Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ψήφισμα στήριξης στις απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Άρτας

Ψήφισμα στήριξης στις απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Άρτας

0

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Γ.Ν. Λευκάδας στηρίζει το δίκαιο αγώνα των 37 καθαριστριών του Νοσοκομείου Άρτας  που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου μας συμμετείχε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στην πλατεία «Κιλκίς» στην Άρτα  από τα ταξικά συνδικάτα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο  έμπρακτα τη συμπαράστασή του.

Μπορεί οι εργολάβοι σε πολλά Νοσοκομεία να έχουν φύγει, αλλά  αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνάδελφοι που εργάζονται ως «ατομικοί εργολάβοι» με το καθεστώς των άθλιων «ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου» που ψήφισε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους. Αυτές οι συμβάσεις που προπαγανδίστηκαν από την συγκυβέρνηση, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 30 μνημόνιο, «ως εκδίωξη των κακών εργολάβων» αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από το όχημα της περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της πάμφθηνης, ευέλικτης ,απλήρωτης εργασίας στο δημόσιο κι ένα ακόμη βήμα στην κατάργηση της μονιμότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  οι απλήρωτες για ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ καθαρίστριες στο νοσοκομείο Άρτας, όπου Διοίκηση και Επίτροπος,  δηλαδή το Διοικητικό-Πολιτικό στελεχιακό δυναμικό  της συγκυβέρνησης, αρνούνται  να προχωρήσουν  σε «άμεση λύση»,  ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενες, παίζοντας έτσι  ένα ύπουλο παιχνίδι στις πλάτες τους. Το λέμε αυτό, διότι σε άλλα Νοσοκομεία, όπως και στο  νοσοκομείο Λευκάδας, οι συνάδελφοι που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις πληρώνονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον στην ώρα τους.  Μάλλον, «αλά καρτ» εφαρμόζεται ο νόμος για τις ατομικές συμβάσεις και αυτό είναι φυσικό, αφού περιέχει πολλές ασάφειες, διόλου βέβαια  τυχαία.  Νοσοκομεία μάλιστα όπως της Καλαμάτας και των Τρικάλων προχώρησαν σε μετατροπή των «εργολαβικών συμβάσεων έργου» σε «συμβάσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας» κατά εφαρμογή του νόμου 4430/2016 άρθρο 63.

Στο Νοσοκομείο μας για να πληρωθούν, όχι μόνο  οι καθαρίστριες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις άλλα και οι επικουρικοί,  η Διοίκηση μετέφερε δαπάνες από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, στερώντας έτσι ποσά για υγειονομικό, αναλώσιμο υλικό, συντηρήσεις κτλ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν ότι πίσω από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, κρύβεται κάτι πιο βαθύ και ύπουλο. Δεν είναι μόνο η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, αλλά και η «εκπαίδευση» των εργαζομένων στο να συνηθίσουν να  δουλεύουν με λίγα χρήματα, ενίοτε απλήρωτοι, με καθυστέρηση, σε καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας και χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας της εργασίας. Αυτό το κάνει με μαεστρία η συγκυβέρνηση, καταστέλλοντας την επιθυμία και τη συνείδηση των εργαζομένων στη βάση των μειωμένων απαιτήσεων, ώστε να μη διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και το βασικότερο την  πλήρη αναπλήρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ που υπέστησαν στη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

 Στην εκπαίδευση των εργαζομένων η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τις παρατάξεις του παλιού (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) και νέου (ΑΡΜΑ – ΣΥΡΙΖΑ) κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με πείσμα αρνούνται, όπου κυριαρχούν συνδικαλιστικά, την εγγραφή των ελαστικά εργαζόμενων στα σωματεία. Το είδαμε στην ΑΔΕΔΥ όπου αποτρέψανε οριακά την αλλαγή του καταστατικού για την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία, το βλέπουμε και στην θλιβερή εξαίρεση που αποτελεί το σωματείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων, που είναι το μόνο σωματείο σε όλη την περιοχή όπου επειδή πλειοψηφούν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ με τις πλάτες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αρνούνται την εγγραφή των εργολαβικών εργαζομένων στο σωματείο, αλλά κάποιοι ” κάνουν τα στραβά μάτια ”  στις απολύσεις και στο σκλαβοπάζαρο που κάνει ο εργολάβος , αρνούμενοι  την όποια αγωνιστική αλληλεγγύη.

Ο αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Άρτας αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς και για να είναι καθαρά τα Νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους κι όχι με ΨΙΧΟΥΛΑ!

Απαιτούμε:

  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων!
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι Διοικήσεις των νοσοκομείων  στην υπογραφή συμβάσεων εξαρτημένης σχέσης εργασίας με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ΤΟ Δ.Σ

Λευκάδα  29/12/2016

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τις Λυκειακές Τάξεις Καρυάς
Επόμενο άρθροΔήμος Λευκάδας: Επίσκεψη στο ΚΑΠΗ, στο Γηροκομείο και στο Νοσοκομείο Λευκάδας