Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα προστασίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα προστασίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων

0
syriza logo copy

syriza logo copy

ΣΥΡΙΖΑ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στο επίκεντρο της πολιτικής  της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είχαν βάλει στο στόχαστρο οι δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος- για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα- παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική προστασία συνθέτουν τους πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Στα 1,745 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα ποσά που έχουν διατεθεί για μέτρα κοινωνικής στήριξης κατά την διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, 105 εκατ. ευρώ το 2015, 250 εκατ. ευρώ το 2016 κι ακόμα 630 εκατ. ευρώ η άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ., σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων. Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Αναλυτικά:

·        Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες ).

·        Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες).

·        300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες ).

Παράλληλα, το 2017 προβλέπεται να δοθούν 760 εκατ. ευρώ και να καθιερωθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης από το οποίο θα επωφεληθούν 740,000 συμπολίτες μας.  σε αντίθεση με τα 450 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί κατά το χρονικό διάστημα 2012-2014.

   Το μήνυμα σαφές όχι μόνο προς  τους ακραίους κύκλους των δανειστών αλλά  και προς το εσωτερικό,  προς εκείνους οι οποίοι έσπευσαν, με το που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα,  να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να αναρωτηθούν αν είχαμε πάρει την έγκριση των δανειστών κ.ο.κ. κι ότι τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν τη συμφωνία, αντί να χαιρετήσουν μια τέτοια κίνηση.

Η  ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού δεν βρίσκει σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία η οποία παθαίνει αλλεργία με τέτοια μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αυτό γιατί οι θέσεις της ταυτίζονται με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις μισθών και συντάξεων, για διάλυση του κοινωνικού κράτους. Άλλωστε, αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη  συνταγή εφάρμοσε πιστά, με θρησκευτική ευλάβεια από το 2012 έως το 2014.

    Δεν είναι τυχαίο ότι αγνοεί  δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων,  ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

.

 Από το βήμα της βουλής ο κ. Κ. Μητσοτάκης  δαιμονοποίησε τις κοινωνικές παροχές  ως  την αιτία για την  οικονομική καταστροφή της  χώρας.

Με την ίδια ευκολία το Δεκέμβρη του 2015 η Ν.Δ. δεν ψήφισε το παράλληλο πρόγραμμα πανηγυρίζοντας για την <<επιτυχία>> της να καθυστερήσει την εφαρμογή του για δύο μήνες.

Αναπόφευκτα μπαίνει το ερώτημα : Αν από τα 630 εκ. ευρώ ένα μέρος τους  επιστρέφονταν στους καναλάρχες … τι στάση θα κρατούσε η ΝΔ;

 Σε αναμονή  βέβαια και της ενημέρωσης από τον κ. βουλευτή Λευκάδας. Το οφείλει στους συνταξιούχους του Νησιού μας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή. Και αυτό γιατί  εκφράζει τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες χτυπήθηκαν από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα τα τελευταία χρόνια και όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

21-12-2016

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο Ηλίας Κοντογεώργης. Η επιστολή παραίτησης
Επόμενο άρθροΛαμπερό εορταστικό μακιγιάζ από την Βασιλική Βονιτσάνου