Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Λευκάδας για το πρόβλημα των σκουπιδιών

Ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Λευκάδας για το πρόβλημα των σκουπιδιών

0

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ

Mail:enosigoneonlefkadas@gmail.com

fb:ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΡΟΣ

  1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
  2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
  3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Υπόψη ΑΝΤ/ΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)

Κοιν:

1.ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

2.ΜΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Λευκάδας με τη σύμφωνη γνώμη  των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των: α) Μουσικού Σχολείου Λευκάδας και ΕΠΑΛ Λευκάδας β)1ου, 2ου, 3ου 4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας, γ)ΕΕΕΕΚ Λευκάδας, δ)Δημοτικών Σχολείων Λυγιάς, Νυδριού, Μαραντοχωρίου, Βασιλικής, Σφακιωτών, ε) 1ου,2ου Γυμνασίου – Λυκείου Λευκάδας,  στ) Γυμνασίου- Λυκείου Βασιλικής Νυδριού και Καρυάς, θα ήθελε να σας γνωστοποιήσει τα παρακάτω:

Το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών της Λευκάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής απορούν και διαμαρτύρονται για το χρόνιο πρόβλημα της συγκέντρωσης των απορριμμάτων της Λευκάδας  στην πιο προβεβλημένη και ιδιαίτερου κάλους ευρύτερη περιοχή των παλιών αλυκών και των Περιβολιών.

Τα παράπονα που ψιθυρίζουν όλοι με πικρία, θυμό και συχνά αγανάκτηση, αναλαμβάνει να «διατρανώσει» η εκπαιδευτική κοινότητα, στην προσπάθεια να προστατέψει τουλάχιστον μαθητές και σπουδαστές.

Είναι τουλάχιστον ακατανόητα έως και απαράδεκτα τα κριτήρια βάσει των οποίων συνεχίζουν να στοιβάζονται τα σκουπίδια τόσα χρόνια στο σημείο αυτό.

Στερείται κάθε λογικής η συγκέντρωση των σκουπιδιών δίπλα, σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Λευκάδας (5ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό – Γυμνάσιο- Λύκειο), Μουσικό Σχολείο, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και επιπλέον κλειστό γυμναστήριο  (όπου συνεχώς βρίσκονται παιδιά),  κλπ.

Συγχρόνως στην περιοχή βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ, όπου στεγάζεται και το ΤΕΙ,  καταστήματα, κατοικίες που αυξάνονται μετά την επέκταση του σχεδίου πόλεως αλλά και ο καταυλισμός των Ρομά, όπου στην κυριολεξία ζει μέσα σ’αυτά και τα παιδιά αυτών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας όλων των σχολείων της πόλης.

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά σε όλους, που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται  ποικιλότροπα.

Η έντονη δυσοσμία, η πληθώρα τρωκτικών και εντόμων, τα νεκρά ζώα, οι συχνές αναφλέξεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, με συνέπεια την έκλυση τοξικών ουσιών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των μαθητών και σπουδαστών όλων των βαθμίδων, αλλά και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών.

Επιπλέον επιεικώς απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα που αντικρίζουν  οι επισκέπτες που διασχίζουν το δίαυλο και που αντί να  θαυμάζουν τα ανατολικά παράλια του όμορφου νησιού μας, σχηματίζουν άσχημη εντύπωση για τη χρόνια αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών μας…

Στο, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, «νησί των ποιητών και του πολιτισμού», όπως όλοι με κάθε ευκαιρία ευαγγελιζόμαστε και υπερηφανευόμαστε δεν συνάδει παρόμοια κατάσταση.

Γι’  αυτό απευθύνουμε έκκληση  σε όλους τους αρμόδιους  να επισπευσθούν οι ενέργειες ώστε το συντομότερο να βρεθεί λύση κατάλληλου σημείου υγειονομικής ταφής καθώς και σωστής λειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού για να μη μολύνονται οι πανέμορφες, βραβευμένες παραλίες μας.

Παράλληλα προτείνεται να γίνει οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών (ενδεχομένως με κίνητρα) για μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με τον κάθε είδους διαχωρισμό, ανακύκλωση κλπ.

Επίσης επιβάλλεται η καλλιέργεια από την τοπική αυτοδιοίκηση της κοινωνικής ευθύνης των πολιτών, ώστε, για το καλό όλων και με συμμετοχή όλων ο τόπος μας να διατηρείται καθαρός.

Να εξασφαλίζεται και να επιτηρείται η σωστή συσκευασία ιδιαίτερων απορριμμάτων, όπως κατάλοιπα κρεοπωλείων κλπ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να μειώνεται η ανάπτυξη τρωκτικών, εντόμων κ.α.

Τα παραπάνω θέματα που μας απασχολούν, σαν πολίτες αλλά και σαν γονείς, με αγωνία και ευθύνη για την υγεία των παιδιών μας, έχουν κατακτηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου συνανήκουμε  και που κατά άλλα αποτελούν παράδειγμα για την «πορεία ανάπτυξης» της χώρας μας.

Μπορούμε να δανειστούμε την τεχνογνωσία τους για την εξεύρεση λύσης, πριν ζητηθεί ο έλεγχος και επιβολή κυρώσεων απ’ τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Παρακαλούμε να έχουμε την άμεση και συγκεκριμένη απάντηση του Δήμου για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα λύσης του προβλήματος.

Με εκτίμηση

1)Το Δ.Σ. της Ένωσης

2)Τα Δ.Σ.  των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας :

α)1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

β)2ου Δημοτικό Σχολείου Λευκάδας

γ)3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

δ)4ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

ε)Δημοτικού Σχολείου Λυγιάς

στ)Δημοτικού Σχολείου Νυδρίου

ζ)Δημοτικού Σχολείου Μαραντοχωρίου

η)Δημοτικού Σχολείου Βασιλικής

θ)Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών

ι)1ου Γυμνασίου Λευκάδας

κ)2ου Γυμνασίου Λευκάδας

λ)Μουσικού Σχολείου Λευκάδας

μ)ΕΕΕΕΚ Λευκάδας

ν)Γυμνασίου -Λυκείου Νυδρίου

ξ)Γυμνασίου -Λυκείου Βασιλικής

ο)Γυμνασίου – Λυκείου Καρυάς

π)1ο Λυκείου Λευκάδας

ρ)2ο Λυκείου Λευκάδας

σ)ΕΠΑΛ Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΠως συνδέεται το Facebook με τον υλισμό
Επόμενο άρθροΗ παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Λευκάδας επαναλαμβάνεται στις 3 Δεκεμβρίου