Αρχική Ειδήσεις Συνέντευξη του Γιώργου Λογοθέτη στον Prisma 91,6

Συνέντευξη του Γιώργου Λογοθέτη στον Prisma 91,6

0
IMK-Giorgos-Logothetis-syggrafeas-21.4

IMK-Giorgos-Logothetis-syggrafeas-21.4

Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον Παναγιώτη Κουνιάκη ο δημοσιογράφος-Συγγραφέας και πρώην Δήμαρχος Απολλωνίων Γιώργος Λογοθέτης.

Στο ερώτημα αν παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα στην Λευκάδα, απάντησε ότι τα παρακολουθεί όσο μπορεί, ενώ πλέον είναι δημότης του Δήμου Καλαμαριάς, καθώς ο δήμαρχος εκεί είναι ένας νέος άνθρωπος, με οράματα και απόψεις και τον βοηθάει όσο μπορεί, γιατί ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους και πιο πρωτοποριακούς στην Ελλάδα.

Ο κύριος Λογοθέτης αναφερόμενος στην θητεία του ως δήμαρχος στην Λευκάδα είπε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν ότι έφερνε από πίσω μια ιστορία 25 ετών από την Σουηδία μια προηγμένη χώρα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Σουηδία η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεγαλύτερη ισχύ από την κεντρική κυβέρνηση ανέφερε, με τον ίδιο να έρχεται στην Λευκάδα με όραμα να φτιάξει ένα σουηδικό δήμο, με μεγαλόπνοα σχέδια και οράματα, ωστόσο το μειονέκτημα ήταν ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να τον ακούσει, ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε να τους πείσει ωστόσο τον ακολούθησαν με μεγάλα ερωτηματικά, καθώς όταν ο ίδιος από τότε μιλούσε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που είχε η Λευκάδα να εκμεταλλευτεί την αιολική ενέργεια και ενώ πήγαμε και στην Κεφαλονιά να δούμε το Αιολικό πάρκο, εντούτοις μια μειοψηφία με την ανοχή όλων των κομμάτων σταμάτησαν την μεγαλύτερη επένδυση στην Λευκάδα.

«Ωστόσο  τώρα όσοι με βρίσκουν μου λένε ότι είχα δίκιο, διότι αν γινόταν το πάρκο τα πίσω χωριά δεν θα πλήρωναν ΔΕΗ, τα εισοδήματα θα ήταν πολύ μεγάλα με θέσεις εργασίας. Μέχρι μουσείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λέγαμε να κάνουμε στο βουνό με οικολογικές οργανώσεις.

Επίσης πετύχαμε σε άλλους φορείς με τον ίδιο να αναφέρεται στο Ποντιακό Φεστιβάλ, που ήταν στόχος να γίνει η Λευκάδα τόπος συνάντησης όλων των Ποντίων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000.000, πάλι στην αρχή και οι δικοί μου δεν με πίστεψαν, αλλά μόλις είδαν την φοβερή επιτυχία που είχαμε, όταν ακόμα Ιούνιο μήνα δεν είχαμε δωμάτιο στην Λευκάδα.

Είχαμε συζητήσει μάλιστα να κάνουμε και μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στην Βασιλική, αλλά μόλις έφυγα εγώ και την επόμενη χρονιά ήρθε αντιπροσωπεία από την Βόρειο Ελλάδα να μιλήσει εδώ δεν κατάφεραν να μιλήσουν με τον τότε δήμαρχο, με την απογοήτευση να είναι μεγάλη.»

Ο κύριος Λογοθέτης είπε ότι το λιμάνι που γίνεται στην Βασιλική οφείλεται κυρίως στο Σπύρο Μαργέλη και με την δική του βοήθεια για τέσσερα χρόνια, παρά τις λυσσαλέες και χωρίς λόγο αντιδράσεις καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την μελέτη λέγοντας ότι είναι μεγάλη απόφαση για την Βασιλική γιατί θα αράζουν 200 σκάφη, με προοπτικές ανάπτυξης.

Όσον αφορά το νερό είπε ότι έχουμε έτοιμη μελέτη μεταφοράς από τον Σύβρο, που σύμφωνα με το ΙΓΜΕ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες υπόγειων υδάτων, για να μεταφέρουν νερό στα Χορτάτα και να χρησιμοποιούν  το νερό τα Χορτάτα και η Νότια Λευκάδα και όχι μόνο, καθώς σύμφωνα με σύμβαση που έχει υπογράψει ο σύνδεσμος, κανονικά Δράγανο-Κομηλιό-Χορτάτα έπαιρνε να παίρνουν νερό από το σύνδεσμο.

«Από τότε που αναλάβαμε εμείς με μια γεώτρηση που τότε κάναμε και πάλι κατηγορηθήκαμε και μας κατήγγειλαν, έτυχε να πετύχουμε καλό υδροφόρο ορίζοντα και από τότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα τα χωριά αυτά, όταν μέχρι τότε αγοράζαμε.

Κανονικά η Λευκάδα πρέπει να έχει ρεζέρβα νερό από την στιγμή που η ΔΕΗ δημιουργεί πρόβλημα όπως τώρα και εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές ποσότητες νερού για να μην υπάρχει πρόβλημα γιατί η Λευκάδα από τον τουρισμό ζει. Γιατί αυτή την μελέτη δεν την προωθούνε ούτε οι μετά από εμάς, αλλά και οι επόμενοι που έχουν κυβερνητική υποστήριξη.

Υπάρχει σχεδόν έτοιμη και τα μάτια μας τα άνοιξε ο Λυμπεράκης Νίκος που ήταν πρόεδρος στον Σύβρο και είχε φέρει το ΙΓΜΕ κάνοντας ότι μπορούσε για να μας υποδείξει αυτή την πηγή και δεν το εκμεταλλεύονται και για πιο λόγο;»

Ο κύριος Λογοθέτης σχολιάζοντας το θέμα λύσης των σκουπιδιών, είπε ότι ένας μικρός δήμος όπως ο Απολλωνίων και πάλι είχε πρωτοπορήσει, καθώς είχαν ξεκινήσει ανακύκλωση, καθώς το 50% από τα σκουπίδια είναι κομπόστ και με σωστή διαδικασία να ανακυκλωθούν.

Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι χτυπούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου και λέγαμε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα όταν τα σκουπίδια είναι χρήματα, με την Σουηδία να εισάγει απορρίμματα από άλλες χώρες, διότι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την διαχείριση σκουπιδιών και πληρώνουν το δήμο, διότι τα σκουπίδια παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ένα άλλο μέρος κοπριά, κάτι που εγώ πριν σαράντα χρόνια τα έζησα στην πράξη και όταν τους τα έλεγα με κοιτούσαν απορημένοι.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι το απίστευτο μίσος, η  αντιπαράθεση αντί για συνεργασία.

Το 1995 και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων στην Σουηδία παίρνονται με 98% ομοφωνία, με τον ίδιο να προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο της συνεννόησης. Μάλιστα όταν κάποιοι του ζήτησαν να είναι υποψήφιος και όταν ολοκλήρωσε την θητεία του στη Λευκάδα τους είπε ότι συμφωνεί με ένα όρο να συμφωνήσουν όλοι οι πολιτικοί φορείς ότι όποιος βγει θα κάνει όσα έχουν συμφωνήσει και υπογράψει, καθώς και τις προτεραιότητες και όποιος βγει θα τα ολοκληρώσει.

Εδώ λίγο μετά την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής στελέχη σηκώθηκαν και έφυγαν όπως ο Γιώργος Κούρτης, Ηλίας Κοντογεώργης κ.α, οι οποίοι αν πήγαιναν με τον Σπύρο Μαργέλη θα έβγαινε από την πρώτη Κυριακή.

Χώρισαν τον κόσμο στα δυο, υποσχέθηκαν πράγματα τα οποία ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι το βιβλίο που έχει γράψει για τον Πάλμε λέγεται «η πολιτική είναι θέμα αρχών» με τον ίδιο τον Πάλμε να αποκλείει την πιθανότητα να μην εκτελέσουν όποια προεκλογική υπόσχεση, καθώς θεωρούσε ότι η πολιτική είναι το πιο ηθικό πράγμα στον κόσμο.

Για την ζεύξη του νησιού ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να αποφασίσουν οι ειδικοί, λέγοντας ότι αυτοί που αποφάσισαν για την υποθαλάσσια Ακτίου-Πρέβεζας δεν ήξεραν τι έκαναν;

Το ίδιο πράγμα είναι και πολύ μικρότερο την περίπτωση της Λευκάδας. Δηλαδή να περιμένουμε άλλα δεκαπέντε με είκοσι χρόνια να βρούμε μια άλλη λύση, όταν υπήρχε η διαδικασία για την υποθαλάσσια και είχαμε και το παράδειγμα της Πρέβεζας.

Δεν μπορεί να απορρίψεις μια λύση σήμερα επειδή δεν μπορεί να έχεις χρήματα, καθώς μπορεί να έχεις αύριο, ανέφερε.

Καταδικάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο μαρτύριο του μποτιλιαρίσματος στην πόλη, με τον ίδιο να μην είναι αντίθετος στην επιβολή διοδίων όσων έρχονται στο νησί με εξαίρεση τους κατοίκους στους οποίους μπορεί να δώσουν πράσινη κάρτα ή ένα συμβολικό ποσό.

Ο  τουρίστας που θα έρθει θα πληρώσει με χαρά, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την ταλαιπωρία με τα καράβια στο Άκτιο.  «Εγώ από την Θεσσαλονίκη πληρώνω διόδια και χαίρομαι, γιατί παλιά ήθελα εννιά ώρες και τώρα έρχομαι με ασφάλεια που είναι ανεκτίμητη και έρχομαι χωρίς να το καταλάβω στην Λευκάδα.»

Ο Γιώργος Λογοθέτης αναφερόμενος στον Δήμαρχο Κώστα Δρακοντατειδή, είπε ότι δεν τον ψήφισε καθώς πίστευε πως ο Σπύρος Μαργέλης ήταν η καλύτερη λύση για την Λευκάδα, ωστόσο “όφειλα να τον συγχαρώ, να του καταγράψω όλα όσα σας είπα με την ελπίδα ότι θα υπάρχει ένας διάλογος.

Δεν με έχει πάρει ούτε μια φορά τηλέφωνο. Όταν έγινε η παρουσίαση του βιβλίου μου για τον Πάλμε παρουσία Σουηδικής αντιπροσωπείας από την αδελφοποιημένη πόλη, περίμενα ότι θα τρώγαμε όλοι μαζί και θα λέγαμε δυο κουβέντες και δεν ήρθε ούτε σε εκείνη την εκδήλωση.

Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για τις προθέσεις, αλλά οι προθέσεις δεν λένε τίποτα, το αποτέλεσμα μετράει. Βέβαια έχει καλές προθέσεις και όσα έχει πει στις ομιλίες του, ωστόσο ήξερα ότι από όσα έλεγε τα μισά αν έκανε θα ήταν μεγάλη υπόθεση, όπως και στην περίπτωση του Τσίπρα, του οποίου είχα πει να υποσχεθεί αίμα και δάκρυα και να φτιάξει κόμμα που δεν έχει, καθώς αυτοί που τον χειροκροτούν σήμερα αύριο θα τον πουν προδότη και εννοούσα Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου και όπως έγινε”.

Το κλειδί στην επιτυχία είναι η συνεργασία, ανέφερε.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη «μάχη» στη Λευκάδα αρχίζει η Α2
Επόμενο άρθροΙερά Αγρυπνία εις μνήμην του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού