Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Σκέψεις με αφορμή την διάσωση της οικίας του Δήμου Τσέλιου

Σκέψεις με αφορμή την διάσωση της οικίας του Δήμου Τσέλιου

0

Σκέψεις με αφορμή την διάσωση της οικίας του Μεγανησιώτη αγωνιστή Δήμου Τσέλιου και την μετατροπή της σε μουσείο.

24 Νοεμβρίου 2017

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για την ταυτοποίηση της κατοικίας του Δήμου Τσέλιου θα ήθελα να εκφράσω κάποιες από τις σκέψεις μου με την ελπίδα να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου με θέμα πάντα το Μεγανήσι – τον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Θεωρώ πως βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίσουμε το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε να έχει το νησί που όλοι αγαπάμε. Όταν επιδιώκουμε μια ανάπτυξη που αγνοεί τον πολιτισμό, δεν σέβεται την ιστορία του τόπου, το φυσικό του κάλλος και τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αναρχία, το γρήγορο και εύκολο κέδρος και η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος τότε η ανάπτυξη αυτή είναι καταδικασμένη να σβήσει σύντομα αφήνοντας πίσω ολέθριες, μη αναστρέψιμες συνέπειες. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης με βασικό στοιχείο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αειφόρος ονομάζεται η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των τωρινών γενεών, χωρίς να εμποδίζει τις μελλοντικές γενεές να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και βέβαια γενεές χωρίς ιστορία είναι γενεές χωρίς μέλλον.

Η αξιοποίηση ενός εγκαταλειμμένου για χρόνια χώρου (ελαιοτριβείο) σε μια κοιτίδα πολιτισμού που θα φέρει το ιστορικό όνομα του Μεγανησιώτη επαναστάτη-αγωνιστή πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο και ωφέλιμο για το νησί μας και κυρίως για το Σπαρτοχώρι όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μνημεία ή χώροι επισκέψιμοι για τους τουρίστες μας. Η ευκαιρία που μας δίνεται αυτή τη στιγμή για να αναδείξουμε το νησί μας, την ιστορία του και τον πολιτισμό του δημιουργώντας σε ένα τέτοιο χώρο ένα ιστορικό μουσείο είναι σημαντική και ελπίζω όλοι μαζί πολίτες και Αρχές να δουλέψουμε συσπειρωμένοι πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

Γεωργία Αργύρη του Μαρίνου – Χειρούργος Οδοντίατρος

συνυπογράφει: Άγγελος Αριστειδ. Κατωπόδης – Πλοιοκτήτης

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου του Τηλυκράτη
Επόμενο άρθρο11η αγωνιστική Α΄ ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας