί ο Λευκαδίτης να πληρώνει και αυτό και τα μοσχάρια να είναι μέσα στο δρόμο και να σκοτωνόμαστε. Κινδυνεύουμε και το γνωρίζουν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που είναι από την ορεινή Λευκάδα.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, η περιοχή από Νυδρί-Βαυκερή-Καρυά-Λευκάδα, όλη αυτή η έκταση του νησιού λεηλατείται από τα μοσχάρια. Ποιος θα μας διαφυλάξει όταν πληρώνουμε φόρους-ΕΝΦΙΑ-κάνουμε δηλώσεις καλλιέργειας για πιο πράγμα για να ταΐζουμε τα ζώα του κάθε κτηνοτρόφου;

Ο κόσμος βράζει στην ορεινή Λευκάδα και απορώ πως αντιδρά με τέτοια ηρεμία σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, η αγανάκτηση και η οργή είναι μεγάλη και κάποιοι πρέπει να την προσέξουν, γιατί όταν είμαστε νηφάλιοι μπορούμε να συζητάμε, κάποια στιγμή θολώνουμε γιατί όταν χαλάμε χρήματα για να συντηρήσουμε την περιουσία μας και σπέρνουμε για να έχω ένα όφελος και τα βλέπουμε κατεστραμμένα θολώνουμε.

Όταν δεν έχεις να φας, να στείλεις τα παιδιά σου στο πανεπιστήμιο θολώνεις, ανέφερε με νόημα, λέγοντας ότι στην ορεινή Λευκάδα δεν έχουμε ούτε βίλες, ούτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, από την γη ζούμε και μας την έχουν ξεπαστρέψει, αλλά τι να κάνουμε να μην κυκλοφορούμε ούτε στους δρόμους; Να πάμε να οχυρωθούμε στο κάστρο της Αγίας Μαύρας; Να φύγουμε και να μείνουν τα μοσχάρια;

Σε ένα κράτος που με το πάτημα ενός κουμπιού κάνεις κατάσχεση μιας κατοικίας να μην μπορεί να κάνει κουμάντο ασύδοτους κτηνοτρόφους; Λυπάμαι αλλά είναι ντροπή για το Ελληνικό κράτος το 2017 να τραυματιζόμαστε από ανεπιτήρητα ζώα και να λεηλατούν τα σπίτια μας, τις αυλές μας.

Το θέμα είναι ότι ένα πρόβλημα που προϋπήρχε αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στην ορεινή Λευκάδα. Δεν έχω πρόβλημα να είμαι σε αντιδικία με κανέναν, κανένας να μην πάει φυλακή, αλλά θέλω να λυθεί το πρόβλημα μου, να κυκλοφορώ ελεύθερος, να καλλιεργώ ελεύθερα, όπως δεν ενοχλώ να μην με ενοχλούν, είπε. Είμαι δίπλα στην δημοτική αρχή, γνωρίζουν για ποιο λόγο το λέω, αν δεν μας θέλουν γιατί τους χαλάμε την πίτα είναι άλλο θέμα, ωστόσο δεν μπορώ να κάνω τον μουγκό όταν βλέπω προβλήματα στην περιοχή μου», κατέληξε.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΑναστάσιος Στάμου: “Η κοινωνία της Λευκάδας να εμπιστευτεί περισσότερο το ΕΠΑΛ”
Επόμενο άρθροΓιατί δεν έχει βενζινάδικα η Ιόνια Οδός