Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας για τον θάνατο του Σπύρου Ι. Ασδραχά

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας για τον θάνατο του Σπύρου Ι. Ασδραχά

0

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ Ι. ΑΣΔΡΑΧΑ

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του επιφανούς ιστορικού, ακαδημαϊκού δασκάλου και ακάματου ερευνητή Σπύρου Ι. Ασδραχά. Ο θάνατός του είναι σημαντική απώλεια για την επιστημονική σκέψη, την έγκυρη κρίση, το επιστημονικό και ανθρώπινο ήθος, την υψηλή ευγένεια, τη βαθυστόχαστη θεώρηση των πραγμάτων του κόσμου.

Είναι ο Λευκαδίτης ιστορικός,  δημιουργική συνέχεια του δασκάλου του Πάνου Γ. Ροντογιάννη και του Νίκου Σβορώνου στο Παρίσι, που θα θητεύσει στο χώρο της Νέας Ιστορίας και θα ερευνήσει ζητήματα της ελληνικής ιστορίας κάτω από το πρίσμα της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας. Είναι επίσης ο ιστορικός που δεν θα εγκαταλείψει την ερευνητική του αναστροφή με θέματα και προβλήματα  της τοπικής ιστορίας αλλά αντίθετα, θα εντάξει την τοπικότητα μέσα στη γενικότερη ιστορική προβληματική του. Θα προσφέρει στους Λευκαδίτες νέους ερευνητές όσα μόνον ένας γνήσιος και γενναιόδωρος δάσκαλος άφοβα μπορεί να προσφέρει και θα εργαστεί με υποδειγματική σεμνότητα και ανιδιοτέλεια για την επιστημονική και πνευματική άνοδο της Λευκάδας. Με μιαν αυθεντική προσήλωση στη φωνή των «αφανών», όχι μόνον ως πεδίου ερευνητικού ενδιαφέροντος αλλά με εγγενή ανθρωπιστική θεώρηση, θα συνθέσει την επιστημονική με την πολιτική διάσταση της έννοιας και θα την υπηρετήσει χωρίς χάσματα, με συνέπεια σε όλη του τη ζωή.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αικατερίνη Ασδραχά και στην οικογένειά του θα τιμήσει προσεχώς με διάφορες εκδηλώσεις τον μεγάλο ιστορικό και δάσκαλο, ως παραδειγματική περίπτωση επιστήμονα, δασκάλου και πολίτη.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

            Η Πρόεδρος         Η Γενική Γραμματέας

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού       Κατερίνα Ροντογιάννη

Προηγούμενο άρθροΚατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας για τον θάνατο του Σπ. Ασδραχά
Επόμενο άρθροΑποφάσεις 33ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας