Αρχική Top Stories Η πλατεία Πηγαδισάνων ονομάστηκε πλατεία Απόστολου (Λάκη) Σάντα

Η πλατεία Πηγαδισάνων ονομάστηκε πλατεία Απόστολου (Λάκη) Σάντα

1

Με μια λιτή και σεμνή, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Λευκάδας, τελετή πραγματοποιήθηκε η ονοματοθεσία της πλατείας Απόστολου (Λάκη) Σάντα στους Πηγαδισάνους, το χωριό από το οποίο καταγόταν ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Γκογκάκης, Αντιδημάρχοι κ.κ. Φίλιππος Κούρτης, Γιώργος Φίλιππας, Κώστας Σέρβος, Θανάσης Περδικάρης, Μάρκος Νικητάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Σπύρος Πολίτης, η Πάρεδρος της Καρυάς κ. Μαρία Πετράκη, ο Πάρεδρος των Πηγαδισάνων κ. Σπύρος Σάντας, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας, ο Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Καρυάς κ. Σωτήρης Αργυρού και λιγοστοί κάτοικοι των Πηγαδισάνων.

Τον Αγιασμό τέλεσαν οι εφημέριοι π. Πανογιώργος Κτενάς, π. Ελευθέριος Κωσταράκης και ο διάκονος Χριστοφόρος Αραβανής.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας που έχει τοποθετηθεί άνωθεν της βρύσης και της σκάλας που οδηγεί στην πλατεία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο π. Πανογιώργος Κτενάς που διάβασε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου, ο Πάρεδρος των Πηγαδισάνων που μετέφερε τον χαιρετισμό των θυγατέρων του Λάκη Σάντα Αλεξάνδρας και Γεωργίας και των παιδιών τους και ο Δήμαρχος Λευκάδας.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την γενέτειρα του αγωνιστή, “ενός αληθινού ήρωα που έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας όταν κατέβασε το σύμβολο του φασισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης”, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία, παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

“Η ονοματοδοσία της πλατείας δεν αποτελεί απλώς συμβολισμό για έναν ήρωα του τόπου. Αποτελεί χρέος τιμής, ένδειξη βαθύτατου σεβασμού και εκτίμησης, υπόκλιση στο μεγαλείο της θυσίας, της ανιδιοτέλειας, της προσήλωσης στο πραγματικό πατριωτισμό. Το όνομα της πλατείας θα θυμίζει και σε μας και στις επόμενες γενιές το δικό μας χρέος για διεκδίκηση, για διαρκή δράση, για διαρκή αντίσταση. Ο Λάκης Σάντας θα αποτελεί για πάντα πηγή άντλησης αισιοδοξίας, ψυχικής δύναμης και ανάτασης. Με τη μνήμη του ζωντανή καλούμαστε να φανούμε άξιοι της προσφοράς του και της οντότητάς του για τη διαρκή διεκδίκηση της ελευθερίας”, είπε μεταξύ άλλων.

 

Προηγούμενο άρθροΖητούνται 8 γυμναστές για τα προγράμματα άθλησης του Δήμου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου 1940