Αρχική Ειδήσεις Ο Κώστας Αραβανής μιλά για την ΜΟΠΑΚ και την επικαιρότητα στον Prisma

Ο Κώστας Αραβανής μιλά για την ΜΟΠΑΚ και την επικαιρότητα στον Prisma

0
aravanis

aravanis

“Ως πολίτης και εγώ είμαι ευτυχής καθώς και ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Δρακονταειδής σωστά νιώθει έτσι για το θέμα της ένταξης χρηματοδότησης της ΜΟΠΑΚ, όμως για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε με 3 χρόνια καθυστέρηση, κάποιοι δούλεψαν κάποτε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να φτάσουν σε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο,” ανέφερε μιλώντας στον Prisma 91,6 ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής.

Όπως είπε ο κύριος Αραβανής ένα πολύ μεγάλο έργο, ποτέ δεν μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει μέσα σε μία θητεία, με εξαίρεση  το διοικητήριο, το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί θητείας του.

Ωστόσο για τα θέματα των σκουπιδιών για πάρα πολλά χρόνια κάποια προσπάθησαν, μπορεί λιγότερο ή περισσότερο, αλλά πολλές φορές αυτό το λίγο ποσοτικό μπορεί να είναι μεγάλο και ποιοτικό στην όλη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αναφερόμενος στην δημοτική αρχή του Βασίλη Φέτση, όπως είπε,  άσχετα από τις όποιες διαφορές μπορεί να είχαμε, είχε λύσει το πρώτο κεφάλαιο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, λέγοντας ότι αυτό βοήθησε τον ίδιο όταν ήταν δήμαρχος στις διαδικασίες δημιουργίας του επόμενη κομματιού του ΧΑΔΑ. “Ήταν μία πεπατημένη επάνω στην οποία περπάτησα”, ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πεπατημένη που υπήρχε από τον προηγούμενο Δήμαρχο για το εργοστάσιο και τη θέση του, καθώς υπήρχε μία ιδέα, μπορεί αυτό να ήταν το 5% της όλης προσπάθειας μέχρι να δουλέψει το εργοστάσιο, αλλά έπαιξε ρόλο σημαντικό και πάνω σε αυτό πατήσαμε. “Μάλιστα κάποτε είχα πει στο δημοτικό συμβούλιο ότι αν το ξεκινούσα εγώ με την ομάδα μου, θα ξεκινάγαμε σε μία άλλη θέση, αλλά αν τώρα πάμε πίσω σε ένα θέμα που μας ταλανίζει θα καθυστερήσουμε και δεν μπορούμε να γεμίζουμε άλλο τη θάλασσα.”

Αναφερόμενος στην θέση για τα ΣΜΑ, υπογράμμισε ότι μία μικρή δουλειά είχε κάνει ο πρώην Δήμαρχος Απολλωνίων Μάκης Μελάς όταν ήταν στο σύνδεσμο καθαριότητας, υπογραμμίζοντας ο κύριος Αραβανής, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ολοκληρώθηκαν.

“Με αυτό θέλω να πω ότι είναι περίπου άκομψο να λέει ο κύριος δήμαρχος, δεν θα κάνει καθαρτήριο προηγούμενων δημοτικών αρχών, αυτό είναι προσβλητικό, καθώς οι αυτοδιοικητικοί έχουν έναν άλλο λόγο. Υπάρχει κόντρα, αλλά και σεβασμός στη λειτουργία και τη δουλειά των προηγούμενων.”

Για το θέμα της ΜΟΠΑΚ, είπε υπάρχουν 5 αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσουμε στο τελικό στάδιο 27-04-2014, να στείλουμε για έγκριση περιβαλλοντικών μελετών σε 15 φορείς και να πάρουμε την πράξη ένταξης τον Ιούλιο του 2014.

“Πράξη ένταξης σημαίνει έτοιμο τεχνικό δελτίο, έτοιμα τα πάντα, με την χρηματοδότηση να κρατιέται.

Έργο που έχει πράξη ένταξης, σημαίνει ότι τα χρήματα είναι στην άκρη και δημοπρατείς και πας στις τελικές μελέτες εφόσον έρθουν οι αδειοδοτήσεις. Όλους αυτούς για τις μελέτες τους τρέχεις, η περιφέρεια είναι ομογάλακτη της κυβέρνησης και του δήμου. Ποιος φταίει το κακό κράτος που αναθεματίζουν κάθε φορά;

Εκείνη η πράξη ένταξης έλεγε 900.000, να διατεθούν εντός του 2014, καθώς η συμφωνία μας με το ΕΠΕΡΑ, ήταν με αυτά τα χρήματα να γίνει ο δεματοποιητής, καθώς μόλις αυτός γινόταν, κάτι που ήταν πολύ εύκολο σαν έργο, θα έκλεινε η πληγή του σκουπιδιού δίπλα, θα πληρώνονταν οι ΧΑΔΑ για την αποκατάστασή τους, θα ήταν τα δύο έργα εντός του ΕΣΠΑ 2013-15 με την παράταση και θα πηγαίναμε τις τελικές μελέτες για την ΜΟΠΑΚ, κάτι που είναι μικρόλεπτομέρειες”.

Ο κύριος Αραβανής είπε ότι είχαν επισκεφτεί πολλές φορές το ΕΠΕΡΑ με τους μηχανικούς του δήμου και κοιτούσαν διάφορα θέματα για τη μελέτη, καθώς αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν και ο πρώην βουλευτής κ. Σολδάτος.

Μάλιστα είπε ότι θυμάται ότι ο νυν πρόεδρος του ΤΕΕ, και πρώην σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ Στασινός, είχε βάλει πλάτη για να λυθεί το θέμα, γνωρίζοντας ότι οι μελέτες είναι ώριμες.

“Δεν μπορούμε λοιπόν να μηδενίζουμε και να λέμε καθαρτήριο ευθυνών, λέγοντας ότι δεν ήταν μόνο ευθύνη των δημάρχων που πήγαν τα σκουπίδια στη θάλασσα, αλλά και των πολιτών, καθώς γινόταν συλλαλητήρια να μην πάνε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και τελικά πήγαν στην θάλασσα γιατί η θάλασσα δεν έκανε συλλαλητήριο…

Καθυστερήσαμε και αυτή την καθυστέρηση την πληρώσαμε, γιατί όταν ήρθε η καινούργια κυβέρνηση να διαχειριστεί το ΕΠΕΡΑ, άρχισε να μοιράζει χρήματα από τον κωδικό που είναι για σκουπίδια και λύματα, σε δήμους για υπόγειους κάδους, υπήρχαν και άλλες απόψεις για το πώς θα λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών και πηγαίναμε πίσω πίσω.

Ποια ήταν η θέση τότε της σημερινής Δημοτικής Αρχής; Να φτιάξουμε ένα μεγάλο εργοστάσιο των 12 εκατομμυρίων και κάθε φορά δεσμευόμουν εγώ ότι θα το προωθήσουμε.

Γιατί σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φτιάχνει το εργοστάσιο των 12 εκατομμυρίων;”

Ο κύριος Αραβανής είπε ότι παρά τις όποιες κατηγορίες που δέχτηκαν τότε, η λύση για τα ΧΑΔΑ, ΣΜΑ, δεματοποιητή, υπόγειους κάδους, με κόστος πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, ήταν από ευρωπαϊκούς πόρους, “δεν πήγαμε με ΣΔΙΤ για να φεσώσουμε, όταν συνάδελφοι τώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης προβληματίστηκαν και για το ΣΔΙΤ Ιωαννίνων..”

“Συγχαίρω την δημοτική αρχή που βρήκε λύση με την Πάλαιρο, ήταν μία επιτυχία, στην δική μου θητεία δεν δόθηκε γιατί ήταν προεκλογική περίοδος και δεν ήθελαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα μεταξύ τους, ωστόσο υπήρχε η δέσμευση από παλιά να δεχτεί η Πάλαιρος το υπόλειμμα το δικό μας.

Τότε η σημερινή διοίκηση έλεγε να φτιάξουμε ένα άλλο εργοστάσιο των 12 εκατομμυρίων,  εμείς λέγαμε ότι δεν υπήρχαν τότε τα χρήματα για να φτιάξουμε κι αν βρεθούν θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε αυτό.

Σήμερα πανηγυρίζουν για αυτό που τους λέγαμε τότε… δηλαδή να δεχτούν αυτό το εργοστάσιο που θα φτιαχτεί.

Εγώ χαίρομαι και πανηγυρίζω όχι γιατί το κάναμε εμείς και το φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, αλλά γιατί θα λυθεί το θέμα των απορριμμάτων στη Λευκάδα, όπως δώσαμε και λύση με τους υπόγειους κάδους, και άλλαξε κατά ένα ποσοστό ένα μέτωπο της πόλης.

Στην επισήμανση του δημάρχου Λευκάδας στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ότι όντως το έργο εντάχθηκε το 2014, ωστόσο είπε ότι αυτή η πράξη αφορούσε το προηγούμενο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα έληγε 31/12 του 15 με την νέα δημοτική αρχή να έχει μόνο μία ιδέα του έργου και καμία μελέτη, με τον κύριο Αραβανής να λέει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι για αφελείς.

Πράξη ένταξης προχωράς, για να σου δώσει έγκριση το ΕΠΕΡΑ, πρέπει να είσαι έτοιμος, το τεχνικό δελτίο ήταν έτοιμο, όλες οι προμελέτες ήταν έτοιμες, βέβαια ως έργο που πήραμε πράξη ένταξης το 2014, το ΕΣΠΑ ήταν 2007-2013, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε τον δεματοποιητή, μας έλεγαν πάρτε τις 900.000 και περνάτε το έργο ως γέφυρα.

Έπρεπε να κάνουμε τρεισήμισι χρόνια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες; Αυτά τα ακούν και οι μηχανικοί του δήμου, οι άνθρωποι του προγραμματισμού και κάποιοι μηχανικοί που ασχολούνται με τέτοια θέματα και μπορεί κάποιοι να τα καταπίνουν, ωστόσο δεν είναι τόσο εύπεπτα…

Υπήρχαν οι παλινωδίες για το Καρβουνάρι Ιωαννίνων με το ΣΔΙΤ και οι άλλες λύσεις που είχαν στο μυαλό τους.”

Για να συμπληρώσει: “Τώρα λοιπόν που είναι ξαστεριά, ενώ στις προηγούμενες θητείες γινόμασταν με αλυσίδες για τα μνημόνια, το εργοστάσιο τότε, μας το έδωσαν με έξι εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα γίνεται με 12;

Για την τελική Μελέτη που δεν ενταχθεί, είπε ότι είναι ένα πακέτο στον υπολογιστή, το οποίο αφού συμπληρωθούν και οι  άλλες περιβαλλοντικές τα καταθέτει ο μελετητής, αυτές δεν συντάσσονται από την αρχή καθώς υπάρχουν οι προμελέτες και όλα αυτά έχουν λυθεί.

Ο κύριος Αραβανής αναφερόμενος στην ΕΥΔΑΠ και στις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει αναρωτήθηκε για το τι απέγινε η εργολαβία για τις παράνομες συνδέσεις, ποια είναι τα ονοματεπώνυμα και ποια τα πρόστιμα;

Μάλιστα όπως είπε η νυν δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση, αντιπολιτευόταν το διοικητήριο και όταν έκανε αγώνα για να μπούνε μέσα έλεγαν ότι θα την πατήσουμε και θα μας το χρεώσουν, επίσης ρώτησε για το θέατρο στο οποίο έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια σε ποιο στάδιο βρίσκεται, καθώς και τι έχει γίνει με τα Ιβάρια τα τελευταία χρόνια.

“Ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε να εξορθολογίσουμε τα δημοτικά τέλη έχοντας αντιδράσεις και είχαμε απανωτές αυξήσεις δημοτικών τελών για την λειτουργία του δεματοποιητή που δεν είχε λειτουργήσει.

Όπως είπε αυτά τα δημοτικά τέλη ψηφίστηκαν το 2016 για να λειτουργήσει ο  δεματοποιητής το 2017. Δηλαδή συμπολίτες μας πλήρωσαν περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ προκαταβολικά για κάτι που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα”.

Ο κύριος Αραβανής αναρωτήθηκε γιατί ακόμα η δημοτική αρχή δεν έχει λύσει το θέμα του νερού, καθώς όπως είπε όταν συζητούσαμε το θέμα της ΕΥΔΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο, έφευγαν για να πάνε στα συλλαλητήρια, καθώς με την ΕΥΔΑΠ  θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας, θα πληρώναμε κανονικά το νερό, στην κανονική τιμή χωρίς επιβαρύνσεις και βέβαια θα εντοπίζονταν οι παράνομοι, καθώς ο παράνομος δεν παίρνει συγκεκριμένα κυβικά αλλά αφού δεν πληρώνει αφήνει το νερό να τρέχει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε στις δικές μας βρύσες νερό.

Αυτό το καλοκαίρι που περάσαμε αλλά και το προηγούμενο, το αστικό κομμάτι της πόλης δεν είχε νερό, αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ.

Ποια είναι η λύση που που έφερε εδώ και τρεισήμισι χρόνια ο κύριος Δρακονταειδής για το νερό;

Χθες και προχθές η πόλη δεν είχε νερό και αν δεν γινόταν ο σεισμός, οι σωλήνες κάτω στην παραλία δεν θα άλλαζαν, είναι ένα έργο λόγω σεισμού και πολύ καλά έκαναν.

Καταλήγοντας ο κ Αραβάνης είπε ότι όταν θέλεις τον κόσμο δίπλα σου, με τον ίδιο να έχει εκφράσει την διάθεσή του να βοηθήσει από την πρώτη στιγμή, δεν μπορείς να έχεις μία αλαζονεία τύπου τρολαρίσματος, που δεν μπορεί κανείς στο δημοτικό συμβούλιο να πει μία διαφορετική κουβέντα και φράσεις όπως καθαρτήριο ευθυνών, που εμένα με προσβάλλουν ως πολίτη.

“Βέβαια κινδυνεύουμε από τρολάρισμα, ωστόσο αυτοί που τρολάρουν είναι επαγγελματίες του είδους, που δεν έχουν προσφέρει κάτι σε αυτό που λέγεται κοινωνία και τόπος Λευκάδα, ας προσφέρουν πρώτα και μετά ας τρολάρουν.

Όσον αφορά αυτούς που έριχναν τα σκουπίδια στη θάλασσα και είναι γνωστοί, είπε ότι “δεν συμμερίζομαι 100% αυτό που έκαναν, ωστόσο ήταν μία άλλη εποχή, άλλα δεδομένα που δεν γνωρίζαμε ότι θα φτάσουμε εδώ και πνιγήκαμε, αλλά δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών και εμείς οι πολίτες.

Εκεί έσπρωξαν λαϊκίστικες δυνάμεις, που λέγανε τα σκουπίδια έξω από μένα και ας πάνε εκεί που δεν μιλάει δηλαδή στη θάλασσα. Εσείς πιστεύετε ότι σήμερα δεν μπορεί να βρεθεί ένα σημείο μέσα στη Λευκάδα να πάνε τα σκουπίδια; Αρκεί να συμφωνήσουν όλοι, ανέφερε.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Παπαφλίππος από το Αθάνι
Επόμενο άρθροΠαραμύθια με μεταμορφώσεις στο Z Bar