Αρχική Ειδήσεις Ο Δήμαρχος Λευκάδας σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης

Ο Δήμαρχος Λευκάδας σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης

0

drakontaeidis

Την πρώτη συνέντευξη από την στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, έδωσε στον Prisma 95,1 ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για πρώτη φορά απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών, ενώ μέσα σε δυο ώρες έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θεματικές ενότητες.

Ακολουθούν επιγραμματικά οι σημαντικότερες παρεμβάσεις ενώ στο τέλος ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Αξιολόγηση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου
Η λογική του Δήμου είναι να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσε ο Δήμος μέχρι σήμερα. Το ζήτημα της οργάνωσης του δήμου είναι ένα εξαιρετικό ζήτημα, θα γίνει μια σημαντική παρέμβαση που αφορά την αλλαγή οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με στόχο να γίνει μέσα στο 2015, ανέφερε ο κ. Δρακονταειδής.
Το τεράστιο πλέγμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου δεν μπορεί να παρακολουθείται δυστυχώς με την κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά την υπηρεσιακή λειτουργία.
Ο Δήμαρχος Λευκάδας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν φαινόμενα κοπανατζήδων ωστόσο ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά, από την άλλη μεριά είπε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι και είναι πολλοί οι οποίοι εργάζονται και το απόγευμα χωρίς αμοιβή και αυτό πρέπει να το πούμε, με τον Δήμαρχο να ευχαριστεί την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που ανταποκρίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Κοινόχρηστοι χώροι
Η Λογική του Δήμου είναι πως θα βοηθήσει την αγορά και τους επαγγελματίες, λέγοντας ότι η αντίληψη που επικρατούσε αρχικά ότι ο Δήμος είναι απέναντι τους αρχίζει να αλλάζει.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ομάδες επαγγελματιών, καθώς στην κουλτούρα του Δήμου είναι ο διάλογος.
Ο Δήμος προσπαθεί να φτιάξει μια πόλη πιο ελκτική τόσο για τους πολίτες, τους επαγγελματίες, αλλά και όσους επισκέπτονται το νησί, με την λογική του Δήμου να στρέφεται στο ότι πρέπει να μπουν κανόνες, καθώς τα περασμένα χρόνια επικρατούσε ένα μπάχαλο που πρέπει να αλλάξει.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα αποβεί υπέρ των Επαγγελματιών και θα τους προσφέρει περισσότερα οφέλη.

Σκουπίδια
Ο Κώστας Δρακονταειδής ανέφερε ότι για το θέμα των σκουπιδιών ο Δήμος βρήκε ως προίκα ένα ποσό εγκεκριμένο για να γίνει Μονάδα Προεπεξεργασίας, ο Δεματοποιητής και η πλατφόρμα, καθώς και το γεγονός ότι είχαν δημοπρατηθεί οι δυο σταθμοί μεταμόρφωσης.

Ωστόσο μέσα σε οκτώ μήνες έγιναν απίθανα πράγματα από την πλευρά του Δήμου ώστε να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα που ανέφερε:

Ο Δεματοποιητής και η πλατφόρμα ύψους 650.000 ευρώ που αποτελεί μέρος του συνολικού έργου επίλυσης των προβλημάτων πήρε προέγκριση δημοπράτησης που σημαίνει ότι 30 Ιουνίου δημοπρατείται.

Οι σταθμοί μεταμόρφωσης (ο βόρειος έχει ολοκληρωθεί), ο νότιος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μένουν λεπτομέρειες που θα τελειώσουν μέσα στον μήνα.

Η προίκα που κληρονόμησε ο Δήμος είχε πολλά προβλήματα καθώς για να πάρει ο Δήμος προέγκριση για να δημοπρατηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας, που είναι το κεντρικό έργο του συνολικού έργου, είχε ως προϋπόθεση να αποδεχτεί, να υπάρχει στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων, ότι το υπόλειμμα της μονάδας θα πήγαινε σε συγκεκριμένο χώρο, όπου με βάση τον Εθνικό σχεδιασμό είναι αυτός της Παλαίρου, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει εάν θέλει ο συγκεκριμένος αποδέκτης που είναι ο Δήμος Ανακτωρίου-Βόνιτσας.

Ωστόσο η Δημοτική αρχή προχωράει σε εξεύρεση χώρου για την υγειονομική ταφή του υπολείμματος και όχι του απορρίμματος, έχοντας αναθέσει μελέτη στο Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο.
Επίσης ο Δήμος προσπαθεί να πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ώστε στους αμέσως επόμενους μήνες να δημοπρατηθεί το έργο της Μονάδας.
Κατά την γνώμη του ο Δήμος παράγει αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης και της ατέρμονης γραφειοκρατίας και αλληλογραφίας που υπάρχει σε όλο το πλέγμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Άμμος
Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης δεν είχαν κάνει τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε.

Ο ίδιος είπε  ότι από θέση αρχής  είναι πεπεισμένος για κάτι αν το δει γραμμένο αναφερόμενος στην  ΚΥΑ το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζει. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία στις συναντήσεις τους είπε  ότι βλέπει θετικά το θέμα, με τον ίδιο να λέει ότι εκκρεμεί η απόφαση την υπογραφή του Υπουργείου Εσωτερικών, περιμένει ωστόσο να το δει και γραμμένο καθώς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα από την πλευρά της πολιτείας που πρέπει να γίνει για να λυθεί το θέμα της άμμου.

Ύδρευση

Ο κόσμος πληρώνει και σε συντριπτικό ποσοστό αφορά μικροκαταναλωτές. Είναι αλήθεια ότι μεγαλοκαταναλωτές που χρώσταγαν πολλές χιλιάδες ευρώ δεν ανταποκρίνονταν. Με βάση την καινούρια ρύθμιση της κυβέρνησης , ένα κομματι αυτών έρχονται και ρυθμίζουν το χρέος τους.

Ο Δήμος προχώρησε σε μια σειρά μέτρων, όπως το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας. Ταυτόχρονα σε καταναλωτές που χρωστάνε χιλιάδες ευρώ έχουν κοινοποιήσει στις τράπεζες τα ονόματα τους ώστε να γίνει παρακράτηση κατευθείαν από τους λογαριασμούς τους.

Ο Δήμος επιβάλει υψηλά πρόστιμα που αφορούν παράνομες συνδέσεις.

Το μεγάλο ωστόσο πρόβλημα έχει να κάνει με το συνολικότερο πακέτο που αφορά την ύδρευση με τον Δήμο να θέλει να το αλλάξει, ενώ αποκάλυψε ότι στην αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της υπηρεσίας, η Ύδρευση θα αποτελέσει ξεχωριστή οργανική μονάδα, ώστε να έχει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Τουριστικό Αγκυροβόλι

Όπως είπε ο Δήμος παρέλαβε ένα μπλοκαρισμένο έργο, όχι ωστόσο με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά για θέματα που είχαν να κάνουν με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες.

Υπήρχαν και άλλα προβλήματα που αφορούσαν την γραμμή και το φέρυ μποτ.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά του καθώς το έργο προχωράει κανονικά, ελπίζοντας ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα στην χρηματοδότηση του έργου και τρέχει με κανονικούς ρυθμούς, καθώς είναι ένα μεγάλο έργο που αφορά την νότια Λευκάδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Δήμου για την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου της Βασιλικής, ένα πολύ κρίσιμο έργο στην λογική της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής, λέγοντας ότι με ελάχιστα χρήματα ο Δήμος κατέφερε την διάνοιξη του δρόμου.

Κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι για όσους παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια ο Δήμος δεν ασκεί μια γενική και αόριστη κριτική αλλά επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι ίδιοι δεν είναι εισαγγελείς, αλλά Δημοτική Αρχή, καθώς εάν για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει το όποιο θέμα που χρήσει άλλων ερευνών ο Δήμος θα το εξετάσει, ωστόσο ανέφερε ότι η κριτική πρέπει να γίνεται με σοβαρό τρόπο εκεί που πρέπει.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στα ζητήματα υγείας υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά μια κεντρική πολιτική που εφαρμόστηκε στην λογική των Μνημονίων, λέγοντας ότι έχει σημασία να ξεκαθαριστεί η αιτία που γέννησε αυτά τα προβλήματα.

Ο ίδιος θύμισε ότι από την αρχή απασχόλησε τον Δήμο το θέμα του Νοσοκομείου. Aναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών μαζί και με τον Αντιπεριφερειάρχη ζητώντας παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τα ζητήματα του Νοσοκομείου, ασκώντας πολιτική πίεση στην κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο άρχισαν να φαίνονται κάποια αποτελέσματα και να παρουσιάζονται κάποιοι γιατροί.

Ο Δήμος άσχετα με το ποιος είναι κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί την λύση των προβλημάτων.

Όσον αφορά το ερώτημα του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κυρίου Παρασκευά με το αν συμφωνεί με την άποψη του κύριου Γεωργάκη ότι ο ιατρικός σύλλογος ευθύνεται για την κατάσταση στην παθολογική κλινική, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το λύσει, ωστόσο στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στο να πιέσει, να πάρει πρωτοβουλίες ή να κάνει διάφορα με τα οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Λίγο αργότερα με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κύριος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο ιατρικός σύλλογος Λευκάδας δέχεται έναν πόλεμο λάσπης και από συμβούλους του κυρίου Δρακονταειδή, με τον Δήμαρχο να επαναλαμβάνει την αρχική τοποθέτηση του, λέγοντας ότι η προσωπική άποψη του καθενός είναι σεβαστή λέγοντας ότι ο κύριος Γεωργάκης διευκρίνισε στην ομιλία του στην Πανιόνια κινητοποίηση ότι πρόκειται για προσωπική άποψη.

Κάλαμος-Καστός
Σε ερώτηση αν ο κ.Δρακονταειδής πρόκειται να υποστηρίξει το αίτημα των κατοίκων Καστού και Καλάμου για δημιουργία νέου Δήμου στην επικείμενη αλλαγή του Καλλικράτη για την οποία έχει αρχίσει διαβούλευση από την κυβέρνηση, καθώς και άλλα θέματα υποδομής ο Δήμαρχος απάντησε ότι και για τον Καστό και Κάλαμο υπάρχουν τεράστια προβλήματα, ωστόσο και υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι φεύγουν και κάνουν παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας.
Στο ζήτημα της καθημερινότητας του πολίτη ο Δήμος παρεμβαίνει πολύ περισσότερο τους τελευταίους εννέα μήνες σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.
Επίσης είπε  ότι ο Δήμος κατάφερε να καθαριστεί ο αγωγός ύδρευσης του Καλάμου που πάει νερό και στον Καστό, καθώς και ότι χτες υπέγραψε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού του Καστού που είχε πέσει πριν λίγους μήνες.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι συγκεκριμένες και σαφείς, ανέφερε.

Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε ότι αφορά τα αποθεματικά , καθώς η συμβολή τους στα αποθεματικά όταν εγινε ο Καλλικράτης ήταν πάρα πολύ μεγάλη και αδικήθηκαν, διότι από αυτά τα κονδύλια σχεδόν τίποτε δεν πήγαν σε αυτά να νησιά.

Για τον κύριο Δρακονταειδή η λογική είναι στα πλαίσια και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ενταχτούν έργα σε αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά την διαβούλευση για τον Καλλικράτη ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι το πρόβλημα του δεν είναι το χωροταξικό, καθώς έγινε στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που ήθελε να πετύχει οικονομίες κλίμακας, βάζοντας τις βάσεις του Μνημονίου για την Αυτοδιοίκηση.

Η μάχη που πρέπει να δώσει είναι πως θα αλλάξει ως λογική και πως η Αυτοδιοίκηση θα παίξει ένα ρόλο που θα είναι ένας από τους αναπτυξιακούς μοχλούς της πατρίδα μας. Αυτό σημαίνει πόρους και οικονομικούς και σε ανθρώπινο προσωπικό.
Όσον αφορά την απευθείας σύνδεση με την Λευκάδα ανέφερε ότι έχουν δίκιο, με τον Δήμο να το ψάχνει λέγοντας ότι και αν ακόμα ο Δήμος είχε πόρους, δεν δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος.

Κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι για όσους παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια ο Δήμος δεν ασκεί μια γενική και αόριστη κριτική αλλά επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι ίδιοι δεν είναι εισαγγελείς, αλλά Δημοτική Αρχή, καθώς εάν για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει το όποιο θέμα που χρήσει άλλων ερευνών ο Δήμος θα το εξετάσει, ωστόσο ανέφερε ότι η κριτική πρέπει να γίνεται με σοβαρό τρόπο εκεί που πρέπει.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στα ζητήματα υγείας υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά μια κεντρική πολιτική που εφαρμόστηκε στην λογική των Μνημονίων, λέγοντας ότι έχει σημασία να ξεκαθαριστεί η αιτία που γέννησε αυτά τα προβλήματα.

Ο ίδιος θύμισε ότι από την αρχή απασχόλησε τον Δήμο το θέμα του Νοσοκομείου. Aναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών μαζί και με τον Αντιπεριφερειάρχη ζητώντας παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τα ζητήματα του Νοσοκομείου, ασκώντας πολιτική πίεση στην κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο άρχισαν να φαίνονται κάποια αποτελέσματα και να παρουσιάζονται κάποιοι γιατροί.

Ο Δήμος άσχετα με το ποιος είναι κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί την λύση των προβλημάτων.

Όσον αφορά το ερώτημα του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κυρίου Παρασκευά με το αν συμφωνεί με την άποψη του κύριου Γεωργάκη ότι ο ιατρικός σύλλογος ευθύνεται για την κατάσταση στην παθολογική κλινική, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το λύσει, ωστόσο στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στο να πιέσει, να πάρει πρωτοβουλίες ή να κάνει διάφορα με τα οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Λίγο αργότερα με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κύριος Καραγιάννης ανέφερε ότι ο ιατρικός σύλλογος Λευκάδας δέχεται έναν πόλεμο λάσπης και από συμβούλους του κυρίου Δρακονταειδή, με τον Δήμαρχο να επαναλαμβάνει την αρχική τοποθέτηση του, λέγοντας ότι η προσωπική άποψη του καθενός είναι σεβαστή λέγοντας ότι ο κύριος Γεωργάκης διευκρίνισε στην ομιλία του στην Πανιόνια κινητοποίηση ότι πρόκειται για προσωπική άποψη.

Κάλαμος-Καστός
Σε ερώτηση αν ο κ.Δρακονταειδής πρόκειται να υποστηρίξει το αίτημα των κατοίκων Καστού και Καλάμου για δημιουργία νέου Δήμου στην επικείμενη αλλαγή του Καλλικράτη για την οποία έχει αρχίσει διαβούλευση από την κυβέρνηση, καθώς και άλλα θέματα υποδομής ο Δήμαρχος απάντησε ότι και για τον Καστό και Κάλαμο υπάρχουν τεράστια προβλήματα, ωστόσο και υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι φεύγουν και κάνουν παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας.
Στο ζήτημα της καθημερινότητας του πολίτη ο Δήμος παρεμβαίνει πολύ περισσότερο τους τελευταίους εννέα μήνες σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.
Επίσης είπε  ότι ο Δήμος κατάφερε να καθαριστεί ο αγωγός ύδρευσης του Καλάμου που πάει νερό και στον Καστό, καθώς και ότι χτες υπέγραψε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού του Καστού που είχε πέσει πριν λίγους μήνες.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι συγκεκριμένες και σαφείς, ανέφερε.

Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε ότι αφορά τα αποθεματικά , καθώς η συμβολή τους στα αποθεματικά όταν εγινε ο Καλλικράτης ήταν πάρα πολύ μεγάλη και αδικήθηκαν, διότι από αυτά τα κονδύλια σχεδόν τίποτε δεν πήγαν σε αυτά να νησιά.

Για τον κύριο Δρακονταειδή η λογική είναι στα πλαίσια και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ενταχτούν έργα σε αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά την διαβούλευση για τον Καλλικράτη ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι το πρόβλημα του δεν είναι το χωροταξικό, καθώς έγινε στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που ήθελε να πετύχει οικονομίες κλίμακας, βάζοντας τις βάσεις του Μνημονίου για την Αυτοδιοίκηση.

Η μάχη που πρέπει να δώσει είναι πως θα αλλάξει ως λογική και πως η Αυτοδιοίκηση θα παίξει ένα ρόλο που θα είναι ένας από τους αναπτυξιακούς μοχλούς της πατρίδα μας. Αυτό σημαίνει πόρους και οικονομικούς και σε ανθρώπινο προσωπικό.
Όσον αφορά την απευθείας σύνδεση με την Λευκάδα ανέφερε ότι έχουν δίκιο, με τον Δήμο να το ψάχνει λέγοντας ότι και αν ακόμα ο Δήμος είχε πόρους, δεν δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος.

Συνεργάτες-Αντιδήμαρχοι
Ο Κώστας Δρακονταειδής απάντησε ότι η ευθύνη του Δήμου είναι συλλογική και δεν υπάρχουν ηγετικές ομάδες. Η συμμετοχή αφορά συνολικά και το ψηφοδέλτιο αλλά και την κοινωνία συλλογικά. Η μάχη αυτή δεν είναι εύκολη και ενδεχομένως να έχουν συμβεί και παραλείψεις από την πλευρά μας ανέφερε.
Πράγματι το πρώτο διάστημα και με την αποχώρηση του Ηλία Κοντογεώργη υπήρχε μια ανατάραξη, ανέφερε, ωστόσο οι ίδιοι συνέχισαν με σταθερή την άποψη τους μια μαζική συμμετοχή προσπαθούν να δώσουν την μάχη.

Επίσης απάντησε και στο ερώτημα για τις σχέσεις του τόσο με τον Βουλευτή αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη τις οποίες και χαρακτήρισε άψογες.

Στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για το Leader

Μάλιστα όπως αποκάλυψε μαζί με το Αντιπεριφερειάρχη με κοινό έγγραφο πήγαν στον εισαγγελέα και κατέθεσαν το φάκελο με ότι στοιχεία είχαν, διότι η λογική τους για το Leader είναι ότι η ιστορία είναι τελειωμένη με την μόνη λύση να οδηγηθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση, υπάρχουν νομικές δυσκολίες ωστόσο ο Δήμος κοιτάζει μπροστά.

Μήνυμα σε πολίτες
Ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι καμία Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να πετύχει εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν συμβάλει η ίδια η κοινωνία με την συμμετοχή της.
Η Δημοτική Αρχή στοχεύσει να «γαργαλίσει» την κοινωνία ως προς την συμμετοχή της, καλώντας δημόσια τους πολίτες με χαρά να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και να μην αφήνουν τους ίδιους σε χλωρό κλαρί.
Ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίηση του για το κτίσιμο των βάσεων που θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Προηγούμενο άρθροΗ Χριστίνα αποφάσισε να γεννήσει στο σπίτι της και το έκανε
Επόμενο άρθροΛαϊκοδημοτική βραδιά στην πλατεία της Περατιάς