Αρχική Ειδήσεις Ο Ερευνητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γερ. Χουλιάρας μιλάει στον Prisma 91,6

Ο Ερευνητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γερ. Χουλιάρας μιλάει στον Prisma 91,6

0

xouliaras

Ο Ερευνητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 για την μετασεισμική δραστηριότητα, λέγοντας ότι ο κίνδυνος μετά από ένα σεισμό μεγέθους έξι ρίχτερ δεν περνάει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, λέγοντας ότι κακώς έχει διαδοθεί αυτή η εντύπωση.

Οι μετασεισμικές ακολουθίες μπορεί να κρατήσουν ακόμα και τέσσερις μήνες, λέγοντας ότι η ανησυχία του κόσμου πηγάζει από την ανασφάλεια του για την κατάσταση των κτηρίων, διευκρινίζοντας ότι τα κτήρια τσακίζουν και όχι οι σεισμοί.«Αν ένα κτήριο έχει αντέξει ένα εξάρι θα αντέξει και την μετασεισμική ακολουθία δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αν όμως είναι παλιό, το έχεις παρατημένο, είναι σε κάποιο χωριό, τότε υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα σπίτια που αντιμετώπισαν πρόβλημα είναι τα παλιά».
Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι το σπίτι με ρωγμές ή πρέπει να το φτιάξουμε, ή να το γκρεμίσουμε δεν μπορούμε να μένουμε μέσα και να επιρρίπτουμε ευθύνες και να ζητάμε από κάποιο σεισμολόγο πότε θα κάνει τον επόμενο σεισμό.

Η πρόγνωση των σεισμών είναι κάτι νεομοντέρνο που αφορά κυρίως τους δημοσιογράφους και όχι την επιστήμη.
Στην Λευκάδα γίνονται σεισμοί κάθε λεπτό, που δεν τους αντιλαμβανόμαστε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από ένα σεισμολόγο να κάνει πρόβλεψη για το τι συμβαίνει στα έγκατα της γης.
Αυτοί που έχουν τα προβλήματα είναι φτωχότερα οικονομικά στρώματα και τα σπίτια σε χωριά, εκεί που εμφανίστηκαν και οι περισσότερες ζημιές.

Ο κόσμος τρομοκρατείται από τα ΜΜΕ και την τρομολαγνία που μεταφέρουν και ζει μια πλύση εγκεφάλου. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος όχι από τον σεισμολόγο που του λέει να προσέξει το σπίτι του, αλλά από τους δημοσιογράφους.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΠ. Καρύδης: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που έχουν σπίτι με ρωγμές
Επόμενο άρθροΤι είπε για τη σεισμική ακολουθία σήμερα ο Άκης Τσελέντης