Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας για την αργία της Καθαράς Δευτέρας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας για την αργία της Καθαράς Δευτέρας

0
a-xartaetos

a-xartaetos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  –  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΘΕΜΑ :  <<ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ>>

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, γνωστοποιούμε προς τα μέλη τα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.

Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές-υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.  Στις περιπτώσεις αυτές –και μόνο τότε- οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.  

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση.  Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα,  16 – 02 – 2018

Συναδελφικά,

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ  Ι. ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθροΠαιδικό καρναβάλι Λευκάδας: Ζωντάνεψαν την πόλη οι μικροί μαθητές
Επόμενο άρθροΚέφι και διασκέδαση στον αποκριάτικο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυδριού & Περιχώρων “Αλέξανδρος”