Αρχική Ειδήσεις Ο Νίκος Καββαδάς μιλά για το ηλεκτρονικό “Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου”

Ο Νίκος Καββαδάς μιλά για το ηλεκτρονικό “Λεξικό της Λευκαδίτικης Διαλέκτου”

0

Η ντοπιολαλιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της καθημερινότητας μιας περιοχής και η διάσωση της καθήκον και υποχρέωση κάθε ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο του.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια μας για την διάδοση στο πλατύ κοινό, του Λευκαδίτικου Ιδιώματος, μέσα από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης και μεταφοράς στο διαδίκτυο, λεξικών και γλωσσάριων που κυκλοφορούν για την ντοπιολαλιά του νησιού μας, με προοπτική να περαστούν στη συνέχεια και λέξεις και φράσεις που ίσως να μην περιέχονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά ακούγονται στα χωριά και την πόλη του νησιού, από τους ανθρώπους που ζουν και μεταφέρουν καθημερινά την ιστορία της τοπικής γλώσσας μας.

Η ιστοσελίδα παρέχει στους χρήστες την δυνατότητα να εντοπίσουν λήμματα της Λευκαδίτικης διαλέκτου γρήγορα και εύκολα, χρησιμοποιώντας την λειτουργία της αναζήτησης ή ακόμα και αλφαβητικά.

Σε κάθε λήμμα υπάρχει η ανάλογη επεξήγηση ενώ αναφέρεται και το λεξικό προέλευσης της. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα κοινοποίησης του λήμματος στα social media (Facebook, Twitter κλπ), αλλά και η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες.

O ταλαντούχος Νίκος Καββαδάς ένωσε τις δυνάμεις του με την Χρυσούλα Σκλαβενίτη και δημιούργησαν το πρώτο ηλεκτρονικό λεξικό, πολιτιστική παρακαταθήκη στα γλωσσικά ιδιώματα του νησιού, που τείνουν να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου!

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Σωτ. Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6 για την παρουσίαση του brand name του Ν. Λευκάδας
Επόμενο άρθροΤα χρειάστηκε ο Άρης κόντρα στην Δόξα Λευκάδας