Αρχική Ειδήσεις Νίκος Βαρότσης: Δεν έχει καμία σχέση η Λευκάδα με τις έρευνες για...

Νίκος Βαρότσης: Δεν έχει καμία σχέση η Λευκάδα με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

0

Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε υπέρμετρης αισιοδοξίας ούτε απαισιοδοξίας για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, από τη στιγμή που περιοριζόμαστε μόνο σε εκτιμήσεις χωρίς να έχουν αρχίσει γεωτρήσεις, ανέφερε μιλώντας στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον Παναγιώτη Κουνιάκη ο Νίκος Βαρότσης, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο κύριος Βαρότσης, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν όχι υπό προϋποθέσεις, δεν είναι δεσμευτική για την κύρωση αυτής της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Η νομοθεσία επιβάλλει να ακούγεται η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας με τον στόχο βέβαια να γίνεται μια εποικοδομητική κριτική πάνω σε αυτή την στρατηγική μελέτη.
Η απόφαση να ξεκινήσει η έρευνα είναι μια απόφαση της Πολιτείας και όχι της τοπικής κοινότητας, καθώς τόσο η προηγούμενη αλλά και η τωρινή κυβέρνηση έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει γίνει μια παρεξήγηση ως προς το τι είναι το διακύβευμα αυτή την στιγμή, καθώς στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να πηγαίνουμε σε δημοψηφιστικού τύπου καταστάσεις για οτιδήποτε.
Αυτή την στιγμή υπάρχει μια μελέτη στρατηγικών επιπτώσεων η οποία πάντα οφείλεται να γίνει, θα ακολουθήσουν και άλλες λεπτομερείς για κάθε είδους δραστηριότητα, οι οποίες θα άπτονται των συγκεκριμένων διαδικασιών που θα ακολουθηθούν και οι οποίες επίσης θα τεθούν υπόψη τοπικών κοινωνιών για διορθώσεις.
Αυτή ωστόσο η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς ακόμα και αν αυτές οι συμβάσεις κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από το καλοκαίρι, δεν θα ξέρουμε αν υπάρχει εκμεταλλεύσιμοι υδρογονάνθρακες πριν την πάροδο πέντε ετών.»

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζει η περιφέρεια όσον αφορά θέματα περιβαλλοντικά, αλλά και τουρισμού στο Ιόνιο, είπε ότι δεν είμαστε η πρώτη περιοχή στην οποία γίνεται τέτοιου είδους εκμετάλλευση.

Στην Ελλάδα έχουμε εδώ και 35 χρόνια μια παρόμοια εκμετάλλευση η οποία γίνεται 2 ναυτικά μίλια βόρεια της Θάσου που είναι ένα τουριστικό νησί και όλη αυτή η δραστηριότητα έχει ενταχθεί θαυμάσια στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Μάλιστα για την Καβάλα είναι ένας σημαντικός πόρος που στηρίζει την τοπική οικονομία και δεν έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια κάτι που να ταράξει το περιβάλλον.

Θα πρέπει βέβαια οι τοπικές κοινωνίες να επιμένουν, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, να υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα εποπτεύουν και θα διαφυλάττουν ότι θα ακολουθούνται όλες οι καλές πρακτικές καθώς και προφυλάξεις να μην γίνει κάτι.

Ωστόσο στην Αλβανία, λίγο πιο πάνω από την Κέρκυρα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αυτού του είδους την δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να σταματήσουμε.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του κύριου Τσελέντη ότι πρέπει να γίνουν έρευνες σε μια περιοχή που δεν είναι επαρκώς χαρτογραφημένη σεισμικά, είπε ότι μέχρι στιγμής στην βιβλιογραφία δεν αναφέρεται κάτι σημαντικό σε σχέση με σεισμούς, παρά κάποιες στην Αμερική, που γίνονται ωστόσο με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αλλά και βαθιές γεωτρήσεις που ρίχνουν απόβλητα με μεγάλη πίεση.

«Το Ιράν είναι ίσως η πιο σεισμογενής χώρα και υπάρχει εκμετάλλευση πετρελαίου από τις αρχές του 2ου αιώνα και δεν έχει αναφερθεί καθόλου ότι η δραστηριότητα έχει προκαλέσει αισθητές σεισμικές δονήσεις.»

Ο κύριος Τσελέντης έχει δίκιο από την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των ρηγμάτων και οι γεωτρήσεις να μην γίνουν επάνω σε αυτές.

Όσον αφορά το πόσο θα επηρεάσει την εικόνα αυτή η διαδικασία, είπε ότι ουσιαστικά το στάδιο τον γεωτρήσεων θα είναι αόρατο από το μάτι.
«Αν προχωρήσουμε σε δημιουργία πλατφόρμας, είπε ότι στον κόλπο της Καβάλας η πλατφόρμα του Πρίνου είναι μια μικρή κουκιδίτσα, που περισσότερο φαίνεται γραφική.»
Επίσης είπε ότι η απόσταση από το μεγάλο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας θα είναι 70 χιλιομέτρων και θέλεις στρατιωτικά κιάλια για να δεις μια κουκίδα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Λευκάδα δεν έχει καμία σχέση με τα οικόπεδα που θα γίνουν η έρευνες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάτι να είναι ορατό.

Κλείνοντας είπε ότι η νομοθεσία σε ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου προβλέπει ένα ποσοστό 5% συνολικού τζίρου να πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι ήδη νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία η διημερίδα «Παιδί, Οικογένεια και Σχολείο»
Επόμενο άρθροΝεκρός άνδρας βρέθηκε στον κάμπο της Καρυάς