Αρχική Top Stories Ο Αντιδήμαρχος Θ. Περδικάρης για το σφράγισμα των παιδικών χαρών στην Λευκάδα

Ο Αντιδήμαρχος Θ. Περδικάρης για το σφράγισμα των παιδικών χαρών στην Λευκάδα

0

Για τον λόγο που η δημοτική αρχή προέβη στο σφράγισμα των παιδικών χαρών για λόγους ασφαλείας, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο αντιδήμαρχος Θανάσης Περδικάρης.

Όπως είπε με βάση δυο υπουργικές αποφάσεις του 2009 και του 2014, κατατέθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και πιστοποίηση της λειτουργίας μιας παιδικής χαράς.

Τότε μάλιστα το υπουργείο εσωτερικών όριζε μια καταλυτική ημερομηνία στους δήμους στο να προσαρμοστούν και να τις τροποποιήσουν, η οποία έληγε της 30 Ιουνίου του 2014.

Από εκεί και πέρα έπρεπε όσες παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να σφραγιστούν τοποθετώντας πινακίδες, ενώ διευκρίνισε ότι ακόμα και πινακίδες που είχαν τοποθετήσει δήμοι ότι η παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη και έρχεστε με δική σας ευθύνη, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κάθε δημοτική αρχή να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

Η δημοτική αρχή βρήκε αυτή την κατάσταση, ανέφερε και χωρίς διάθεση να ρίξει ευθύνες σε προηγούμενες ωστόσο σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου εσωτερικών μέχρι τον Φλεβάρη του 2017, είχαν χορηγηθεί 365 σήματα καταλληλότητας σε όλη την Ελλάδα.

«Αν φανταστείτε ότι σε όλη την Λευκάδα, υπάρχουν 41 παιδικές χαρές, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την χώρα.»

«Ο Δήμος Λευκάδας, από την αρχή προσπάθησε να καταγράψει τις παιδικές αρχές, δημιουργώντας ένα μητρώο, ενώ διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές δεν πληρούσαν απολύτως καμία προϋπόθεση.»

Ο κύριος Περδικάρης, αναφερόμενος στην παιδική χαρά πίσω από το εστιατόριο της Μαργαρίτας, είπε ότι η μελέτη που υπάρχει έχει υποβληθεί στο υπουργείο για να πάει σε δημοπρασία άμεσα, καθώς για να γίνει μια ολοκληρωμένη παιδική χαρά, χρειάζονται 50.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι σχετικά μεγάλη, ένας μέσος όρος για τις παιδικές χαρές με βάση τις τιμές δημοσίου, είναι γύρω στα 30-35.000.

Ο Δήμος αφού κατέγραψε τις παιδικές χαρές έκανε έναν έλεγχο με πιστοποιημένη εταιρεία και προχώρησαν το 2015, στον έλεγχο τους και ο έλεγχος τέθηκε υπόψη της επιτροπής ελέγχου των παιδικών χαρών που συγκροτείται σε κάθε περιφερειακή ενότητα, από την Αποκεντρωμένη και δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο.

«Η επιτροπή διαπίστωσε ότι πλέον με εξαίρεση την πλατεία του Σάντα, που και εκείνη τότε δεν ήταν διαπιστωμένη και προχώρησε ο δήμος σε διαδικασία πιστοποίηση, για να πάρει την κατάλληλη σήμανση από το Υπουργείο εσωτερικών και αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορούν να πιστοποιηθούν, αποφάσισε το σφράγισμα τους και έστειλε έγγραφο στον δήμο να σφραγίσουν τις παιδικές χαρές.

Το τελευταίο γεγονός είναι ότι υπάρχει η παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, με εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.»

Ο κύριος Περδικάρης είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο προέχει η ασφάλεια των πολιτών, αλλά με την εισαγγελική παρέμβαση δεν μπορούν να αφήνουν καμία ανοιχτή, ακόμα και αν υπήρχε η πρόθεση του Δήμου. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Με βάση την σημερινή δυνατότητα του Δήμου εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιστοποιήσουμε μετά από την ανακατασκευή τους  μερικές παιδικές χαρές, μια παιδική χαρά σε κάθε πρώην δήμο, καθώς και άλλη μια σε κεφαλοχώρια.

Ο Δήμος προχωρά σε μελέτες για δυο παιδικές χαρές σε δημοτικές ενότητες με το ποσό να υπάρχει στον προϋπολογισμό, ενώ περιμένουν συγκεκριμένη πρόταση, μήπως μπορέσει να υπάρξει ένα project να φτιαχτούν μερικές παιδικές χαρές με έξοδα του δήμου, μέσα από τον προϋπολογισμό, με ένα ειδικό τρόπο υπολογισμού, που δεν θα επιβάρυνε με κανέναν τρόπο τους πολίτες, καθώς και το υπουργείο εσωτερικών διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, ζητάει από τους δήμους να του στείλουν ένα πρόχειρο δελτίο τύπου, το οποίο να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση, για το κόστος ανακατασκευής τους.

Ζούσαμε όλοι μας με ένα φόβο τι θα συμβεί, ανέφερε, καθώς πολλές φορές η δημοτική αρχή επαναλαμβάνει ότι προέχει το θέμα της ασφάλειας. Έσκασε στα χέρια μας η δυναμίτιδα, θα το αποδεχτούμε και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, καθώς η κατάσταση αυτή σέρνεται από το 2009 και ποτέ δεν δόθηκε μια προσπάθεια λύσης και αυτή είναι η αλήθεια.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΔείτε την εκδήλωση “Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής”
Επόμενο άρθροΗ Λευκάδα ξέρει να πλανεύει… πάσης φύσεως ταξιδιώτες