Αρχική Top Stories Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρή Βερύκιου στον...

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρή Βερύκιου στον Prisma

0
verykios1

verykios1

“Όταν αναλαμβάνεις ένα πόστο, πας για να προσφέρεις, δουλεύεις πολύ, μιλάς λίγο και κρίνεις τους άλλους ακόμα λιγότερο”.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής σιωπής ο πρώην Περιφερειάρχης κύριος Θοδωρής Βερύκιος, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, κάνοντας λόγο για «καβαλημένα καλάμια» υπερασπιζόμενος το έργο του στην Περιφέρεια, ενώ αποκάλυψε κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Όπως ανέφερε κάποιος πρέπει να μιλάει όταν έχει κάτι να πει, δεν πρέπει να μιλάει πολύ, αλλά να είναι ουσιαστικός και να βοηθάει, καθώς όπως είπε και ο ΜΑΟ θα πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν και σε οποιαδήποτε κλίμακα πολιτικής.

Το να μην μιλάς ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα να πεις, μπορεί να έχεις να πεις πιο πολλά και από τους άλλους, καθώς με όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην πολύπαθη Ελλάδα, καθώς η κρίση στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες απλά δεν το είχαμε καταλάβει, κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν όταν οι άλλοι είναι έτοιμοι να τα ακούσουν και όχι όταν είναι στα κάγκελα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφέρεσαι σε ένα στενό ακροατήριο σε εισαγωγικά κομματικό, γιατί έχεις απόψεις και θέλεις να βοηθήσεις την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον εαυτό σου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήθελε να σχολιάζει αν και κάποιες φορές έφταναν στα αυτιά του διάφορα, όπως είπε.

Όπως ανέφερε ο κύριος Βερύκιος είναι κατά της αντιπολίτευσης με την στενή έννοια του όρου, καθώς κάποιος αντιπολιτεύεται γιατί στην πίσω γωνιά του μυαλού του θέλει να έρθει ο ίδιος να πιάσει την καρέκλα.

Η δική του θητεία ήταν μόλις τρεισήμισι χρόνια και τώρα θα είχαμε προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι στο διάστημα της αυτό-διοικητικής του θητείας ποτέ δεν είχε σχολιάσει αρνητικά, επικρίνει και απαξιώνει τον οποιονδήποτε ενώ είχε πλείστα παραδείγματα, αφορμές και επιχειρήματα να το κάνει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι όταν αναλαμβάνεις ένα πόστο πας για να προσφέρεις, δουλεύεις πολύ, μιλάς λίγο και κρίνεις τους άλλους ακόμα λιγότερο.

Μάλιστα αναφερόμενος στον κύριο Γαλιατσάτο είπε ότι εκλέχτηκε όχι γιατί είχε τόσο ωραίο πρόγραμμα, αλλά γιατί οι Επτανήσιοι την δεύτερη Κυριακή των εκλογών αποφάσισαν να λειτουργήσουν τιμωρητικά, γιατί ο κύριος Γαλιατσάτος είχε βγει αντιμνημονιακά μπροστά και επειδή τα γραπτά μένουν, υπάρχουν τα συμβούλια και οι θέσεις και οι απόψεις όλων.

«Για παράδειγμα όταν ο κύριος Σπύρου μετά από πρόσκληση της κυρίας Μέρκελ την συνάντησε, έχασε ένα 20% από τους Κερκυραίους, καθώς ήταν αυτή που θα μας ρούφαγε το αίμα…

Ωστόσο τώρα είναι σύμμαχος είναι φίλη κτλ… Με λίγα λόγια δεν ξέρω αν έπεισε το πρόγραμμα του, καθώς ο λαός δεν ψηφίζει αλλά καταψηφίζει.»

Ωστόσο όπως είπε, θα ήταν και ο ίδιος ευτυχής να είχε την συγκυρία του κυρίου Γαλιατσάτου, να αναλάβει σε ένα νέο θεσμό, που έφαγαν όλη την μπόρα οι προηγούμενοι, καθώς ο πρώτος χρόνος αναλώθηκε σε ερμηνευτικές εγκυκλίους για τον Καλλικράτη για τις αρμοδιότητες, καθώς και μαζική φυγή υπαλλήλων για συνταξιοδότηση και τίποτε σχεδόν δεν λειτουργούσε.

«Θα ήμουν ευτυχής να αναλάμβανα και να είχα πακέτο, δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση, καθώς και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο τεράστιο, το καινούριο ΕΣΠΑ 2014-2020, με όλη την πίτα μπροστά μου. Σε πέντε χρόνια κάποιος μπορεί και μελέτες να ολοκληρώσει και έργα να εντάξει και να αφήσει το στίγμα του με ότι αυτό συνεπάγεται».

Μάλιστα όπως είπε του προκαλούσε κλαυσίγελο η ιστορία του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, που ψήφισαν τα ξαδέρφια και οι μανάδες μας και ψήφισαν 5-6 χιλιάδες συμπολίτες μας σε μια περιφέρεια 200.000 για τα αεροδρόμια και τελικά η σύμβαση υπογράφτηκε, το ίδιο και με τους υδρογονάνθρακες, κάτι που τον απασχόλησε ιδιαίτερα λόγω του τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης.

«Ο κύριος Γαλιατσάτος δεν μπορεί από την μία να αντιδρά και από την άλλη να συναλλάσσεται, καθώς μπορεί να βγει στα κομματικά όργανα και να εκφράσει την διαφωνία του, ζούμε την τρέλα ο ένας να το παίζει λύκος και ο άλλος πρόβατο και τελικά τους έχουμε όλους μαζί.

Αυτό μπορεί να γίνεται σκόπιμα, όπως και η συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σε κάποιες στιγμές αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.

Στην πολιτική αν δεν υπάρχει συνέπεια τότε υπάρχει υποκρισία, με τον κόσμο να μπορεί να κρίνει ποιος είναι ο υποκριτής και ποιος ο καθαρός.»

Στα τοπικά ζητήματα επειδή η θητεία θα φτάσει τα πεντέμισι χρόνια θα χαιρόμουν να έβλεπα έργα που να έχουν τρέξουν, να δημοπρατηθούν από τις παρούσες αρχές, καθώς ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα είναι σε αυτή την θέση για πάντα και δεν πρέπει να μιλάει απαξιωτικά για τους προηγούμενους, όταν κάποιοι δεν είχαν και σχέση με την αυτοδιοίκηση και πήρε το κουπί τους αέρα.

Αναφερόμενος στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που ανακοινώνει η Περιφέρεια είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του σεισμού, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο σεισμός είναι σωσμός» γιατί μέσα από αυτόν με όλο αυτό το επικοινωνιακό που δημιουργεί και αν δεν έχεις θύματα και υλικές ζημιές, δημιουργείται μια πίεση στην Κεντρική κυβέρνηση να εκταμιεύσει χρήματα και μπορούμε να αντλήσουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτά να γίνουν και σε γρήγορο έργο, όπως το μεγάλο σεισμό του 2003 που είχε πολύ μεγαλύτερες ζημιές.

Αυτή η ευκαιρία υπάρχει και σήμερα και όταν είσαι αυτοδιοικητικός, δεν πρέπει να σκέφτεσαι αν θα είσαι ευχάριστος στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς πρέπει να είσαι τοπικιστής και να διεκδικείς δυναμικά, στην περιοχή μας τα πράγματα είναι λίγο light και αυτό φάνηκε και στο θέμα του ΤΕΙ, το 2013 είχαμε κάνει μέχρι και πορεία στην Βουλή, εκτιμώντας  ότι μπορεί να χαθούν πράγματα με αυτή την λογική.

Επίσης, καταλόγισε ευθύνες και στην αποκατάσταση των δρόμων καθώς όπως ανέφερε δεν μπορεί για τρίτο καλοκαίρι να είναι κλειστοί οι δρόμοι στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού. «Αν θέλουμε να το πάμε αργά και θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, κλείνοντας και το ματάκι για να είμαστε υποψήφιοι ξανά τότε θα πάει αργά το πράγμα».

Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης του αναφέρθηκε στο θέμα της άμμου και στην κριτική που έχει ακουστεί εξιστορώντας την όλη ιστορία, λέγοντας ότι κατά την δημιουργία του έργου της Αμμόγλωσσας με παρέμβαση της Κτηματικής και διεύθυνσης δημόσιας περιουσίας ζήτησαν η άμμος να μπει σε σημεία που θα όριζε αυτή και να εκποιηθεί με τον ίδιο να τους διαμηνύει, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

«Ωστόσο έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες σαν κινητό στοιχείο η άμμος να παραχωρηθεί στην περιφέρεια, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να βγει ΚΥΑ με εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, με την πολιτική βούληση να υπάρχει ώστε να μείνει η άμμος στο νησί.»

«Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε και δικαστήριο, ωστόσο δεν έδωσε κανείς το παρών, ακόμα και οι δημοσιογράφοι.»

Όταν  η άμμος συσσωρεύτηκε η κτηματική όρισε δεύτερο μέρος στην Γυράπετρα και εκεί ο ίδιος είχε σταματήσει τον εργολάβο για να μπλοκάρει τα πράγματα και να προσπαθεί μέχρι να βγει η ΚΥΑ η άμμος να πάει έστω και σε ιδιωτικά οικόπεδα ή της Περιφέρειας ώστε αν παραχωρηθεί να είναι κοντά σε παραλίες για να τοποθετηθεί.

Μάλιστα για αυτό υπάρχει αλληλογραφία και προκαλεί όλους να δείξουν την δική τους, καθώς όπως είπε δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να φύγει η άμμος από το νησί.

Όσον αφορά το επόμενο πολιτικό του βήμα και αν θα είναι υποψήφιος ξανά, είπε ότι αυτοί που μπορούν να παίξουν στην αυτοδιοίκηση είναι μετρημένοι στα δάχτυλα στην Λευκάδα, ωστόσο αυτό θα κριθεί από τον νόμο Σκουρλέτη, καθώς αν δεν βελτιωθεί ο Καλλικράτης με τον οποίον διαφωνούσε και αν θέλει να κάνει παντοδύναμους δικτατορίσκους τους Περιφερειάρχες αυτό θα τον προβληματίσει.

Είμαι πρώτα Έλληνας και μετά Λευκαδίτης, ανέφερε.

“Η Λευκάδα φέρνει στην περιφέρεια πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ωστόσο δεν έχω καβαλήσει κανένα καλάμι”. Κλείνοντας την συνέντευξη του και με βάση τα όσα ακούει κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο για προηγούμενους αυτοδιοικητικούς, ζήτησε λίγο σεβασμό καθώς κάποιοι βρήκαν κάποια πράγματα έτοιμα, λέγοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε ένα τεράστιο χρέος 7.000.000 ευρώ για το Διοικητήριο, με τον δήμο να είναι φιλοξενούμενος, βρήκε πρόγραμμα να το χρηματοδοτήσει εν κρυπτώ και αυτό δεν το διαφήμισε ούτε στο facebook.

«Από εκεί που ο δήμος και η Περιφέρεια θα πλήρωναν πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο τοκοχρεωλύσια και δεν θα είχαν μαντήλι να κλάψουν κάθονται βολεμένοι στις καρέκλες και σχεδιάζουν, όταν κάποιοι άλλοι έτρεξαν και μπορούν να πουν και ένα ευχαριστώ.»

Στην αναφορά του Δημάρχου για καθαρτήριο προηγούμενων δημοτικών αρχών, είπε ότι επειδή είναι παιδί του χωριού, δεν καταλαβαίνει τα αριστερά τσιτάτα, καθώς όποιος θέλει δημόσια συζήτηση μπορεί να γίνει σε κάποια πλατεία και να τα ξεκαθαρίσουμε.

“Εγώ θα κάνω απολογισμό  και θα μιλήσω για τα δικά μου, αλλά όχι για κάποια πράγματα που κάποιοι θα έπρεπε να λένε ευχαριστώ”.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτός ο δρόμος για να αποκτήσει το Μεγανήσι δική του μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων
Επόμενο άρθροΔέκα νέα πυροσβεστικά οχήματα για τα αεροδρόμια της Fraport